ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι Τρεις Ιεράρχες

οι-τρεις-ιεράρχες-694230

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Μέσα στο αμέτρητο πλήθος των αγωνιστών, των κηρύκων, των δασκάλων και των μαρτύρων για την εξάπλωση του Χριστιανισμού, ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι γίγαντες της πίστης και των γραμμάτων, οι Τρεις Ιεράρχες. Οι Πατέρες αυτοί της εκκλησίας, γαλουχημένοι με χριστιανική ανατροφή και σπουδασμένοι στις καλύτερες τότε σχολές, αναδείχτηκαν μεγάλοι κήρυκες του θείου λόγου.

Με ατσαλένια θέληση ριζωμένη στις καρδιές τους τη Χριστιανική πίστη, εγκαταλείπουν πλούτη, μόρφωση, χαρίσματα και αρχοντική καταγωγή και γίνονται δάσκαλοι της Χριστιανικής αλήθειας. Γίνονται πιστοί στρατιώτες του Χριστού και σπουδαίοι συντελεστές ενός αληθινού Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Δέχονται τα δηλητηριασμένα βέλη της κακίας, του χλευασμού και της συκοφαντίας των ειδωλολατρών. Ραπίζονται, εξορίζονται και ταπεινώνονται εμπρός στα πλήθη των απίστων, οι λάμποντες αστέρες της Ορθοδοξίας.

Η πίστη όμως, του Γρηγορίου του Θεολόγου, του Μεγάλου Βασιλείου και του Ιωάννου Χρυσοστόμου είναι τόσο δυνατή, που σταθεροί και ακλόνητοι προχωρούν στο υψηλό και θεάρεστο έργο τους. Επιτελούν το Χριστιανικό τους χρέος με αφοσίωση και με εξαιρετικά έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Απαλύνουν τον πόνο, γλυκαίνουν τις θλίψεις, χαροποιούν δυστυχείς και πικραμένους ανθρώπους. Σπέρνουν παντού το σπόρο της αγάπης και της φιλανθρωπίας.

Βοηθούν φτωχούς, ορφανά, ασθενείς και εγκαταλελειμμένους. Διαθέτουν τις περιουσίες τους, τον ανεκτίμητο θησαυρό της ψυχής τους και τη μεγάλη μόρφωσή τους για τη σωτηρία των συνανθρώπων τους.

Κάνουν πολυήμερες περιοδείες με κινδύνους και κακουχίες, για να σπείρουν τον αθάνατο σπόρο της Χριστιανικής διδασκαλίας σε χιλιάδες ψυχές. Πολλές φορές, σε διάφορα μέρη διώχθηκαν, κακοποιήθηκαν, βρίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν.

Ολα αυτά όμως, τα δέχονταν με υπομονή και καρτερία. Μοίρασαν τις περιουσίες τους στους φτωχούς και έχτισαν πολλά αξιόλογα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Η περίφημη «Βασιλειάδα» στέγασε χιλιάδες φτωχούς, ασθενείς, αδυνάτους, ορφανά και δυστυχισμένα ανθρώπινα πλάσματα. Μέσα εκεί γνώρισαν οι άνθρωποι το βάλσαμο της παρηγοριάς, την αρετή της αγάπης, το αδελφικό ενδιαφέρον προς τον πλησίον και το έμπρακτο χριστιανικό καθήκον.

Οι εξέχουσες αυτές χριστιανικές φυσιογνωμίες πρόσφεραν τα πάντα στο βωμό της υψηλής αποστολής τους.

Σκορπούσαν παντού το σπόρο της διδαχής, το βάλσαμο της παρηγοριάς, την κάθε βοήθεια στους φτωχούς, τη συμπόνια και την αγάπη σε όλους τους κατατρεγμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους.

Σ’ όλη τους τη ζωή υπήρξαν κήρυκες και διδάσκαλοι των χριστιανικών αληθειών και προστάτες των γραμμάτων.

Υπήρξαν οι θεμελιωτές ενός αξιοζήλευτου πολιτισμού, που αναγέννησε και μεταμόρφωσε ολόκληρο τον κόσμο και ονομάστηκε «Ελληνοχριστιανικός Πολιτισμός».

Συνήθιζαν τους ανθρώπους να εργάζονται για το καλό των συνανθρώπων της χώρας, να εγκαταλείπουν τα ατομικά και οικογενειακά τους προβλήματα. Κατά τους Τρεις Ιεράρχες, τότε θεωρείτο ο άνθρωπος χρήσιμος σε όλους, όταν ήταν καλός χριστιανός, άριστος οικογενειάρχης και χρήσιμος στην κοινωνία.

Οι Τρεις Φωστήρες της τριδηλίου Θεότητας, οι λάμπουσες αυτές φυσιογνωμίες, στο κύλισμα των αιώνων, που με τόση ευλάβεια και τόση μεγαλοπρέπεια γιορτάζουμε σήμερα, έσπειραν ασταμάτητα το σπόρο της υπέροχης διδασκαλίας τους και με τον ανεκτίμητο πνευματικό τους θησαυρό διαπαιδαγώγησαν σωστά τους τρυφερούς βλαστούς του τότε Βυζαντινού κράτους.

Οι μεγάλες αυτές μορφές, οι φωστήρες της οικουμένης, εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση για το θεάρεστο έργο της χριστιανικής διδασκαλίας. Οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται τα μεγαλύτερα πρότυπα για μίμηση και παραδειγματισμό από τους ανθρώπους. Από τη μικρή αυτή ηλικία πρέπει να καλλιεργήσουμε τις ψυχές μας με τις αρετές των Πατέρων και να εφαρμόσουμε τα υπέροχα διδάγματά τους.

Η εορτή των τριών Ιεραρχών είναι εορτή των σχολείων και των μαθητών, είναι εορτή των γραμμάτων. Την ημέρα αυτή τιμούμε την πατρίδα των μεγάλων Πατέρων της εκκλησίας. Τιμούμε τους λάτρεις των Ελληνικών γραμμάτων, τους κήρυκες της αλήθειας και τους γίγαντες της πίστης και της αρετής.

Με απέραντο σεβασμό και ευλάβεια, θα προσευχόμαστε πάντοτε προς τους μεγάλους προστάτες των Ελληνικών γραμμάτων. Θα προσευχόμαστε να μας φωτίζουν πνευματικά για την πρόοδό μας και να μας οπλίζουν με την ακατανίκητη πανοπλία των αρετών, για να γίνουμε χρήσιμα μέλη της οικογένειάς μας, της κοινωνίας και της αγαπημένης μας πατρίδας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου