ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο χειμώνας

ο-χειμώνας-700141

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Ο χειμώνας είναι η πιο ψυχρή εποχή του έτους και περιλαμβάνει τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Τα φυλλοβόλα δέντρα δεν έχουν πια φύλλα και οι κλάδοι τους γυμνοί χτυπιούνται από τους παγερούς βοριάδες. Τα βουνά φορούν τα ολόασπρα ρούχα τους. Τα δέντρα των δασών με μεγάλες κάτασπρες ομπρέλες ή με φωτισμένα Χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τα πουλιά πετούν φοβισμένα εδώ κι εκεί, για να βρουν τροφή.

Οι βοσκοί αφήνουν τα ψηλά βουνά και κατεβαίνουν με τα κοπάδια των προβάτων τους στα χειμαδιά. Στους κάμπους άλλοτε βρέχει, άλλοτε χιονίζει και άλλοτε φυσά ο κρύος βοριάς.

Η θάλασσα είναι αγριεμένη και τα πελώρια κύματά της σπάζουν στα βράχια με μανία. Τα καράβια αποφεύγουν τα συχνά ταξίδια τους, γιατί οι φουρτούνες είναι επικίνδυνες. Οι ψαράδες δε συχνοπηγαίνουν στα βαθιά νερά για ψάρεμα. Μόνον όταν επικρατεί σχετική γαλήνη στα μαυρογάλανα νερά, παίρνουν θάρρος και πηγαίνουν να ψαρέψουν. Τότε όμως, λαβαίνουν και ένα σωρό προστατευτικά μέτρα.

Οι γεωργοί, τις περισσότερες χειμωνιάτικες μέρες, τις περνούν μέσα στα σπίτια. Οι αγροτικές ασχολίες είναι περιορισμένες στη διάρκεια του χειμώνα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες, καθισμένοι δίπλα στα τζάκια των σπιτιών, διηγούνται παραμύθια στα εγγονάκια τους.

Ολοι οι άνθρωποι περνούν τις πιο πολλές ώρες της ημέρας μέσα στη ζεστασιά των σπιτιών τους. Αλλοι ζεσταίνονται με σόμπες, άλλοι με καλοριφέρ και άλλοι με διάφορα άλλα μέσα θέρμανσης. Εκεί συζητούν, μελετούν και ξεκουράζονται.

Οταν οι τρελές πεταλούδες του χιονιού πέφτουν αδιάκοπα απ’ τον άσπρο ουρανό, τότε οι άνθρωποι απολαμβάνουν το υπέροχο αυτό θέαμα. Καθισμένοι δίπλα στα παράθυρα των σπιτιών τους, δεν χορταίνουν να κοιτάζουν τις χιονονιφάδες. Οταν όμως, το χιόνισμα σταματά, τότε έχουν μπροστά τους έναν απέραντο ζωγραφικό πίνακα. Είναι το θαυμάσιο μεγαλείο της ασπροντυμένης φύσης.

Το χιόνι είναι πολύ ωφέλιμο. Οταν παγώνει, καταστρέφει τα βλαβερά μικρόβια και απολυμαίνει την ατμόσφαιρα.

Τα μάλλινα ρούχα, οι μπότες, τα σκουφιά, τα γάντια και τα βαριά πανωφόρια είναι σε καθημερινή χρήση. Επίσης, οι γούνες, τα αδιάβροχα και οι ομπρέλες κάνουν την εμφάνισή τους στη διάρκεια της ψυχρής αυτής εποχής.

Οι κυνηγοί δοκιμάζουν μια ξεχωριστή χαρά, επειδή τους δίνεται η ευκαιρία να τρέχουν στα χιόνια. Αλλά μήπως οι ορειβάτες δεν περιμένουν με λαχτάρα τα ευλογημένα χιόνια; Πώς θα γίνονται οι θεαματικές χιονοδρομίες χωρίς το χιόνι; Πώς θα θαυμάζαμε τις τεράστιες χιονοστιβάδες και τα πελώρια ανεμοσούρια και δεν έπεφταν οι άσπρες νιφάδες;

Αλήθεια, πόσο μεγάλη είναι η χαρά των παιδιών, όταν παίζουν χιονοπόλεμο. Πόσο χαίρονται, όταν κατορθώσουν να φτιάσουν έναν χιονάνθρωπο. Του βάζουν αυτιά, μύτη, στόμα, μάτια, ένα ξύλινο τσιμπούκι στο στόμα και ύστερα χοροπηδούν από ικανοποίηση. Δεν υπολογίζουν το τσουχτερό κρύο και όλο τρέχουν για να ζεσταθούν.

Την παγερή εποχή του χειμώνα ζεσταίνουν τρεις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές. Είναι οι μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων. Το στόλισμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, η καλοψημένη γαλοπούλα, τα κάλαντα και το κόψιμο της βασιλόπιτας, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας συναρπαστικής θρησκευτικής ατμόσφαιρας. Η υπέροχη γιορτή του Αγιασμού των υδάτων σκορπίζει τη ζεστασιά και την αισιοδοξία μέσα στο παγερό χειμωνιάτικο περιβάλλον.

Οι άνθρωποι μελετούν πιο πολλά βιβλία κατά την εποχή αυτή, γιατί μένουν κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους.

Η άσχημη πλευρά της εποχής είναι οι πολλές βροχές, οι χιονοθύελλες και οι αρρώστιες πολλών ανθρώπων. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στο θέμα του ντυσίματος και της διατροφής. Ετσι θα μπορούμε να περνούμε την κρύα αυτήν εποχή χωρίς φάρμακα και πολλές ταλαιπωρίες. Αν έχουμε υγεία, τότε θα απολαμβάνουμε καλύτερα τις ομορφιές αυτής της εποχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου