ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αξιοπρέπεια του αγρότη

η-αξιοπρέπεια-του-αγρότη-706773

Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Πολιτικός επιστήμονας, υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Η ανυπαρξία στοιχειώδους εθνικού σχεδιασμού στην αγροτική παραγωγή, καθώς και οι καταστροφικές επιλογές που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού οδήγησαν σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση την αγροτική παραγωγή.

Αν κοιτάξουμε μέσα από τον φακό της κρίσης, θα δούμε την ραγδαία μείωση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ από 17% το 1981 στο 2,5 % το 2011, την μείωση του ποσοστού των αγροτών επί του ενεργού πληθυσμού από 17% το 2000 στο 13% το 2012, την μετατροπή της χώρας μας από πλεονασματική σε ελλειμματική σε αγροτικά προϊόντα και την αύξηση των εισαγωγών, την υψηλή εξάρτηση του αγροτικού εισοδήματος από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, τη δραματική μείωση στο αγροτικό εισόδημα (στο διάστημα 2006 έως 2011 μειώθηκε κατά 16%), το εντεινόμενο άνοιγμα της ψαλίδας τιμών παραγωγού – καταναλωτή (ασυδοσία αγοράς, καρτέλ, κυριαρχία πολυεθνικών αλυσίδων super market, αθρόες ελληνοποιήσεις προϊόντων), την υπερχρέωση των αγροτών και των συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Προσθέτουμε στα παραπάνω, την σκανδαλώδη εκχώρηση της ΑΤΕ στον όμιλο Πειραιώς, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, την υπερφορολόγηση, τα χαράτσια και τις περικοπές στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων, κι έχουμε ολοκληρωμένο το σκηνικό της αγροτικής τραγωδίας.

Όμως, ο δρόμος που οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική ανόρθωση της Ελλάδας περνάει μέσα από την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα. Περνάει μέσα από την ανακούφιση του εξαθλιωμένου Έλληνα μικρομεσαίου αγρότη, που είναι προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο σχέδιό του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα σχέδιο που θα διαμορφώνουμε συνεχώς μαζί με τον αγροτικό κόσμο, με στόχο την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας, την διασφάλιση της πρόσβασης σε υγιεινά ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές τιμές, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την μείωση του κόστους παραγωγής, την στήριξη της απασχόλησης, την ανάπτυξη της περιφέρειας.

Η αξιοπρέπεια των αγροτών θα αποκατασταθεί με μια σειρά μέτρων που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως:

  • Ρύθμιση αγροτικών χρεών (συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής μέρους τους) λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία και την βιωσιμότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
  • Αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών, ιδίως σχετιζόμενων με την παραγωγική διαδικασία (γη, μηχανήματα, αποθήκες).
  • Εφαρμογή δίκαιου, απλού και αποτελεσματικού συστήματος φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, με ατομικό αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα.
  • Καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου, σε ποσότητα που θα καθορίζεται από την ετήσια δήλωση καλλιέργειας κάθε παραγωγού.
  • Μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για όλη την καλλιεργητική περίοδο.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, φοροαπαλλαγή για μια πενταετία των νέων αγροτών.
  • Κάρτα αγρότη (γεωργού, κτηνοτρόφου, αλιέα) για την χορήγηση βραχυπρόθεσμων χαμηλότοκων καλλιεργητικών δανείων, με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.

Η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει κυρίως μέσα από την σύσταση Δημόσιας αγροτικής τράπεζας για την στήριξη ​της πρωτογενούς παραγωγής, την δημόσια καθολική ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, με αναμόρφωση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών με νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη δημοκρατική συμμετοχική λειτουργία τους και τον παραγωγικό προσανατολισμό τους, την εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς και την άμεση πάταξη των υπερτιμολογήσεων, των ενδοομιλικών συναλλαγών, των εναρμονισμένων τιμών και παράνομων ελληνοποιήσεων, ή ακόμη την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας/κτηνοτροφίας.

Ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη νέα παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης νέας Ελλάδας, πάνω στα ερείπια του δικομματισμού. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα, όπως και η ανόρθωση της οικονομίας γενικότερα, σχεδιάζεται μαζί με τους ανθρώπους της παραγωγής και όχι στις πλάτες τους. Αυτή είναι και η μεγάλη ηθική μας διαφορά από τις δυνάμεις του χθες, η ανθρωποκεντρική μας αντίληψη για την ανάπτυξη, χάρη στην οποία ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι διαφορετικών ιδεολογιών συμπορεύονται μαζί μας στην μάχη για την επανάκτηση της αξιοπρέπειάς μας, στη μάχη για μια δημοκρατικότερη Ελλάδα, για μια δημοκρατικότερη Ευρώπη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου