ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ναι, οι πόροι είναι διασφαλισμένοι

ναι-οι-πόροι-είναι-διασφαλισμένοι-712743

Γράφει ο Μάκης Γ. Μπαλλής, Δημοσιογράφος, Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταντά αστείο, ή αποκαλυπτικό της έλλειψης άλλων επιχειρημάτων, να επιμένουν να μας ρωτούν «πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να καλύψει όλα όσα υπόσχεται» όταν έχουμε δημοσίως παρουσιάσει – και μέσα από το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» – πολλές φορές τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι.

Για τους αντιπάλους μας που επιμένουν να δείχνουν ασθενική μνήμη, ας τους υπενθυμίσουμε λοιπόν:

  • Από τα 68 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στοχεύουμε να επαναβεβαιώσουμε και να εντάξουμε στις ρυθμίσεις τουλάχιστον τα 20 δισ., σε βάθος επταετίας. Με αυτή διαδικασία υπολογίζουμε ότι από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μπουν τον πρώτο χρόνο στα δημόσια ταμεία, περίπου, 3 δισ. ευρώ. Συνολικά από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, θα μπουν στα κρατικά ταμεία, μόνο τον πρώτο χρόνο, τρία δισ. ευρώ.
  • Σε ό,τι αφορά στο κόστος κεφαλαίου εκκίνησης του δημόσιου, ενδιάμεσου φορέα και το κόστος κεφαλαίου εκκίνησης των τραπεζών ειδικού σκοπού, που συνολικά είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ θα το χρηματοδοτήσουμε από το λεγόμενο «μαξιλάρι» των, περίπου, 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες.
  • Σε ό,τι αφορά στο συνολικό κόστος του σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, αυτό ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 3 δισ. ευρώ στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του. Αυτό, το πρώτο χρόνο θα χρηματοδοτηθεί κατά 1 δισ. από τη γέφυρα του ΕΣΠΑ 2007- 2013, κατά 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του ΕΣΠΑ 2014-2020 και κατά 500 εκ από άλλα εξειδικευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αύξηση της απασχόλησης.

Φυσικά, αποφεύγουν να ρωτήσουν για το θέμα των αλλαγών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να καταστεί παραγωγικό, φιλικό προς τους πολίτες και κυρίως δημοκρατικό και με στοιχεία ισονομίας και δικαιοσύνης για όλους, όχι επειδή εκεί το κόστος είναι μηδενικό, αλλά επειδή – πολύ απλά – η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά απέφυγε επιμελώς να θίξει τις δομές του πελατειακού κράτους που την βόλευε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου