ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για την αλλαγή του αθλητισμού

για-την-αλλαγή-του-αθλητισμού-836385

Γράφει ο Παντελής Μαστρογιάννης, μέλος της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ., υποψήφιος Βουλευτής του σχήματος «Πράσινοι – ΔΗΜ.ΑΡ.»

Η μυθοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η κρατικοποίηση έχουν οδηγήσει σε αλλοτρίωση και εκφυλισμό, τόσο την αθλητική ιδέα όσο και την έννοια της νίκης κάθε αθλητή και ομάδας. Οι αθλητικές αξίες (συμμετοχή, προσπάθεια, φερ πλέι) πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους μέσα στο ολυμπιακό πνεύμα και να απαλλαγούν τα αθλήματα από τη βία, το ντόπινγκ, τα στημένα παιχνίδια και τον οργανωμένο φανατισμό.

Το κομματικό κράτος, λόγω της μεγάλης επικοινωνιακής δύναμης του αθλητισμού, ουσιαστικά ανέχεται και τις περισσότερες φορές στηρίζει όλο αυτό το οικοδόμημα, το χρηματοδοτεί, το χρησιμοποιεί και ενίοτε το αξιοποιεί ως προνομιακό χώρο για την επέκταση των φαινομένων διαπλοκής. Ολα αυτά οδηγούν σε κάθε είδους σκάνδαλα με άξονα τον οργανωμένο αθλητισμό (αφού τα αρνητικά φαινόμενα μεταφέρονται σταδιακά από τν επαγγελματικό και στον ερασιτεχνικό).

Το αθλητικό φαινόμενο στην οργανωμένη μορφή του είναι κοινωνική έκφραση που πρέπει να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει ομαλά, χωρίς στενό κρατικό έλεγχο και με σχετική αυτονομία. Αυτό που σήμερα απαιτείται, είναι στροφή προς τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό, τήρηση της νομοθεσίας για τον επαγγελματικό αθλητισμό, αυστηρότεροι έλεγχοι και μέτρα πρόληψης ενάντια στο ντόπινγκ, καταπολέμηση φαινομένων βίας στα γήπεδα και διαφάνεια – νομιμότητα όπου εμπλέκεται η Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένων και των χρηματοδοτήσεων.

Αυτονόητη είναι η ανάγκη για ενίσχυση όλων των υποδομών που αφορούν τον κλασσικό αθλητισμό και των άλλων ολυμπιακών αθλημάτων, τόσο με τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση των αντίστοιχων υλικοτεχνικών υποδομών όσο και με την παροχή κινήτρων στους αθλητές των εθνικών ομάδων.

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό χρειάζεται:

  • Περισσότερη δημοκρατία, συμμετοχή όλων των δυνάμεων του αθλητισμού μέσω της καθιέρωσης αναλογικού συστήματος για την εκλογή του Δ.Σ. των ομοσπονδιών. Ετσι, το κάθε άθλημα θα εκπροσωπείται πληρέστερα και η ΕΟΕ που θα προκύψει θα είναι ενωτική και αντιπροσωπευτική, δε θα μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως συμβαίνει με την Ολυμπιακή Επιτροπή του εξωτερικού.
  • Ευέλικτο σύστημα για τους μαθητές – αθλητές, που θα περιλαμβάνει τόσο την παρακολούθηση ειδικών μαθημάτων στο Σχολείο όσο και τη δυνατότητα διαδικτυακής επιμόρφωσης.
  • Επαναπροσδιορισμό της σχέσης με τον ΟΠΑΠ ΑΕ στη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, μέσω υπογραφής σύμβασης ανταποδοτικού χαρακτήρα με την ΕΟΕ και την αθλητική Ομοσπονδία.

Στον Επαγγελματικό Αθλητισμό χρειάζεται:

  • Ενταξη των ΠΑΕ – ΚΑΕ και ΑΕ, στην ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης ή του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να υπόκεινται σε οικονομικό έλεγχο και να σταματήσουν οι σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και οι διαγραφές χρεών, με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου χρήματος.
  • Αυστηρή εφαρμογή της υπάρχουσας εμπορικής νομοθεσίας για τις ΠΑΕ/ΚΑΕ
  • Το ίδιο για τη νομοθεσία περί βίας και «οργανωμένων φιλάθλων».
  • Την ευθύνη και το κόστος τήρησης της τάξης να έχουν αποκλειστικά οι ΠΑΕ/ΚΑΕ χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας
  • Καμία κρατική (άμεση ή έμμεση) χρηματοδότηση του επαγγελματικού αθλητισμού.

Σήμερα η κατάσταση στον αθλητισμό δεν είναι καθόλου καλή. Χρειάζεται και σ’ αυτόν τον τομέα αλλαγή πολιτικής με ευθύνη και σταθερότητα, ώστε ο αθλητισμός να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών και του τόπου. Ο αθλητισμός αρκετά περίμενε. Τώρα χρειάζεται ΑΛΛΑΓΗ!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου