ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Σπίτι μου, σπιτάκι μου»…~ Ρύθμιση κόκκινων δανείων με «όρους κοινωνίας»

σπίτι-μου-σπιτάκι-μου-ρύθμιση-κόκ-836886

Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου Υποψήφιου Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

«Να μαζέψουμε χρήματα. Να φτιάξουμε ένα σπίτι. Να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας»…

Το κεραμίδι είναι για τον Έλληνα ιερό. Περιβάλλει το ευγενές όνειρο της απόκτησης στέγης που κατάφεραν με πολλούς κόπους να υλοποιήσουν οι μεταπολεμικές γενιές. Συνδέεται με την προκοπή, την οικογένεια, την συλλογικότητα της ελληνικής κοινωνικής ζωής, την ίδια την πολιτισμική ταυτότητα του Έλληνα.

Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, το σπίτι λειτούργησε ως δίχτυ προστασίας για εκείνα τα μέλη της οικογένειας που έπεσαν στο «κενό» της ανεργίας και της συρρίκνωσης του εισοδήματός τους. Σήμερα, στην Ελλάδα της ανελέητης φοροεπιδρομής, στην Ελλάδα του δημευτικού ΕΝΦΙΑ, στην Ελλάδα των 75 δις κόκκινων δανείων, στην Ελλάδα των πλειστηριασμών των πρώτων κατοικιών, το κεραμίδι από όνειρο… έγινε εφιάλτης.

Τι αντιφατική είναι η κατάχρηση πια της λέξης «νοικοκύρεμα» από εκείνον που με την πολιτική του διαχώρισε τα νοικοκυριά… από τα σπίτια. Και αναφέρομαι, φυσικά, στον κ. Σαμαρά που, σαν καλός πατέρας που παίρνει αποφάσεις για το «καλό» των ανώριμων παιδιών του, διαβεβαιώνει την «άβουλη» οικογένεια στο διαφημιστικό προεκλογικό του σποτ ότι η κυβέρνησή του εγγυάται το νοικοκύρεμα της χώρας.

Όμως, νοικοκύρεμα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια χώρα, εάν δεν προστατευτούν οι νοικοκυραίοι, οι απελπισμένοι οφειλέτες των κόκκινων δανείων, οι οικονομικά και ψυχικά καταρρακωμένοι οικογενειάρχες που μέχρι χθες εξυπηρετούσαν τις υποχρεώσεις τους και είχαν ψηλά το κεφάλι, την αξιοπρέπεια των οποίων δεσμεύεται να αποκαταστήσει άμεσα μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την εφαρμογή της ρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια ανάλογα με το εισόδημα, η οποία σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ θα ελαφρύνει τους πολίτες από τα δυσβάστακτα βάρη που έχουν επωμιστεί.

Εκείνο που διαφοροποιεί την ρύθμιση των κόκκινων δανείων που έχει επεξεργαστεί και προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κοινωνικός προσανατολισμός της. Δηλαδή, η προσαρμογή της ρύθμισης στην πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών, ώστε η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων να γίνεται από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα του οικογενειακού εισοδήματος.

100άδες χιλιάδες οφειλετών, που μέχρι πριν 2-3 χρόνια εξυπηρετούσαν με συνέπεια τα χρέη τους, βρίσκονται σήμερα στο έλεος των τραπεζών. Αβοήθητοι, βλέπουν να χάνονται μέσα σε μια στιγμή οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής. Τα μέτρα της Τράπεζας της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια που προτείνονται να εφαρμοστούν από 1/1/2015 καλύπτουν στην ουσία μόνο όσους έχουν ακόμη κάποιο εισόδημα και πληρώνουν με κάπως καλύτερους όρους, αποκλείοντας το μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών της φτωχοποιημένης μικρομεσαίας τάξης, αφού προϋπόθεση για την μείωση δόσεων και επιτοκίων είναι η προσκόμιση επιπρόσθετων διασφαλίσεων εγγυήσεων από τους δανειολήπτες. Οι λύσεις που προτείνονται σε όσους δεν έχουν τίποτα να πληρώσουν καταλήγουν όλες στο να γίνει ο ιδιοκτήτης εθελοντικά ή υποχρεωτικά ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι, προκειμένου να μειωθεί το δάνειό του.

Με τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – μιας ανεξάρτητης δηλαδή αρχής, ως μεσολαβητής μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών, ο οποίος θα διασφαλίζει ότι η ρύθμιση λαμβάνει υπόψη τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών – στηρίζουμε στην ουσία τον δανειολήπτη στην διαπραγμάτευσή του με την τράπεζα, δεδομένου ότι με το ισχύον καθεστώς είναι μόνος του απέναντι στην τράπεζα η οποία βρίσκεται φυσικά σε πολύ καλύτερη διαπραγματευτική θέση. Ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζει το εισόδημα του δανειολήπτη με τις συνολικές υποχρεώσεις του προς εφορία, Ταμεία κλπ, και υπάγει και οφειλές προς άλλους φορείς όπως Δημόσιο, ΔΕΚΟ κλπ. στο πρόγραμμα της ρύθμισης που προτείνει.

Η πρότασή μας για όλα τα κόκκινα δάνεια που έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία περιλαμβάνει όλη τη γκάμα πιθανών διευκολύνσεων, ανάλογα με την κατάσταση του οφειλέτη, από ολική διαγραφή χρέους για τις περιπτώσεις αντικειμενικής μόνιμης αδυναμίας αποπληρωμής με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (ευπαθείς ομάδες), τη μερική διαγραφή και την προσαρμογή της υποχρέωσης στις νέες αγοραίες αξίες, την επιμήκυνση, τη μείωση των δόσεων, το πάγωμα κλπ.

Το κυριότερο όμως είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει την πρώτη ή μόνη κατοικία. Το σπίτι του Έλληνα είναι το τελευταίο οχυρό της αξιοπρέπειάς του, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υπερασπίσει, εξουδετερώνοντας την βραδυφλεγή βόμβα των κόκκινων δανείων με μια πρόταση ρύθμισης ρεαλιστική, που ανοίγει μια ελπιδοφόρα προοπτική στην κοινωνία και την οικονομία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου