ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Τα άσχημα επακόλουθα του θυμού

τα-άσχημα-επακόλουθα-του-θυμού-732879

Γράφει ο Ανδρέας Φ. Βασιλείου, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος, Ειδικός Παιδαγωγός, Πολιτικός Επιστήμονας

Ο θυμός είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση. Ο άνθρωπος που θυμώνει γίνεται εχθρικός στο γύρω περιβάλλον, καταστρέφοντας μάλιστα και τον εαυτό του. Ο θυμός τις περισσότερες φορές γίνεται αιτία πολλών προβλημάτων. Οταν θυμώνει ο άνθρωπος, χάνει τον έλεγχο των πράξεών του, λέει άσχημες λέξεις, χειροτονεί άπρεπα και πολλές φορές μπορεί να φτάσει και στο έγκλημα. Πολλές συμφορές και δυστυχήματα που γίνονται κατά καιρούς οφείλονται στο θυμό.

Η ψυχή του ανθρώπου που θυμώνει, χάνει την ευαισθησία και την ανθρωπιά της και γίνεται σκληρή και κακή. Ο θυμωμένος άνθρωπος επίσης πληγώνει τους συνανθρώπους του με λόγια και πράξεις ενώ κάνει και πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνει και ίσως και κλαίει.

Με το θυμό ο άνθρωπος χάνει την ψυχική του ισορροπία και τη γαλήνη του και γίνεται σωστό θηρίο, έτοιμο να κατασπαράζει, να προσβάλει και να τιμωρήσει το συνάνθρωπό του. Ακόμη αλλάζει το χρώμα του προσώπου του, μεγαλώνουν τα μάτια του και κοιτάζουν εχθρικά τους άλλους σαν να βγάζουν φωτιές.

Ο θυμωμένος πάντα προσφέρεται. Δε βλάφτει όμως μόνο τους άλλους αλλά βλάφτει και τον εαυτό του. Η υπόληψή του χάνεται και ξεπέφτει στα μάτια των ανθρώπων, γιατί ο θυμός θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα.

Ο θυμός διαλύει τους ανθρώπους. Εκεί που ριζώνει χαλάει την αρμονία της κοινωνικής ζωής και σκορπά τη λύπη και τη δυστυχία. Γι’ αυτό κάθε άνθρωπος πρέπει να συγκρατείται. Μόνο έτσι θα ζήσουμε μια καλύτερη ζωή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου