ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Σκέψεις με αφορμή το ξεκίνημα της νέας χρονιάς…

σκέψεις-με-αφορμή-το-ξεκίνημα-της-νέας-734323

Του Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, εφημερίου του Ι.Ν.Αγ. Δημητρίου Αλμυρού

Νέος χρόνος ανέτειλε και μαζί του ανέτειλαν τα όνειρα και οι προσδοκίες του καθενός από εμάς για μια χρονιά ευλογημένη και δημιουργική. Τα δυσάρεστα του λήξαντος χρόνου τέθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τα ευτυχή διατηρήθηκαν και οι ελπίδες όλων αναπτερώθηκαν. Ωστόσο, οι περισσότεροι θεωρούμε τον χρόνο σαν κάτι το μαγικό. Πως, όπως αλλάζει ο χρόνος, έτσι θ’ αλλάξουν και οι συμπεριφορές των ανθρώπων, τα αρνητικά στοιχεία της κοινωνίας μας, οι διάφορες κρίσεις που ταλανίζουν τις ζωές μας.

Ο νέος χρόνος είναι σαν μια νέα ύπαρξη που γεννιέται κι έρχεται στον κόσμο. Το «μητρώο» του είναι καθαρό, πανάλευκο, δίχως ρίπο και κηλίδα. Σαν τις άγραφες σελίδες ενός βιβλίου, οι οποίες προσμένουν τον συγγραφέα να τις γεμίσει με εμπειρίες και βιώματα. Όμως, το χέρι του συγγραφέα, η διάθεσή του, οι σκέψεις του, οι προβληματισμοί του, η προαίρεσή του είναι τα κριτήρια εκείνα που το βιβλίο της ζωής θα το χρωματίσουν με λέξεις ωραίες, νοήματα υψηλά, έννοιες μεστές.

«Σωφρόνως και δικαίως τον επίλοιπον εν σαρκί και βιώσαι χρόνον» (Α Πετρ. δ, 2) καλεί η Εκκλησία μας. «Σωφρόνως» και «δικαίως»! Δυο λέξεις, δυο αρετές πολύτιμες, οι οποίες με τη λιτή, δωρική τους μεγαλοπρέπεια, αποτελούν στήριγμα και εχέγγυα για μια πετυχημένη από κάθε άποψη πορεία.

Η σωφροσύνη και η δικαιοσύνη είναι οι αξίες που έλειψαν από τον κόσμο μας. Σε πολλές εκφάνσεις του κοινωνικού, αλλά και του προσωπικού μας βίου, η επιπολαιότητα, η αδικία, η εγωιστική συμπεριφορά και φρόνημα, η προχειρότητα, η αυτοτέλεια και αυτάρκεια, ασχήμυναν τις ζωές μας και φορτωθήκαμε με προβλήματα και εμπόδια ανυπέρβλητα. Παρόλα ταύτα, η ελπίδα στον κόσμο αναγεννιέται, ο πόθος της ζωής δίχως δοκιμασίες ξαναφουντώνει, για ένα και μοναδικό σκοπό: για τη διάθεση για ζωή! Αρκεί τούτη η ζωή μας κατά το νέο έτος, να είναι ζωή όντως Χριστού! Ζωή που ανατέλλει σε σπήλαια πτωχικά, που ακολουθεί βήματα ταπεινά, δρόμους ανηφορικούς, που σταυρώνεται, αλλά στο τέλος εξέρχεται νικώσα! Γιατί γεύεται και μετέχει τη ζωή Εκείνου που σφράγισε την ανθρώπινη ιστορία, αγίασε και πρόσφερε καινό νόημα στον χρόνο! Είναι η ζωή που προσφέρεται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά δίχως αντίτιμο, δίχως προϋποθέσεις καταγωγής και πεποιθήσεων. Ισως ένα κριτήριο να ζητείται: η καρδιά μας! Χρόνια ευλογημένα και δημιουργικά!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου