ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μίλτος Σπανός: Περί «απιστίας»

μίλτος-σπανός-περί-απιστίας-269020

Η επιφυλλίδα μας

Η λέξη απιστία έχει το στερητικό α και την λέξη πίστη από το ρήμα πιστεύω. Οι «άπιστοι» είναι οι αλλόθρησκοι, που πιστεύουν σε άλλο Θεό ή σε καμία θρησκεία. Ο «άπιστος Θωμάς» στην καθομιλουμένη, είναι εκείνος που δεν πιστεύει ό, τι του λέμε.

Στην ερωτική ζωή του ανθρώπου υπάρχει επίσης η έννοια της απιστίας. Στα θηλαστικά, στο ζωικό βασίλειο, σχεδόν πάντα, τα πάντα επιτρέπονται.

Σε μερικές κοινωνίες ανθρώπων πολλά γίνονται εις βάρος των γυναικών, αλλά κυρίως στις κοινωνίες της Δύσης, με την ισότητα των δύο φύλων και την οικονομική ανεξαρτησία της γυναίκας, αναφερόμαστε πάντα, με βάση την ίδια αντιμετώπιση από την κοινωνία μας του άντρα και της γυναίκας.

Πλην, όμως, για να έχουμε απιστία η απιστίες μέσα σ’ ένα δεσμό μεταξύ δύο ανθρώπων, επισημοποιημένο ή μη (αρραβώνας- γάμος) πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε λόγος ή λόγοι.

Η πιο ανώδυνη περίπτωση είναι εκείνη της στιγμιαίας απιστίας, λόγω του ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να δαμάσει εύκολα το γενετήσιο ένστικτό του. Πολλές φορές σιχαίνεται μετά τον εαυτό σου, για ότι έκανες, μετανιώνεις, ήταν η μοιραία στιγμή που ενέδωσες, χωρίς συνέχεια και επακόλουθα.

Ενας άλλος λόγος είναι ο βιολογικός. Ο έρωτας είναι όπως η τροφή. Σου δίνει περισσότερο βιολογικό χρόνο στην ζωή σου. Για πάρα πολλές αιτίες στερείσαι της ερωτικής πράξης και προβαίνεις μοιραία στην απιστία.

Άλλος λόγος είναι ο ψυχολογικός. Νιώθεις ανασφάλειες και θέλεις επιβράβευση- επικύρωση των δυνατοτήτων σου, της νιότης σου ουσιαστικά και όχι ηλικιακά, της κοινωνικής σου καταξίωσης.

Αλλος λόγος είναι ο συναισθηματικός. Διψάς για ρομαντισμό και λατρεία, ακόμη και θυσία για τον άλλον.

Αφού υπάρχουν λοιπόν τόσοι λόγοι πρέπει να υπάρχει το αμάρτημα της απιστίας; Η ζωή είναι τόσο μικρή και γλυκιά, κι αν εσύ νιώθεις τόσο υπέροχα τις στιγμές της απιστίας σου, ποιος ο λόγος να βασανίζεσαι εκ των υστέρων, έχοντας τόσες τύψεις.

Ειδικά, όταν δεν είσαι άνθρωπος με παρωπίδες και πιστεύεις ότι ο έρωτας ποτέ δεν είναι σίγουρος και πάντα πρέπει να είσαι έτοιμος να τον προστατεύσεις ή να τον διεκδικήσεις.

Κι όμως, η απιστία κρύβει πολλές παγίδες και η κοινωνία και η εκκλησία (η έβδομη εντολή) προσπαθούν να θωρακίσουν τους υποψήφιους πειραματιζόμενους για απιστία ανθρώπους. Έχουμε πολλές φορές λόγω της απιστίας άσχημα αποτελέσματα όπως κακοποίηση, εκβιασμούς, διαζύγιο χωρίς την θέληση τουλάχιστον του ενός, οικονομική αιμορραγία της οικογένειας, σπάνια φόνο ή αυτοκτονία.

Εχουμε, πιθανόν, επίσης ακούσια εγκυμοσύνη, μετάδοση ασθενειών (aidsκλπ), κοινωνική και επαγγελματική καταρράκωση.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απιστία δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε τα αίτια και να έχει κανείς ειδικά προσόντα, για να αντιμετωπίσει όλες τις παρενέργειες. Θέλει δυνατή προσωπικότητα, οικονομική εξουσία και πείρα ζωής. Στο μέλλον, όταν οι ώριμοι – νέοι μας, θα τα έχουν όλα αυτά τα προηγούμενα, θα διαγράψουν την λέξη «απιστία» από το λεξικό περί «σεξουαλικής» συμπεριφοράς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου