ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Το όραμα ανάπτυξης του Δήμου Ρήγα Φεραίου

το-όραμα-ανάπτυξης-του-δήμου-ρήγα-φερα-352437

Γράφει ο Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Νέος Δήμος – Νέα Εποχή» με υποψήφιο δήμαρχο το Δημήτρη Νασίκα

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για μένα, που βρίσκομαι στο συνδυασμό του Δημήτρη Νασίκα ο οποίος αποτελείται από καταξιωμένα, άξια και ικανά στελέχη.

Είμαστε άτομα με ζήλο και όρεξη για δουλειά, έτοιμοι να υπηρετήσουμε τη μεγάλη αυτοδιοικητική αλλαγή που ονομάζεται «Καλλικράτης». Μια αλλαγή που χρειάζεται γοργά βήματα και αυτοπεποίθηση για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του δήμου μας και των δημοτών μας, αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή, εδώ και τρεισήμισι χρόνια πορεύεται χωρίς πρόγραμμα, χωρίς όραμα και χωρίς αποτελεσματικότητα. Τα έργα που ανακοινώνει και εγκαινιάζει καθημερινά η απερχόμενη Δήμαρχος είναι ανύπαρκτα. Οι δημοτικές κοινότητες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με πάρκα και ρέματα να πνίγονται στα χόρτα και στα σκουπίδια, με πολλά εγκαταλελειμμένα δημοτικά κτίρια. Τα θέματα του πολιτισμού και του τουρισμού επίσης στην τύχη τους καθώς το σπίτι του Ρήγα Φεραίου είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο. Έρχονται μαθητές με σχολικές εκδρομές και φεύγουν καθώς απ΄ έξω υπάρχουν σκουπίδια και σύριγγες. Στη δε λίμνη Κάρλα, καμία πρόοδο καμία ενέργεια πίεσης για συνέχιση των εργασιών καθώς δεν υπάρχει καμία συνεργασία της κας Δημάρχου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η λίμνη Κάρλα, τα Κανάλια, το Κεραμίδι, το Βένετο είναι από μόνοι τους πόλοι έλξης τουριστών με αξιόλογη φυσική ομορφιά και ιστορία μοναδική και αξιόλογη που κανείς μέχρι τώρα από τη δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρθηκε.
Βασικό θεμέλιο του οράματός μας, είναι ο άνθρωπος. Γι αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία αποτελεσματική στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, που να προωθεί τα συμφέροντα του, τη πρόοδό του και την εξέλιξή του, προσφέροντας του φυσικά τα απαραίτητα για να εξασφαλιστεί μία ποιότητα ζωής. Αυτό θα γίνει αν λάβουμε υπόψη τις κύριες παραμέτρους του γενικότερου οικονομικού και φυσικού περιβάλλοντος του νέου δήμου Ρήγα Φεραίου. Θα κινηθούμε δηλαδή σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αναφοράς που να πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την επιτυχία της.

Κατ’ αρχήν θέτουμε στόχους οι οποίοι είναι εφικτοί και ρεαλιστικοί, αλλά ταυτόχρονα τολμηροί και πρωτοποριακοί, στόχους που να προσφέρουν ένα “όραμα” που να κινητοποιούν τις τοπικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να συμβάλουν στην αποφυγή της όποιας κρίσης ή στασιμότητας.

Οι στόχοι της στρατηγικής για την ανάπτυξη θα πρέπει να πηγάζουν από τη σωστή διάγνωση των δυνατοτήτων της περιοχής μας, των περιορισμών και των προβλημάτων και ταυτόχρονα τις δυνατότητες και ευκαιρίες που δημιουργούνται. Γι αυτό θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα συνολικό πλαίσιο αντίληψης που να είναι σύγχρονο, ευέλικτο και ριζοσπαστικό και να δίνει ένα σαφή ρόλο στην τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

Το βασικότερο πρόβλημα λοιπόν της περιοχής μας είναι η ανταγωνιστικότητα της παραγωγικής της βάσης. Στον βαθμό που τα παραγόμενα προϊόντα και οι υπηρεσίες, ανεξαρτήτως αν απευθύνονται στην τοπική, την εγχώρια ή τη διεθνή αγορά, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους, η παραγωγική βάση θα ενισχύεται και οι θέσεις εργασίας θα διατηρούνται ή θα αυξάνονται.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, οι γενικοί στόχοι που θέτουμε για την επόμενη περίοδο είναι οι εξής:

• Ενίσχυση του νέου κύκλου οικονομικής ανάπτυξης.
• Ουσιαστική μείωση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο με βελτίωση της ποιότητας των ανθρώπινων πόρων και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
• Μακροχρόνια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε σύγχρονες βάσεις, στηριγμένη σε μια σύγχρονη γεωργία και στον τουρισμό-αναψυχή καθώς και σε ένα ευνοϊκό επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, με νέους θεσμούς και νέους τοπικούς μηχανισμούς στήριξης, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τους πόρους του ΕΣΠΑ και των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Η γεωγραφική θέση του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ο πολιτισμός του είναι τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να γίνει ένας δυναμικός τοπικός πόλος βιώσιμης ανάπτυξης, με διασφάλιση υψηλής ποιότητας αγροκτηνοτροφικής παραγωγής, σύγχρονων κλάδων της μεταποιητικής δραστηριότητας, αλλά και ανάδειξης της τουριστικής του ταυτότητας, μέσω της δημιουργίας σύγχρονων τουριστικών υποδομών υψηλού επιπέδου και προστασίας του οικοπολιτιστικού του αποθέματος και της ποιότητας ζωής με σύγχρονη τοπική διακυβέρνηση.

Το όραμα για το νέο Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι ρεαλιστικό, δυναμικό, πολυλειτουργικό και κοινωνικά αποδεκτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου