ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι…

ή-τουλάχιστον-έτσι-πρέπει-να-είναι-355176

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η μορφή διοίκησης στην οποία ο πολίτης εμπιστεύεται τη λύση των καθημερινών του προβλημάτων – ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι.

Είναι το πεδίο δράσης για πολίτες με ήθος, εντιμότητα, γνώση και όρεξη για δουλειά, που επιθυμούν να προσφέρουν στη βελτίωση της καθημερινότητας και στη διαμόρφωση ελπιδοφόρων προοπτικών για το μέλλον της πόλης τους – ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να είναι.

Συνεπώς οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν με κριτήρια αυτοδιοικητικά και τα κόμματα καλούνται να στηρίξουν αποτελεσματικούς ανθρώπους του αυτοδιοικητικού χώρου – ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνεται.

Γιατί τις τελευταίες δεκαετίες όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της δεοντολογίας, με αποτέλεσμα η τοπική αυτοδιοίκηση να πάσχει όλο και βαρύτερα. Πάσχει κυρίως από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και της κεντρικής εξουσίας, με αποτέλεσμα να εισπράττει την απαξίωση των πολιτών. Έτσι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος η καχυποψία και οι επικίνδυνες λογικές γενικής απόρριψης της ενασχόλησης με τα κοινά. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για ανθρώπους που περηφανεύονται ότι δεν είναι πολιτικοί και ότι μέχρι τώρα δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά, σαν αυτό να είναι τιμή τους. Χωρίς να περνάει καν από το μυαλό τους ότι η αδιαφορία τους για την πόλη μέχρι τώρα -γιατί για αδιαφορία πρόκειται- ήταν η προσωπική τους πολιτική επιλογή που δεν βοήθησε κανέναν εκτός από το στενό προσωπικό τους συμφέρον. Και πολλοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται στην απογοήτευσή τους αυτούς τους «άφθαρτους» και ασφαλείς συμφεροντολόγους «μεσσίες», προφυλαγμένους μέσα στο κουκούλι της ιδιωτικότητάς τους έως τώρα, περισσότερο από τους δοκιμασμένους, οι οποίοι είχαν το θάρρος να εκτεθούν και οπωσδήποτε έχουν υποστεί τη φθορά της προσπάθειάς τους. Όμως το να δηλώνει κανείς μη πολιτικός, ενώ ταυτόχρονα εισέρχεται στον στίβο της πολιτικής είναι οξύμωρο και όποιος το κάνει κοροϊδεύει τον εαυτό του και τους άλλους ή είναι απλώς απερίσκεπτος, αμφότερα εξαιρετικά επικίνδυνα.

Μια υγιής απάντηση σ’ αυτή την άρρωστη κατάσταση είναι τα πολυσυλλεκτικά αυτοδιοικητικά σχήματα, των οποίων ο Βόλος έχει ήδη θετική εμπειρία κατά το παρελθόν. Στους δήμους δεν επιτρέπεται πια από τις ίδιες τις συνθήκες να λειτουργούμε με «στεγανά». Η βασική αρχή, που θα πρέπει να κυριαρχεί στα δημοτικά δρώμενα, είναι η σύνθεση μέσα από την πολιτική διαφορετικότητα. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί πολύ γόνιμο, εφόσον επιχειρείται με εντιμότητα. Το ζητούμενο και στην αυτοδιοίκηση, όπως και σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, είναι να υπάρχουν πολιτικές και όχι αναγκαστικά κομματικές θέσεις. Το κυριότερο είναι να υπάρχουν υγιείς αρχές και αξίες, σύγχρονες ρεαλιστικές ιδέες και αποτελεσματικότητα. Και αυτά δεν μπορούν να επηρεάζονται από κανένα κόμμα.

Οσοι παρακολουθήσαμε την πορεία του δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και των συνεργατών του κατά την τετραετία που πέρασε, διαθέτοντας και οι ίδιοι εμπειρία στα θέματα του δήμου, μπορέσαμε να εκτιμήσουμε την ειλικρίνεια, τη συνέπεια και το μέγεθος της προσπάθειας τους. Γιατί το εγχείρημα του πρωτοεφαρμοζόμενου ‘Καλλικράτη’ σε συνδυασμό με την περικοπή των χρηματοδοτήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης τους έφερε αντιμέτωπους με πρωτόγνωρες δυσκολίες και δυσεπίλυτα προβλήματα καθημερινότητας.

Όσοι παρακολουθήσαμε την πορεία τους χωρίς κομματικά ‘γυαλιά’, με νηφαλιότητα και γνώση των καταστάσεων, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι άντεξαν εκεί που άλλοι εγκατέλειψαν. Φυσικά και δεν έγιναν όλα πάντα σωστά, χωρίς ελλείψεις, αδυναμίες και λάθη. Η πόλη μας όμως πρέπει να πάει μπροστά, χωρίς να κυνηγά χίμαιρες και φρούδες υποσχέσεις. Ακριβώς γι’ αυτό αρκετοί συμπολίτες, με εμπειρία και καταγεγραμμένη προσφορά στα δημοτικά, καταλήξαμε ότι το έντιμο, υπεύθυνο και υγιές πολιτικά, το συμφέρον για την πόλη σε μια τέτοια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συνεισφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας, να συστρατευθούμε με αυτούς που έχουν ήδη δοκιμαστεί.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συστρατευθούμε με τον πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη «Επιλογή ευθύνης – Πάμε μπροστά» και ελπίζουμε οι συμπολίτες μας να δικαιώσουν την επιλογή μας.

Γράφει ο Δημήτρης Κουτσός

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βόλου

«Επιλογή Ευθύνης- Πάμε Μπροστά»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου