ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ποιοι τελικά είναι μνημονιακοί;

ποιοι-τελικά-είναι-μνημονιακοί-357460

Πολύ συχνά ακούγεται τον τελευταίο καιρό η μομφή προς την παρούσα Δημοτική Αρχή ότι υπήρξε «φιλομνημονιακή». Και αυτό λέγεται έτσι, χωρίς στοιχεία, τα οποία προφανώς και δεν υπάρχουν, μόνο και μόνο για να «ψαρέψουν» ψήφους ποντάροντας στα αντιμνημονιακά συναισθήματα και την οργή των συνδημοτών μας που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από τις αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Βέβαια, όσοι μας απευθύνουν αυτή τη μομφή, δεν λένε κουβέντα για το τι θα κάνανε αυτοί αν διαχειρίζονταν τις τύχες του Δήμου μας στις δοσμένες συνθήκες.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία που σηματοδοτούν την πολιτική που ακολούθησε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που να αφορά γενικότερα θέματα και να κινείται σε φιλομνημονιακή κατεύθυνση. Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν με ευρεία πλειοψηφία ή ομοφωνία και πάντα προς την κατεύθυνση του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου.

Όσον αφορά την πολιτική της Δημοτικής Αρχής για τα ζητήματα του Δήμου μας, μπορούμε να αναφέρουμε τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε κάποιους τομείς επιγραμματικά και να αποδείξουμε ότι μόνο μνημονιακές δεν ήταν:

Οικονομική και Διοικητική πολιτική: η Δημοτική Αρχή κατάφερε να συνενώσει 8 Δήμους και 1 Κοινότητα χωρίς να υπολειτουργήσουν οι δομές τους ούτε μια μέρα. Να συνενώσει, επίσης, τους 65 πρώην δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, σε δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, με παράλληλη δραστική βελτίωση του παραγόμενου έργου και μείωση του κόστους λειτουργίας τους. Οσον αφορά τα οικονομικά, επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια θα μιλήσουν οι αριθμοί που δεν επιδέχονται καμιά παρερμηνεία. Ετσι το οικονομικό άνοιγμα του Δήμου Βόλου την 1-1-2011 ήταν πάνω από 41 εκατομμύρια €. Από αυτά, τα 22,5 περίπου εκατομμύρια ήταν υποχρεώσεις που έπρεπε να εξοφληθούν άμεσα, μιας και αφορούσαν τιμολόγια, ασφαλιστικές κρατήσεις, μισθοδοτικές οφειλές, υπόλοιπα έργων των ΟΤΑ. Και είναι πραγματικός άθλος το γεγονός ότι εξοφλήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών. Παράλληλα εξασφαλίστηκαν οι θέσεις όλων των εργαζομένων καθώς και η τακτική και στην ώρα της καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών σ’ όλους. Και όλα αυτά, παρά την άγρια περικοπή των πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, που έφτασε μέχρι και το 80%.

Υπάρχει κανείς που μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι υπήρχε κάποια άλλη, εναλλακτική πολιτική που θα μπορούσε να ακολουθηθεί; Η μόνη «εναλλακτική» πολιτική θα ήταν ο Δήμος να είναι «μπαταχτσής» και να φεσώνει τους συμπολίτες μας, να μην πληρώνει τους εργαζομένους ή να αφήνει απλήρωτα τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει όμως όποιος υποστηρίζει τέτοιες απόψεις να βγει και να τις πει στους συμπολίτες μας ανοιχτά και μετά λόγου γνώσεως.

Τιμολογιακή πολιτική με κοινωνική ευαισθησία: Μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και δραματικής περικοπής των εσόδων από το κράτος, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν αύξησε τα τέλη αλλά και τα μείωσε. Έτσι μείωσε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού από τον πρώτο χρόνο ανάληψης της διαχείρισης του δήμου κατά 2,03% και συνολικά, αν συμπεριληφθεί και το κοινωνικό τιμολόγιο, κατά 3,14% και στη συνέχεια τα διατήρησε σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης μειώθηκαν για πρώτη φορά, επίσης από τον πρώτο χρόνο, κατά μέσο όρο πάνω από 25%, ενώ το ποσό της εγγύησης μειώθηκε κατά 30%. Παράλληλα θεσπίσθηκε το ποιο προωθημένο κοινωνικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως άποροι, μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες.

Στον κοινωνικό τομέα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα. Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων της, η Δημοτική Αρχή δυο δαπάνες θεώρησε ως απόλυτα ανελαστικές: τη μισθοδοσία του προσωπικού και τη στήριξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών του Δήμου. Έτσι, σε συνεργασία και με τη Μητρόπολη, τις κοινωνικές οργανώσεις και το εθελοντικό κίνημα πετύχαμε, παρά τις ζοφερές συνθήκες, να ζούμε σε μια πόλη που να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας ο οποίος δεν θα βρει ένα πιάτο φαγητό και ένα κρεβάτι. Επιγραμματικά να αναφέρουμε κάποιες δράσεις, μιας και σε ένα σημείωμα δεν μπορεί να γίνει πλήρης αναφορά.

  • Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο δημιουργήσαμε το Ιατρείο αλληλεγγύης.
  • Βοήθεια στο σπίτι: ενώ η χρηματοδότηση είναι για 277 συμπολίτες εξυπηρετούνται πάνω από 800.
  • Δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο: πάνω από 500 οικογένειες προμηθεύονται τρόφιμα.
  • Δημοτικός ξενώνας φιλοξενίας αστέγων, όπου φιλοξενούνται μέχρι 34 άτομα.
  • Δημοτικός ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Βόλου και το Δικηγορικό Σύλλογο.
  • Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης ΑμεΑ
  • Σίτιση στο σπίτι, καθημερινά για 180 άτομα
  • Υπηρεσία μεταφοράς ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων
  • Κέντρο διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρία
  • Συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρία «το Ηλιοτρόπιο»
  • Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με περίπου 1500 παιδιά, από τα οποία τα 1250 περίπου δεν πληρώνουν καθόλου δίδακτρα
  • Κοινωνικό φροντιστήριο σε συνεργασία με καθηγητές καθώς και συγκέντρωση σχολικών ειδών που μοιράστηκαν σε πάνω από 1000 παιδιά.

Υπάρχουν και πολλές άλλες δράσεις, πάντα με στόχο τη βοήθεια των δημοτών, σεβόμενοι απόλυτα την προσωπικότητα του κάθε συμπολίτη μας που ξαφνικά βρέθηκε στην κατάσταση του νεόπτωχου.

Βασική επιδίωξη μας ήταν και είναι να περάσουμε από την φιλανθρωπία, την ελεημοσύνη και το κρατικό επίδομα, στην αλληλεγγύη και την εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Αυτό απαιτεί ανακατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ του κεντρικού κράτους και των ΟΤΑ.

Προστασία του περιβάλλοντος και ανάπτυξη:Υλοποιούνται σήμερα έργα αποχέτευσης και επέκτασης των ΕΕΛ που ξεπερνούν τα 75.000.000 €. Έργα που χρηματοδοτούνται με 60.000.000 € από το ΕΣΠΑ και θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη θωράκιση του Παγασητικού από τη Ν. Αγχίαλο μέχρι το Μαλάκι. Παράλληλα αναμένεται η τελική έγκριση του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείρηση της λυματολάσπης των ΕΕΛ Βόλου» προϋπολογισμού 8.500.000 € καθώς και η δεύτερη φάση του έργου περιορισμού των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης προϋπολογισμού περίπου 3.000.000 €. Έτσι υλοποιούνται στην πράξη οι δεσμεύσεις μας για προστασία του περιβάλλοντος και του περιορισμού της μη χρήσιμης κατανάλωσης του νερού και όχι με αόριστες υποσχέσεις. Σημαντικά οφέλη θα προκύψουν από την παραγωγή ενέργειας από τους δύο ΥΗΣ της ΔΕΥΑΜΒ, από την καύση βιοαερίου στο ΧΥΤΑ και τις ΕΕΛ, από το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης της λυματολάσπης, από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σχολεία, αλλά και τη χρήση της ηλιοθερμίας για τη θέρμανση του κλειστού γυμναστηρίου και του κλειστού κολυμβητηρίου στη Νέα Ιωνία. Ενέργεια που παράγεται με απόλυτα οικολογικές και φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες. Πέρα βέβαια από την οικολογική υπάρχει και η οικονομική διάσταση του θέματος, αφού ο Δήμος θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας. Σήμερα μόνο η ΔΕΥΑΜΒ πληρώνει πάνω από 3.5 εκατομμύρια € ετησίως στη ΔΕΗ για ρεύμα.

Παράλληλα ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του είναι ο κύριος παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης αλλά και απασχόλησης, με χρήματα που η παρούσα Δημοτική Αρχή διεκδίκησε και πέτυχε να διασφαλίσει για έργα της ΔΕΥΑΜΒ και του Δήμου.

Ταυτόχρονα, στα τρία χρόνια που πέρασαν, υπερασπιστήκαμε τη Δημοκρατία, τη Νομιμότητα, τη Διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και καταργήσαμε τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλα, δηλαδή, όσα αποτελούσαν τις πληγές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για τα οποία κατηγορείται σαν βασικός φορέας διαφθοράς. Ετσι ο Δήμος και οι επιχειρήσεις του γύρισαν σελίδα και κοιτάζουν το αύριο με σιγουριά και αισιοδοξία.

Αυτά αποτελούν μερικές από τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στη θητεία που τελειώνει, δράσεις για τις οποίες δικαιούται να υπερηφανεύεται, να κοιτάζει τους συμπολίτες μας στα μάτια και να τους καλεί, στο πλαίσιο πλέον μιας ευρύτερης και ανανεωμένης παράταξης, να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη και να της δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε για το καλό της πόλης μας και βέβαια των συμπολιτών μας.

Κλείνοντας, περιμένω από τους ανθυποψηφίους μας που μας κατηγορούν ως «μνημονικούς», να μας πουν επιτέλους τι θα έκαναν εκείνοι αν ήταν στη θέση μας με τις δοσμένες συνθήκες, πράγμα που επίμονα αποφεύγουν για ευνόητους λόγους. Πέραν όμως τούτου, να πουν στους Βολιώτες αν θα παραμείνουν στο Δήμο ή θα κινούνται σύμφωνα τις εκάστοτε κομματικές τους επιλογές. Και κάποιοι άλλοι όψιμοι αντιμνημονιακοί, αν θα λειτουργήσουν πραγματικά στο Δήμο ή αν θα ασχοληθούν με τα δημοτικά όπως μέχρι τώρα, που δεν εμφανίστηκαν σε καμιά επιτροπή όπως όφειλαν από τη θέση που κατέχουν.

Λεωνίδας Μαυρογιάννης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

«Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου