ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Για μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο

για-μια-ανάπτυξη-με-επίκεντρο-τον-άνθρ-357469

Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι αρμοδιότητες του δήμου εξαντλούνταν στην υδροδότηση, την αποχέτευση, την τήρηση της καθαριότητας και τη στοιχειώδη συντήρηση του οδικού δικτύου της πόλης. Σήμερα οι αρμοδιότητες έχουν διευρυνθεί εξαιρετικά και οι απαιτήσεις των δημοτών από τη δημοτική τους αρχή έχουν γίνει πολύ υψηλότερες. Οι εκτεταμένοι και πολυάνθρωποι καλλικρατικοί δήμοι άλλωστε δημιουργήθηκαν κυρίως με αυτό το στόχο, την ‘ισχυροποίησή’ τους, ώστε να αναλάβουν και αυξημένες ευθύνες. Ο δήμος καλείται πλέον να επωμιστεί το βάρος της γενικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των δημοτών και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, κάτι που παλιότερα επαφίονταν στην κεντρική εξουσία. Και σωστή ανάπτυξη σημαίνει προκοπή με ίσες ευκαιρίες για όλους.

Συμμεριζόμαστε τη γνώμη ότι σε τρεις βασικούς άξονες μπορεί να στηριχτεί η ανάπτυξη: στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι άξονες αυτοί είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Ο ένας διασταυρώνεται με τον άλλο και αλληλοϋποστηρίζονται. Και οι τρεις όμως έχουν κοινή απαίτηση τις υποδομές, γιατί χωρίς αυτές τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Γι’ αυτό η εκκρεμότητα του περιφερειακού οπωσδήποτε πρέπει να λήξει. Όπως πρέπει να επιταχυνθούν και τα έργα βελτίωσης του σιδηροδρομικού δικτύου και της σύνδεσής του με το Βόλο, ώστε, εκτός από την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, να αξιοποιηθεί και για το διαμετακομιστικό εμπόριο. Στη γενική κατήφεια, όμως, και τον μηδενισμό που επικρατούν, αντιτάσσουμε την πραγματική διαπίστωση ότι από άποψη υποδομών βρισκόμαστε σε καλό σημείο, κάτι που έχει επιτευχθεί με τις μεγάλες προσπάθειες όλων των μέχρι τώρα δημοτικών αρχών και των ειδικών. Διαθέτουμε πλέον δύο ανοιχτές πύλες επικοινωνίας με το εξωτερικό, το λιμάνι μας και το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, τις οποίες επιβάλλεται να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο. Συνεπώς το σημείο εκκίνησης είναι ήδη ικανοποιητικά προωθημένο.

Ότι η περιοχή μας είναι προικισμένη με φυσικές ομορφιές μοναδικές αποτελεί πια κοινό τόπο. Ότι διαθέτει σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αυτά του Σέσκλου, του Διμηνίου, της Ν. Αγχιάλου, των Μικροθηβών και της Δημητριάδος είναι επίσης γνωστό. Χάρη σε όλα αυτά η ανάπτυξη ποικίλων μορφών τουρισμού είναι εφικτή. Ιδιαιτέρως η προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού είναι πάντα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος. Ακόμη η πόλη μπορεί να αξιοποιήσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που είχε από την ίδρυσή της και να επιδιώξει την ανάπτυξη του τουρισμού και μέσα από την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων. Οι ιδέες και οι στόχοι είναι τόσοι που θα χρειαστεί μια αυστηρή ρεαλιστική ιεράρχησή τους σε συνεργασία και συναπόφαση με όλους τους αρμόδιους φορείς.

Σε εμάς όλους, στην εποικοδομητική συνεργασία δημοτικής αρχής, φορέων και δημοτών, εναπόκειται η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με σωστές ορθολογικές κινήσεις και φιλόξενες πρωτοβουλίες. Εάν προσέξουμε ειδικά τις κρουαζιέρες και την αεροπορική μας σύνδεση, τότε μπορούμε να προσβλέπουμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή και στην κεφαλαιοποίηση των προσδοκώμενων ωφελειών.

Η περιοχή μας όμως διαθέτει και ικανοποιητικές -και πανάκριβες- αθλητικές εγκαταστάσεις. Εάν μπορέσουμε να τις συντηρήσουμε και να τις ενισχύσουμε, είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να αναλάβουμε διεθνείς, πανευρωπαϊκές και πανελλήνιες διοργανώσεις. Η πόλη είχε μπει δυναμικά στο χώρο αυτό, αλλά η πορεία δυστυχώς ανακόπηκε από την οικονομική κρίση. Η εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος όμως καταδεικνύει ότι κάθε μαζική αθλητική εκδήλωση φέρνει στην περιοχή μας χιλιάδες αθλητές, συνοδούς και επισκέπτες. Όλοι αυτοί γίνονται στη συνέχεια οι καλύτεροι πρεσβευτές για τον τόπο μας.

Ο πολιτισμός, τέλος, είναι ένας πολύ ουσιαστικός τομέας αν και η αναπτυξιακή του σημασία μοιάζει λιγότερο προφανής σε μια δυσμενή εποχή εκπτώσεων. Σε πείσμα των καιρών η πόλη απέκτησε πρόσφατα μια νέα μεγάλη σύγχρονη αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας. Ωστόσο η ανακατασκευή του Δημοτικού Θεάτρου και η συντήρηση της Παλιάς Ηλεκτρικής είναι έργα απολύτου προτεραιότητος. Μόνο έτσι θα μπορέσει να ξαναβρεί η πόλη την παλιά της αίγλη των μεγάλων εκδηλώσεων, οργανωμένων σύμφωνα όμως με σύγχρονες ρεαλιστικές προδιαγραφές. Έτσι θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματική διεκδίκηση και διαχείριση των πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα -από το νέο ΕΣΠΑ-, ώστε τα χρήματα να πιάσουν τόπο, να κτυπηθεί η μάστιγα της ανεργίας και να παύσει επιτέλους η κακοδαιμονία της μη ολοκληρωμένης και μη ορθολογικής διαχείρισης. Και αυτό που προέχει ίσως πιο πολύ ακόμη είναι να ανατεθούν τα αναπτυξιακά έργα και οι δράσεις σε ανθρώπους με εντιμότητα, γνώση και εμπειρία.

Ο συνδυασμός του δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη διαθέτει αξιόπιστο και έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όλα αυτά. Γι’ αυτό την Κυριακή 18 Μαΐου οι δημότες του διευρυμένου δήμου Βόλου στηρίζουμε και ψηφίζουμε το συνδυασμό «Επιλογή ευθύνης – Πάμε μπροστά».

Δημήτρης Κουτσός

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου

«Επιλογή Ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου