ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Περί προγραμμάτων

περί-προγραμμάτων-357704

Σπεύδοντας ολοταχώς προς την εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής, έχουμε βομβαρδιστεί, εκτός των φωτογραφιών και διαφημιστικών φυλλαδίων των υποψηφίων και με άρθρα των τελευταίων, όπου διατυπώνονται προβληματισμοί, σκέψεις και προτάσεις, πολλές φορές κοινές, συχνά καινές και ρηξικέλευθες, μα δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές, κενές σημασίας και ενδιαφέροντος για την καθημερινότητα των πολιτών και συμπολιτών μας.

Οι υποψήφιοι συνδυασμοί γνωστοποίησαν τα προγράμματά τους συνολικά, προκειμένου οι ψηφοφόροι να συγκρίνουν και να κρίνουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα από ποια δημοτική αρχή θα εκπροσωπούνται την ερχόμενη κρίσιμη πενταετία.

Τα προβλήματα της πόλης πολλά. Τα περισσότερα σημαντικά και σοβαρά. Ελάχιστα αντιμετωπίστηκαν από τη σημερινή δημοτική αρχή. Αλλά ακόμη και τότε, η αντιμετώπιση ήταν άνευρη, αποσπασματική και δεν οδήγησε σε λύσεις καίριες κι αποτελεσματικές.

Στο πρόγραμμα της απερχόμενης κι εκ νέου υποψήφιας δημοτικής αρχής, συναντούμε ξανά φιλόδοξες προτάσεις, μεγαλόπνοους σχεδιασμούς και καινοτόμες δράσεις. Και λέω ξανά, γιατί περίπου τα ίδια ακούσαμε και διαβάσαμε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια. Από τους ίδιους ανθρώπους. Ή περίπου τους ίδιους. Και αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα τμήμα έστω, των εξαγγελιών τους.

Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται, έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομική κρίση, της οποίας η εξέλιξη συνέπεσε χρονικά με τη θητεία τους.

Σαφώς και όλοι μας κατανοούμε και «μετρούμε» αυτόν τον ισχυρισμό.

Όταν όμως αντιπαραβάλλουμε σε αυτόν, φαινόμενα σπατάλης και κακοδιαχείρισης, ή ακόμη κακού προγραμματισμού και λανθασμένης ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και των αναγκών του δήμου και των κατοίκων του, τότε δεν μπορούμε ούτε να ανεχτούμε, ούτε να συγχωρήσουμε.

Στο πρόγραμμα του συνδυασμού «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική», για την αντιμετώπιση βασικών προβλημάτων, αναφέρονται δράσεις απλές γι’ αυτό και κατανοητές. Διότι εστιάζει κυρίως σε τέσσερις βασικούς τομείς. Η καθαριότητα, τα αδέσποτα, το νερό και η διαχείρισή του, καθώς και το κυκλοφοριακό, είναι πράγματι βασικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Και είναι αυτά που έπρεπε και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Αλλωστε οι λέξεις πόλη- πολίτης- πολιτισμός είναι λέξεις ομόρριζες, με προϋπόθεση σημασίας και νοήματος την αλληλεξάρτησή τους.

Δεν μπορούμε να μιλούμε για πολιτισμό όταν η πόλη έχει αφεθεί στην τύχη της και ο πολίτης ασφυκτιά, εγκλωβισμένος σε ένα πλαίσιο καθημερινής διαβίωσης που δεν του αξίζει. Ένα πλαίσιο που όποιοι το έθεσαν είναι αν όχι ανίκανοι, τουλάχιστον αδιάφοροι. Γιατί μπορεί η καθαριότητα και τα αδέσποτα να μην είναι τα μοναδικά προβλήματα της πόλης, είναι όμως τέτοια που η αδιαφορία για την αντιμετώπισή τους δεν αποτελεί ένδειξη πολιτισμού.

Οποιαδήποτε αναφορά σε πολιτιστικά προγράμματα, φιλόδοξα αναπτυξιακά μοντέλα και έργα πολιτισμού που διαφημίζονται από την απερχόμενη κι εκ νέου υποψήφια δημοτική αρχή, παραπέμπει ευθέως σε έργα βιτρίνας και όχι ουσίας.

Εργα ουσίας θα είναι αυτά που θα έχουν ως αποτέλεσμα μια πόλη καθαρή, ασφαλή, φιλική και προσβάσιμη. Η πρόταση του συνδυασμού «Νέα Εποχή-Νέα Δυναμική» αναφέρεται κατ’αρχήν σε τέτοια έργα.

Προτείνουμε να ξεκινήσουμε από τα απλά και σημαντικά. Η επίλυσή τους, προϋπόθεση για τα δυσκολότερα και τα πιο σύνθετα. Και γι’αυτά ο συνδυασμός μας έχει σχεδιασμό και προτάσεις. Γιατί έχει νέους ανθρώπους, με όρεξη και θέληση για δουλειά και προσφορά.

Ο Αχιλλέας Μπέος, υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης μας, λέει πως θέλει να λύσει τα προβλήματα της πόλης. Οι υπόλοιποι λένε πως θα τα λύσουν. Το ίδιο έλεγαν και την προηγούμενη φορά, με την ίδια σιγουριά, ζητώντας την ψήφο των πολιτών. Κάποιους από αυτούς οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν και τους έδωσαν την ευκαιρία αλλά δυστυχώς, απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες μας. Τουναντίον, με τις πολιτικές που ακολούθησαν, δημιούργησαν περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο συνδυασμός «Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική» δικαιούται μια ευκαιρία. Οι νέοι άνθρωποι που τον στελεχώνουν, δικαιούνται μια ευκαιρία. Ας τους τη δώσουν οι πολίτες του Βόλου. Γιατί ο Βόλος δικαιούται επιτέλους μια ευκαιρία να γίνει η πόλη που ονειρευόμαστε όλοι μας.

Της Ιωάννας Λέμα,

Εκπαιδευτικού, Διευθύντριας σχολικής μονάδας,

υποψήφιας δημοτικής συμβούλου

με το συνδυασμό Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου