ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το σύμφωνο συνεργασίας αυτοδιοίκησης με την τρόικα

το-σύμφωνο-συνεργασίας-αυτοδιοίκηση-357782

Σύμφωνα με τη γενικότερη μνημονιακή πολιτικής, μεγάλα και μικρά ιδιωτικά συμφέροντα – με σκοπό την κερδοσκοπία – όρμησαν να εξασφαλίσουν, σε συνεργασία με την Τ.Α., την παροχή βασικών κοινωνικών αγαθών.

Πρόκειται για εκτεταμένη μπίζνα, η οποία μπήκε στα σκαριά σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο το Σεπτέμβριο του 2012 όταν συναντήθηκε ο τότε υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Φούχτελ.

Η συνεργασία αυτή λειτούργησε σε δυο επίπεδα:

(α) Σε κεντρικό επίπεδο μεταξύ υπουργείου Εσωτερικών – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ από ελληνικής πλευράς και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, με τη συμμετοχή της Task Force και

(β) Με αποκεντρωμένες δράσεις, δηλαδή σε συνεργασίες μεταξύ ΟΤΑ – εμπειρογνωμόνων – επιχειρηματιών και «κοινωνίας πολιτών».

Η πολιτική αυτή υλοποιήθηκε μέσω των «ελληνογερμανικών συνελεύσεων» φορέων της Τ.Α. Ελλάδας και Γερμανίας που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στο Αιγαίο αλλά και στη Νυρεμβέργη.
Επί της ουσίας, το πρόγραμμα προέβλεπε τη μεταφορά τεχνογνωσίας από ειδικούς εμπειρογνώμονες της Γερμανίας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Τ.Α. και ακολούθως την ανάθεση έργων και υπηρεσιών της δημοτικής δραστηριότητας σε γερμανικούς ομίλους και επιχειρηματίες. Στη συνέχεια, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μετατράπηκε σε «επιχειρησιακές συμπράξεις που προωθεί η συνέλευση». Το πρόγραμμα, που είναι ήδη σε εφαρμογή σε αρκετούς Δήμους και Περιφέρειες, περιλαμβάνει:

  • Τον εξορθολογισμό των δαπανών της Τ.Α.
  • Την αξιοποίηση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων της δράσης των ΟΤΑ, ώστε να μειώνεται το βάρος της κρατικής δαπάνης γι’ αυτούς.
  • Τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων (βλ. ιδιωτικοποίηση).
  • Τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (με τα περίφημα ΣΔΙΤ) σε:
    • κοινωνική πρόνοια,
    • υγειονομικό τομέα
    • ύδρευση – αποχέτευση
    • τουρισμό,
    • αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης των δήμων,
    • απορρίμματα – απόβλητα,
    • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – ενεργειακά ζητήματα,
    • οικονομικά της Τοπικής Διοίκησης.

Ολοσχερής παράδοση

Με τις παραπάνω πολιτικές επιδιώκεται η ολοσχερής παράδοση της Τ.Α. στους κερδοσκόπους, για πόλεις, δήμους και περιφέρειες όπου οι πολλοί θα υποφέρουν, στο σύγχρονο «τέταρτο κόσμο» των μητροπόλεων του άγριου νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού καπιταλισμού, όπου η χώρα μας έχει περίοπτη θέση.
Όλα αυτά τα έχουν καταγγείλει επώνυμα και κατ’ επανάληψη οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια ιδιότυπη αποικιοποίηση της Περιφέρειας με διευκολύνσεις προς κάθε λογής συμφέροντα που βάζουν τα κέρδη πάνω απ’ τους ανθρώπους.
Σ’ αυτές τις εκλογές κανείς δεν επιτρέπεται να μην ξέρει τι ψηφίζει.

Γράφει ο Γιάννης Αντωνιάδης,

Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος

με τον «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία της ευημερίας, της αλληλεγγύης, της οικολογίας»

με υποψήφια περιφερειάρχη την Ηρώ Διώτη

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου