ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη

ο-συμπαραστάτης-του-δημότη-358298

Συνδημότισσες και συνδημότες,

πιστεύω ακράδαντα ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή αποτελεί ποιοτικό στοιχείο του επιπέδου Αυτοδιοίκησης.

Ο Νόμος του Καλλικράτη, βάσει του οποίου πορεύεται τα τελευταία χρόνια και ο Δήμος μας, επικροτήθηκε, επικρίθηκε, αλλά και κατακρίθηκε. Αποτελεί, πάντως, μια πραγματικότητα, με την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να πορευόμαστε μέχρι την επόμενη νομοθετική αλλαγή, όποτε και αν γίνει αυτή, στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Ο Νόμος του Καλλικράτη είχε αδυναμίες, αλλά και ορισμένες προβλέψεις σε θετική κατεύθυνση για τους Δήμους και κυρίως για τους δημότες. Κορυφαία θετική πρόβλεψη που αφορά άμεσα τους πολίτες ήταν η δημιουργία του θεσμού «Συμπαραστάτης του Δημότη».

Θέλω να σας θυμίσω ότι όσον αφορά στο Δήμο Βόλου δεν ακολουθήθηκαν πρακτικές συνεννόησης και ακυρώθηκε η δυνατότητα των δημοτών του Βόλου να αποκτήσουν «Συμπαραστάτη», με αποτέλεσμα οι Βολιώτες για 3,5 χρόνια να στερούνται των υπηρεσιών αυτού του πολύτιμου θεσμού.

Ως νέα δημοτική Αρχή του Βόλου δεσμευόμαστε ότι θα είναι η πρώτη μας πράξη, η εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη, ακόμα και αν δεν γίνει δεκτό το πρόσωπο που θα υποδείξει η παράταξή μας -διότι απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία- θα προσχωρήσουμε στην πρόταση άλλης παράταξης και του προσώπου που θα υποδείξει, μέσα από την αναγκαία σύνθεση, προκειμένου αυτός ο πολύτιμος θεσμός επιτέλους να λειτουργήσει.

Σήμερα, οι περισσότεροι μεγάλοι Δήμοι της χώρας έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη, ο οποίος υποδέχεται καταγγελίες δημοτών και υποβάλει τις προτάσεις τους για την ορθότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου. Ετσι οι πολίτες δεν είναι αναγκασμένοι ακόμη και για το παραμικρό θέμα τους να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το δικαίωμα αυτό δεν το έχουν σήμερα οι δημότες του Βόλου.

Με τη δική μας Δημοτική Αρχή το πλαίσιο των σχέσεων δημότη – Δήμου θα λειτουργήσει. Και το πρώτο βήμα θα είναι ο «Συμπαραστάτης του Δημότη».

Σεβόμαστε τα δικαιώματα των δημοτών μας και έτσι θα διοικήσουμε.

Του Μιχάλη Μιτζικού Υποψήφιου Δημάρχου Βόλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου