ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πρώτα η οικονομία

πρώτα-η-οικονομία-367462

Ενδεχόμενη πολιτική αποσταθεροποίηση θα είχε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος

Την Κυριακή πραγματοποιείται το τρίτο από τα «δημοψηφίσματα» που προσπάθησε να επιβάλει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέσω των δημοτικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών εκλογών.

Πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρας προσπάθησε να μετατρέψει την τριπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου σε ένα μέτρημα πολιτικών δυνάμεων που θα οδηγούσε σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και σχηματισμό νέας κυβέρνησης με βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έμεινε από δυνάμεις

Η υπερβολικά φιλόδοξη στρατηγική της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε αποτυχία εξαιτίας της αδυναμίας συγκέντρωσης επαρκών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μεγάλη ήττα στις εκτός Αττικής περιφέρειες, με το συνολικό ποσοστό του να μην ξεπερνά το 17%. Και στις δημοτικές εκλογές οι επιδόσεις του ήταν πολύ κατώτερες ενός κόμματος εξουσίας. Ακόμη και οι «νίκες» στον Δήμο της Αθήνας και στην περιφέρεια της Αττικής πραγματοποιήθηκαν με εντυπωσιακά ισχνά ποσοστά –της τάξης του 20%-23%- με τους υποστηριζόμενους από τα κόμματα της κυβέρνησης υποψήφιους να αθροίζουν ποσοστά κατά 50%-110% υψηλότερα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο μοναχική. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Ευρωπαϊκή Αριστερά έχει ένα ποσοστό που δεν ξεπερνά το 7% και την υποχρεώνει σε περιθωριακό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα κυριαρχούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο οποίο ανήκει το ΠΑΣΟΚ.

Χωρίς μεγάλα εκλογικά ποσοστά στην Ελλάδα, χωρίς πολιτικές συμμαχίες, χωρίς ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, χωρίς επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς διασύνδεση με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις κυβερνήσεις των χωρών μελών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατρέψει τις πολιτικές του επιθυμίες σε αποτελεσματική στρατηγική.

Κυβερνητικές ελλείψεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν εύκολος αντίπαλος για την κυβέρνηση Σαμαρά εάν η τελευταία είχε καταφέρει το πέρασμα από την οικονομική ανάκαμψη στη δυναμική οικονομική ανάπτυξη πριν την αναμέτρηση των ευρωπαϊκών εκλογών.

Στο μέσον της τετραετίας η κυβέρνηση Σαμαρά είναι πολιτικά ευάλωτη επειδή η βελτίωση των οικονομικών δεικτών δεν έχει περάσει ακόμη στην καθημερινότητα των περισσότερων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Οι ψηφοφόροι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επέτυχε στόχους που πριν έξι μήνες έμοιαζαν υπερβολικά φιλόδοξοι, όπως είναι η αναγνώριση εκ μέρους των πιστωτών του δημοσιονομικού πλεονάσματος, η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η μεγάλη μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, η επανασύνδεση της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και των τραπεζών με τις διεθνείς αγορές, η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος και η προετοιμασία της νέας ρύθμισης του χρέους.

Όλα αυτά όμως δεν περνούν ακόμη στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών εφόσον πρέπει να προηγηθεί η αναπτυξιακή «απογείωση» της οικονομίας, που σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2015.

Γι’ αυτό άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί πίεση στην κυβέρνηση Σαμαρά προτού επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε περίοδο δυναμικής ανάπτυξης και αρχίζει να περιορίζεται το ποσοστό της ανεργίας και οι κοινωνικές αντιδράσεις που συνδέονται με αυτό.

Το μήνυμα

Οι αυτοδιοικητικές και οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν έχουν βέβαια το χαρακτήρα που προσπαθεί να τους αποδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνουν μηνύματα στις κυβερνήσεις και οδηγούν στις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις, δεν λειτουργούν όμως σαν υποκατάστατο των βουλευτικών εκλογών και γι’ αυτό δεν ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.

Εάν υιοθετήσουμε την καταχρηστική πολιτικοποίηση των ευρωπαϊκών εκλογών που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επεκτείνουμε την εφαρμογή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περιμένουμε την ερχόμενη Δευτέρα την παραίτηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εφόσον το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έρθει τρίτο με ένα ποσοστό κατώτερο του 18% και την παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον οι Συντηρητικοί υπολείπονται στις δημοσκοπήσεις του αντιευρωπαϊκού Κόμματος της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ΝΔ έχει εντυπωσιακό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει βαθύτερες ρίζες στην αυτοδιοίκηση, υπερέχει συντριπτικά σε επίπεδο περιφερειών, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίζει στο μεγάλο γήπεδο της Κεντροδεξιάς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ευρωπαϊκό περιθώριο.

Στόχος της ΝΔ είναι η εκλογική πρωτιά και στις ευρωπαϊκές εκλογές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να παρασυρθεί η κυβέρνηση Σαμαρά στο παιχνίδι των ποσοστών και να χάσει τη συνολική πολιτική εικόνα, που δείχνει ότι η ΝΔ έχει τις δυνατότητες να ολοκληρώσει την τετραετή κυβερνητική της προσπάθεια, αρκεί να ξέρει τι θέλει και πώς ακριβώς θα το διεκδικήσει.

Δεν χρειάζεται να ανοίξουν οι κάλπες για να πάρει η κυβέρνηση το μήνυμα. Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές που επισκεφτήκαμε τις περισσότερες πόλεις καταλήξαμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει με επιτυχία την τετραετή της προσπάθεια. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα Ιωάννινα και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ρόδο και την Κρήτη, το μήνυμα είναι το ίδιο. Η πραγματική οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά με την υποχρηματοδότηση που της έχουν επιβάλει οι τράπεζες. Οι απαιτήσεις της Εφορίας είναι υπερβολικές και καθυστερούν το πέρασμα της οικονομίας από την ανάκαμψη στη δυναμική ανάπτυξη. Τα ασφαλιστικά Ταμεία διεκδικούν περισσότερα έσοδα από αυτά που μπορούν να αποδώσουν οι περισσότερες επιχειρήσεις και οι περισσότεροι ασφαλισμένοι, με αποτέλεσμα πολλοί από τους τελευταίους να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Προσθέστε στα παραπάνω την ισοπεδωτική γραφειοκρατική λογική ενός μεγάλου τμήματος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και έχετε τη βασική ερμηνεία της λαϊκής δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται σε βάρος της κυβέρνησης και της διολίσθησης πολλών παραδοσιακών υποστηρικτών της ΝΔ προς την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή.

Αναγκαία διόρθωση

Η χώρα δεν αντέχει την πολιτική αποσταθεροποίηση που επιχειρεί, για τους δικούς του λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας έριχνε στο επίπεδο της Αργεντινής της περιόδου της χρεοκοπίας, εφόσον θα μας έφερνε σε μετωπική αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές και θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική διαχείριση και τη διαχείριση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να υπερβεί την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και να κινηθεί στην κατεύθυνση της δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας τη βελτίωση του οικονομικού πλαισίου που πέτυχε ο κ. Σαμαράς και την ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της εθνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει ήδη στείλει το μήνυμα των διορθωτικών κινήσεων που θα πρέπει να γίνουν μέχρι τα τέλη του 2014. Αναφέρουμε ενδεικτικά τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ, ώστε να μην υποχρεώνονται να αποδίδουν τον ΦΠΑ στο Δημόσιο όσοι δεν μπόρεσαν, για διάφορους λόγους, να τον εισπράξουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που τιμολόγησαν. Μια άλλη σημαντική διορθωτική κίνηση είναι το πάγωμα της καταβολής των χρεολυσίων μέχρι τα τέλη του 2014 για πολλές κατηγορίες δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Κατά την άποψή μας η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά σε τέτοιου είδους ζητήματα για να επιταχύνει και να διασφαλίσει το αναγκαίο πέρασμα από το τέλος της ύφεσης στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας.

Το κλειδί στις πολιτικές εξελίξεις βρίσκεται στην οικονομία. Εάν η κυβέρνηση κινηθεί σωστά και επιστρέψει η εθνική οικονομία σε περίοδο δυναμικής ανάπτυξης πριν τα τέλη του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη στρατηγική της έντασης και της αποσταθεροποίησης και η Χρυσή Αυγή θα δει τα εκλογικά της ποσοστά να υποχωρούν.

Άρθρο του Γιώργου Κύρτσου, υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου