ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Απάντηση GEA

απάντηση-gea-368499

Με αφορμή τα δημοσιεύματα της 24ης &ι 25ης Απριλίου 2014 στην εφημερίδα: «Ταχυδρόμος Μαγνησίας», υπό τους τίτλους: «Ψυχρολουσία για καταστηματάρχες» και «Έβρεξε … Αγωγές της GEA», τα οποία υπογράφει η δημοσιογράφος, κ. Ελένη Χάνου, και με τα οποία αμφισβητούνται η νομιμότητα και η δράση του Οργανισμού GEA, GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ, ο Οργανισμός μας γνωστοποιεί δημοσίως τα εξής, θεωρώντας δεδομένο ότι θα δημοσιευθούν στην ίδια θέση που δημοσιεύθηκαν και τα ανωτέρω δημοσιεύματα:

Λίγα λόγια για τον GEA

Κοινός τόπος της ελληνικής, κοινοτικής και παγκόσμιας νομοθεσίας είναι ο εξής: Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ηχογραφημένη μουσική οφείλουν εκ του νόμου να καταβάλλουν μία εύλογη και ενιαία αμοιβή (εφ’ εξής: αμοιβή) στους δικαιούχους συγγενικών δικαιωμάτων (τραγουδιστές, μουσικούς και παραγωγούς δίσκων). Η αμοιβή καταβάλλεται υποχρεωτικά και αποκλειστικά σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης.

Στην Ελλάδα, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την καλύτερη ενημέρωσή τους, οι τρεις Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης συγγενικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την μουσική («Grammo», «Ερατώ» και «Απόλλων») δημιούργησαν τον ενιαίο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης «GEA», ο οποίος διαδέχθηκε τους οργανισμούς αυτούς.

Ο Οργανισμός GEA, GRAMMO-ΕΡΑΤΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα αστικός μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης του κοινού Συγγενικού Δικαιώματος Παραγωγών, Τραγουδιστών και Μουσικών. Ιδρύθηκε στα τέλη του 2011 και λειτουργεί με άδεια του κ. Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Έκτοτε, διαχειρίζεται και εισπράττει την αμοιβή του άρθρου 49 παράγραφος 1 ν. 2121/1993.

Η καταβολή της εύλογης αμοιβής του άρθρου 49 παράγραφος 1 ν. 2121/1993 είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική. Τούτο σημαίνει ότι ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ GEA.

H αμοιβή καταβάλλεται στον GEA ανεξαρτήτως του τρόπου που μία επιχείρηση χρησιμοποιεί ηχογραφημένη μουσική, όπως για παράδειγμα: Με την εκτέλεση από CD, ραδιόφωνο ή τηλεόραση, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.λπ.

Ο GEA εισπράττει την αμοιβή για το σύνολο της ελληνικής και ξένης ηχογραφημένης μουσικής: Πέραν των ήδη εγγεγραμμένων και συνεχώς διογκούμενων μελών των τριών οργανισμών-μελών του, δηλαδή Grammo (δισκογραφικές επιχειρήσεις, www.grammo.gr), Ερατώ (ερμηνευτές, http://www.eratospe.org/) και Απόλλων (μουσικοί, http://www.apollon.org.gr/) και των συμβάσεων αμοιβαιότητας που οι ίδιοι έχουν με αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού (λ.χ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, ΗΠΑ κ.ο.κ,), η είσπραξη του συγγενικού δικαιώματος ήχου γίνεται εκ του νόμου συλλογικά από τον μοναδικό οργανισμό στην Ελλάδα, GEA. Περισσότερα για εμάς στο ενημερωτικό βίντεο του οργανισμού: http://youtu.be/tyIzxLYCrK4

Διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και είσπραξης της εύλογης αμοιβής

Στον GEA τηρούμε, βάσει εσωτερικού κανονισμού, προκαθορισμένες και ομοιόμορφες διαδικασίες για τη διευκόλυνση των χρηστών μουσικής ως προς την καταβολή της αμοιβής και την καλύτερη ενημέρωσή τους σχετικά με αυτή. Στόχος και υποχρέωσή μας παραμένουν πάντοτε η διασφάλιση των δικαιούχων, η ορθή ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με το συγγενικό δικαίωμα ήχου, τη συναφή νομοθεσία, τον οργανισμό και τον ρόλο του και η απλούστευση της διαδικασίας καταβολής της αμοιβής. Μόνον, λοιπόν, ως έσχατη λύση προσφεύγουμε στη δικαστική οδό, αφού προηγουμένως έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και δυνατότητα συναινετικής επίλυσης.

Η διαδικασία ενημέρωσης των επιχειρήσεων και είσπραξης της αμοιβής που τηρείται σε όλη την Ελλάδα από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού κατά την περίοδο 2013-2014, άρα τηρήθηκε και στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, ειδικότερα στον Νομό Μαγνησίας και στην πόλη του Βόλου, όπως αποδεικνύεται και από το σύστημα καταγραφής των ενημέρωσεων του Οργανισμού, έχει ως εξής:

  1. Συνεργάτες του Οργανισμού επισκέπτονται τις επιχειρήσεις για ενημέρωση και ορθή κατηγοριοποίηση της χρήσης μουσικής στην οποία προβαίνουν. Ο GEA διαθέτει συνεργάτες ειδικά εκπαιδευμένους για την ορθή ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με το δικαίωμα, τον οργανισμό και τον Νόμο.
  2. Ακολουθεί επανειλημμένη τηλεφωνική ενημέρωση (τηλεφωνικό κέντρο).
  3. Στη συνέχεια, το Νομικό Τμήμα μας προβαίνει σε περαιτέρω τηλεφωνική ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι κατά τα τρία πρώτα στάδια χιλιάδες επιχειρήσεις συμβάλλονται με τον GEA, καταβάλλοντας την αμοιβή.

  1. Σε περίπτωση αδυναμίας εύρεσης κοινού τόπου συζήτησης, σχετικά με την αμοιβή, είναι ο ίδιος ο νόμος 2121/1993 που προβλέπει προσφυγή στο αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο, ώστε να προσδιορισθεί και επιδικασθεί η αμοιβή. Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των δικαιούχων είναι που μας υποχρεώνει να ακολουθούμε τη δικαστική οδό. Διευκρινίζουμε ότι ο Οργανισμός ΔΕΝ έχει ασκήσει αγωγές στους καταστηματάρχες του Βόλου, όπως ανακριβώς αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αλλά Αιτήσεις Ασφαλιστικών Μέτρων, όπως ορίζεται στον ν. 2121/1993, βασιζόμενες στο δημοσιευμένο αμοιβολόγιό μας.

Οι άνθρωποι του GEA δεσμεύονται για την ορθή και πλήρη ενημέρωση των επιχειρήσεων, σχετικά με αυτή την υποχρέωση, θέτοντας πάντα ως προτεραιότητα την ορθή και δίκαιη εκπροσώπηση των δικαιούχων, αλλά και την ίση και δίκαιη αντιμετώπιση των χρηστών μουσικής κάθε περιοχής. Οι επιχειρήσεις κατά των οποίων ασκήθηκαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων είτε αρνήθηκαν ρητά και επαλειμμένα την καταβολή της αμοιβής, είτε επί μήνες αδιαφόρησαν απέναντι στις πολλές απόπειρες επικοινωνίας και εκκλήσεις του Οργανισμού μας.

Επομένως, κατόπιν όλων των ανωτέρω προσπαθειών εκ μέρους του GEA, είναι ακατανόητος ο όρος «Ψυχρολουσία…» που χρησιμοποιείται στο άρθρο σας!

Καθιστούμε απολύτως σαφές, παρά την αντίθετη και διαστρεβλωμένη εικόνα που επιχειρείται να δημιουργήσει το άρθρο σας για τον Οργανισμό μας, το εξής: Ο GEA αντιλαμβάνεται πλήρως την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα μας (αν και είναι πλούσια η αρθρογραφία στον Τύπο, σχετικά με τη συνεχή αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων εστίασης/καφέ μπαρ). Καταβάλλει, λοιπόν, κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα συλλογικά όργανα κάθε περιοχής με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των μελών τους, αλλά και τη σύναψη συλλογικών συμφωνιών, στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), με ευνοϊκότατους όρους. Η ίδια προσπάθεια καταβλήθηκε και με τα συλλογικά όργανα του Βόλου. Ωστόσο, ουδεμία απολύτως ανταπόκριση υπήρξε, όπως και στην περίπτωση του Νομού Τρικάλων. Αντιθέτως, σε άλλους νομούς της Ελλάδας, τα συλλογικά όργανα συνεργάσθηκαν με τον Οργανισμό μας και ευεργέτησαν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τους αναφερόμενους στο άρθρο ως ισχυρισμούς του κυρίου Μπίσδρα, ότι, δηλαδή, ο τοπικός σύλλογος Τρικάλων «κέρδισε οποιαδήποτε αγωγή κατά του οργανισμού GEA», σημειώνουμε: Είναι πρόδηλη η στάση που αποτυπώνεται: «Αν δεν ασκηθούν αγωγές κ.λπ. δεν καταβάλλεται η αμοιβή». Το πνεύμα συναίνεσης που τηρεί ο Οργανισμός μας, αντιμετωπίζεται με την κάθετη άρνηση. Πέραν αυτού, οι ισχυρισμοί είναι ανακριβείς. Διότι ουδέποτε μέχρι και σήμερα έχει συζητηθεί αγωγή μας κατά χρήστη, παρά μόνο αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για τον προσδιορισμό της αμοιβής. Παρ’ ότι όλα τα υπόλοιπα ελληνικά Δικαστήρια ακολουθούν το γράμμα του Ν. 2121/1993, σχετικά με την διαδικασία αυτή των ασφαλιστικών μέτρων, με πάνω από 9.000 θετικές αποφάσεις υπέρ των δικαιούχων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρικάλων απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, λόγω αοριστίας, με μία εσφαλμένη και μοναδική στα δικαστικά χρονικά απόφαση, αναγνωρίζοντας, όμως, την υποχρέωση των χρηστών να καταβάλλουν την αμοιβή. Είναι ενδεικτικό δε, ότι ήταν ο ίδιος ο κύριος Πρόεδρος Πρωτοδικών Τρικάλων που την ημέρα του δικαστηρίου προέτρεπε τους επιχειρηματίες να συμβιβασθούν, καταβάλλοντάς μας την εύλογη αμοιβή. Η ουσία είναι ότι οφείλεται η αμοιβή. Αυτό φέρεται να παραγνωρίζει ο κ. Μπίσδρας. Κατόπιν αυτής της εσφαλμένης αποφάσεως, και μάλιστα με υπόδειξή της, κατατίθενται αγωγές προς όλους όσοι αρνήθηκαν να καταβάλλουν την εύλογη αμοιβή. Διότι οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης υποχρεούνται εκ του νόμου να διεκδικούν με κάθε νόμιμο μέσο την αμοιβή των δικαιούχων.

Είναι αποκαρδιωτικό τα συλλογικά όργανα του Βόλου να μην μεριμνούν, ώστε να ενημερώνονται οι επιχειρήσεις σχετικά με την υποχρέωσή τους να καταβάλλουν την αμοιβή, ούτε να ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις μας για επικοινωνία και συνεργασία. Και λυπηρό να επικοινωνούν διά του Τύπου, διαστρεβλώνοντας και παραπληροφορώντας, αντί να συνομιλήσουν καλόπιστα με τον Οργανισμό μας.

Για τους χώρους εστίασης, ο GEA τηρεί τον συμφωνηθέντα τιμοκατάλογο με την Π.Ο.Ε.Σ.Ε., όταν συμφωνείται εξωδικαστικά η καταβολή της εύλογης αμοιβής. Όσον δε αφορά την κατηγορία του αμοιβολογίου όπου εμπίπτουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, cafe-bar, τούτο είναι γνωστό: Εδώ και χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα των φερόμενων ως καφετεριών επιχειρήσεων λειτουργεί στην πραγματικότητα ως bar ή ακόμα και club. Έτσι, η μουσική δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά απαραίτητη για τη λειτουργία τους. Τελούμε, πάντοτε, στη διάθεση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Αναψυκτηρίων, Καφέ, Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας, κ. Μπίσδρα, του Νομικού Συμβούλου του Συλλόγου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου τοπικού οργάνου ή μεμονωμένου χρήστη για κάθε διευκρίνιση ή/και συνεργασία σε τοπικό και Πανθεσσαλικό επίπεδο.

Αναφορικά με τη δήθεν «ενοποίηση ΑΕΠΙ και GEA», που όλως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά τα εξής: ΔΕΝ έχει τεθεί και ούτε θα τεθεί ποτέ ζήτημα ενοποίησης. Διότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο. Η πρώτη αφορά στη μορφή των δύο Οργανισμών, με την ΑΕΠΙ να είναι κερδοσκοπική νομική οντότητα, αφού είναι Ανώνυμη Εταιρεία (έμπορος δηλαδή κατά το σύστημα του δικαίου μας), ενώ ο GEA είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός (όχι έμπορος). Η δεύτερη, στη φύση των εκπροσωπούμενων δικαιωμάτων και την αντίστοιχη νομική τους προστασία: Η ΑΕΠΙ εκπροσωπεί το πνευματικό δικαίωμα συνθετών και στιχουργών˙ ο GEA εκπροσωπεί το συγγενικό δικαίωμα των μουσικών, τραγουδιστών και δισκογραφικών επιχειρήσεων. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο δεν επιτρέπει την ενοποίηση των δύο δικαιωμάτων. Ακόμη και αν η είσπραξη γινόταν από έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, ο χρήστης μουσικής θα παραλάμβανε διαφορετικά τιμολόγια με χωριστές αμοιβές και συμβάσεις για κάθε δικαίωμα (συγγενικό και πνευματικό).

Ενημερώνουμε ότι το έντυπο επικοινωνίας για τη δημόσια εκτέλεση είναι διαθέσιμο:

Για τη χορήγηση αδείας για τα συγγενικά δικαιώματα ηχογραφημένης μουσικής, οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν με τον GEA τηλεφωνικά, μέσω mail και fax.

Σχετικά άρθρα: Εβρεξε… αγωγές από τη GEA ~ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 20 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΕΛΑΒΑΝ ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου