ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αυτή την Κυριακή όλη η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή της στην πόλη μας

αυτή-την-κυριακή-όλη-η-ελλάδα-έχει-στρα-370970

Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αναπόφευκτα θα είναι έναυσμα πολιτικών εξελίξεων που θα διαμορφώσουν το οικονομικό και πολιτικό σκηνικό των επομένων δεκαετιών. Με στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτατου πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής από μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, διατηρώντας την αυτονομία της, προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές εντάσσοντας στο ψηφοδέλτιό του τον γραμματέα του κόμματος ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΝΑΚΗ, ιατρό και Γραμματέα των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, διακεκριμένο κοινωνικό αγωνιστή που έχει προσφέρει ανεκτίμητο έργο εξασφαλίζοντας φάρμακα και αναγκαία περίθαλψη στα θύματα της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, ανασφάλιστους, άνεργους και άστεγους συμπολίτες μας. Με τη ψήφο μας ανατρέπουμε οριστικά τη πολιτική που επιβάλλει φτώχεια και εξαθλίωση στους λαούς της Ευρώπης.

Σχετικά με τη κάλπη του Δημάρχου είναι προφανές, ότι όποιος συμπολίτης δημοκράτης, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας ή και κομματικής ένταξης, δεν αποτρέψει τη παράδοση του Δήμου στα χέρια της διαπλοκής περιθωριακών πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, θα διαρρήξει ανεπανόρθωτα τη ζωτική του σχέση με τον Βόλο της μόρφωσης, του αστικού πολιτισμού, του μέτρου, της κοσμιότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας, της προόδου.

Τα ψευτοδιλήματα που επιστρατεύονται προπαγανδιστικά από τους εξάγγελους της νέας τάξης στο Δήμο, εκπορεύονται από την ισοπεδωτική «λογική» συνευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων και προσώπων για όλα τα κακώς κείμενα, η οποία από τη μία συσκοτίζει τα πραγματικά αίτια της κρίσης, από την άλλη προσφέρει ψευδεπίγραφο άλλοθι αγνότητας συγχέοντας τον αδιάφορο και αμέτοχο με τον αδιάφθορο. Πρόκειται για εσκεμμένη παραπλάνηση των πολιτών από την ανίερη υπόγεια συμμαχία αδίστακτων παλαιοκομματικών, φθαρμένων αυτοδιοικητικών και απολίτικων φανατικών με τα αδιαφανή κυκλώματα του ύποπτης προέλευσης παρασιτικού χρήματος.

Ως βασικό επιχείρημα εξαπάτησης του εκλογικού σώματος χρησιμοποιείται καταχρηστικώς η αρχή της δημοκρατίας. Αφού οι πολίτες με ψηφίζουν αδιακρίτως, γιατί να αναφερθώ στην επαγγελματική και κοινωνική μου διαδρομή, στις πολιτικές μου πεποιθήσεις, στους στόχους μου και στα μέσα που θα χρησιμοποιήσω για την επίτευξή τους; Ομως η δημοκρατία δεν είναι εν λευκώ διακυβέρνηση με πλειοψηφική εντολή, αλλά πολίτευμα αξιών που εμπιστεύεται στον λαό την επιλογή της καλλίτερης, από περισσότερες, ενάρετες προτάσεις για κοινωνική πρόοδο στη βάση των αρχών του ανθρωπισμού. Η δημοκρατία δεν είναι ένα εκλογικό στοίχημα, είναι στάση ζωής και καθημερινός αγώνας ενάντια στην ιδιωτεία, στον ανορθολογισμό, στη βία, στο διχασμό. Ο δημοκρατικός βίος προϋποθέτει σθένος, σύνεση, μόχθο και διαφάνεια, όχι θράσος, ψευτομαγκιές, εύκολο χρήμα και υπόγειες διαδρομές. Της παρακμασμένης φορμαλιστικής δημοκρατίας παιδιά είναι ο λαϊκισμός, η φαυλοκρατία, ο φασισμός.

Η αποδοκιμασία των πολιτικών που απογοήτευσαν είναι έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Αντί όμως να αντικαταστήσουμε τους επαγγελματίες πολιτικούς της νεοφιλελεύθερης χρεοκοπίας με επιχειρηματίες του κοινωνικού και οικονομικού περιθωρίου, να εμπιστευτούμε τη πόλη σε νέες πολιτικές και σε αγωνιστές της καθημερινότητας που μόχθησαν στη παραγωγή πνευματικών και υλικών αγαθών!

Αυτή τη Κυριακή όλη η Ελλάδα έχει στραμμένη τη προσοχή της στη πόλη μας, όπου συγκρούονται δύο κόσμοι: η παραγωγική και αλληλέγγυα κοινωνία της συμμετοχής, της διαφάνειας και της προόδου με τις δυνάμεις του παρασιτισμού, της ιδιοτέλειας, του διχασμού, του ανορθολογισμού. Ηδη ο Βόλος έδειξε τη ψυχή του. Με την αδιάρρηκτη και αδιαπραγμάτευτη μετωπική ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτών του υπέρ της υποψηφιότητας του Μαργαρίτη Πατσιαντά αποτελεί αυτή τη στιγμή υπόδειγμα κοινωνίας και πρωτοπορία στον αγώνα για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση από τη νεοφιλελεύθερη κηδεμονία.

Του Γιάννη Μ. Βλάχου,

δικηγόρου, μέλους του Πολιτικού

Συμβουλίου της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου