ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μίλτος Σπανός: Η ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ ΜΑΣ

μίλτος-σπανός-η-επιφυλλιδα-μασ-473943

«Περί φιλίας»

Η κοινωνικότητα του ανθρώπου παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή. Η φιλία αξίζει, πολλές φορές, περισσότερο κι από τα χρήματα. Τα χρήματα μπορεί να χαθούν, η φιλία μένει. Χώρια που η πίστη φιλία μπορεί να σώσει ζωές.

Όταν κάποιος ταξιδιώτης, στο ταξίδι της ζωής, σ’ ένα πλοίο, μέσα στην μεγάλη τρικυμία γλιστρήσει, δεν πιαστεί καλά, μερικές φορές χωρίς να φταίει και ο ίδιος και πέσει στην φουρτουνιασμένη θάλασσα πρέπει κάποιος να του ρίξει ένα σωσίβιο για να μπορέσει να σωθεί, αλλιώς θα χαθεί. Τότε βρίσκεται ο φίλος, που θα του ρίξει αυτό το σωσίβιο, ειδικά στην σημερινή μας εποχή.

Η φιλία βασίζεται σε πολλά. Κατ’ αρχάς πρέπει να πιστεύεις, στις αξίες της ζωής. Δεν μπορεί να λες ψέματα στον φίλο σου, να τον φθονείς, να τον κλέβεις, να θέλεις το κακό του. Πρέπει να δαμάζεις, οπωσδήποτε, τις πονηρές σκέψεις, και να μην επιβουλεύεσαι τα του οίκου του.

Τέλος, οι φίλοι πρέπει να ταιριάζουν στα χούγια, που λέμε. Πολλές φορές υπάρχουν κοινές ασχολίες, hobbies, καλλιτεχνικές ροπές, αθλητικές κοινές τάσεις.

Η ζωή είναι, επίσης, περίεργη. Φιλίες που κράτησαν χρόνια διαλύονται για πολλούς λόγους, ενώ δημιουργούνται δυνατές φιλίες, μέσα σε λίγες ημέρες ακόμη και σε ώρες, θα έλεγα, πράγμα σπάνιο, αλλά συμβαίνει σε ακραίες καταστάσεις, που ενώνουν δύο ανθρώπους, για να μπορέσουν να αντέξουν στις πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και επιβίωσης. Επίσης, μπορεί να χαθούν δύο άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια , για κάποιο λόγο και να ξανασμίξουν, με δυνατή φιλία.

Πολλές φορές, η φιλία είναι απαραίτητη στην αρρώστια ή όταν πλησιάζει το τέλος της ζωής ενός ανθρώπου, όπου δεν συγκρίνεται ούτε με χίλιους καλοπληρωμένους υπηρέτες!

Τέλος η φιλία μπορεί να φθάσει και στην καλύτερη διέξοδο του ανθρώπου από κάτι που τον κυνηγούσε και δεν μπορούσε να το βρει μέχρι τότε.

Η φιλία, πολλές φορές και η κοινωνικότητα του ανθρώπου έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα. Η πληροφόρηση ή μια καινούργια γνωριμία που θα αποκομίσει κάποιος από μια φιλία, μπορεί να τον σώσει ή και να τον κάνει πλούσιο ή και να τον καλοπαντρέψει. Επίσης, η φιλία μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του ατόμου, να τον κάνει πιο μορφωμένο κοινωνικά, να τον παραδειγματίσει και γενικά να τον βελτιώσει πνευματικά και ψυχικά.

Σημειωτέον, μέσα στη ευρεία έννοια της φιλίας συμπεριλαμβάνονται και οι συγγενείς και οι κουμπάροι, που είναι πραγματικά φίλοι.

Όταν κάποιος κάνει τον φίλο, χωρίς να είναι φίλος , με τις ιδιότητες που περιγράψαμε, καλύτερα να αποφεύγεται. Οι άσπονδοι εχθροί είναι οι κακοί γείτονες, οι κακοί συγγενείς, οι περισσότεροι συνάδερφοι (γιατί έχουν κοινά συμφέροντα) και ορισμένοι «φίλοι»!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου