ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μίλτος Σπανός: Η ΕΠΙΦΥΛΛΙΔΑ ΜΑΣ

μίλτος-σπανός-η-επιφυλλιδα-μασ-486944

«Ζωή και Τέχνη»

Τέχνη είναι η ίδια η ζωή, όπως εμφανίζεται σαν εικόνα, σαν συμπεριφορά, σαν δημιούργημα.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ακόμη και η τελετή της νεκρώσιμης ακολουθίας ενός ανθρώπου, σαν εικόνα, ανήκει στην Τέχνη.

Είχαμε τις επτά, τώρα έχομε τις εννέα τέχνες : Τον χορό, την ζωγραφική, την γλυπτική, την μουσική, την αρχιτεκτονική, την ποίηση, τον κινηματογράφο και τώρα τελευταία την φωτογραφία και τα comics.

Ο χορός θεωρείται πως είναι η πρώτη τη τάξη Τέχνη. Γιατί πρώτα αυτός εκδηλώθηκε στον αρχέγονο άνθρωπο, σαν έκφραση συμπεριφοράς, συναισθημάτων, εικόνας, τότε που δεν υπήρχαν άλλα μέσα, την περίοδο των σπηλαίων. Επίσης, είναι μια πολύ δύσκολη τέχνη, γιατί συμμετέχουν συγχρόνως το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα, στον απόλυτα περιορισμένο χρόνο. Ασφαλώς, όλες αι τέχνες άφησαν πίσω τους μεγάλα δημιουργήματα, στο διηνεκές!

Επίσης, η Τέχνη έχει μια εξάρτηση από την ζωή, γιατί δεν υπάρχει, εάν δεν υπάρχει η ίδια η ζωή. Χώρια, που στην ουσία η Τέχνη είναι η λύτρωση της ζωής.

Τώρα τελευταίως, ημίγυμνοι άνθρωποι αυτομαστιγώνονταν σε κέντρο τέχνης, κάπου στο Παρίσι και παρουσιάζονταν σαν έργο για την Τέχνη.

Όταν ρωτήσανε τον μεγάλο στοχαστή Καζαντζάκη, ποια η σχέση της Τέχνης με την ζωή, εκείνος απάντησε : «Η ίδια ανάμεσα κάρβουνου και διαμαντιού! Το διαμάντι είναι η ίδια ουσία με το κάρβουνο, μα τι πίεση, τι αγώνας, τι σύμπτωση για να δημιουργηθεί!».

Τέλος, ο μεγάλος χαράκτης Δημήτρης Γαλάνης και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας είπε : «Η ζωή είναι ένας κήπος, του οποίου τα άνθη είναι αί Τέχναι».

Μακρά μεν η Τέχνη, ο δε βίος βραχύς!!!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου