ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χριστούγεννα «βιτρίνας» ή Χριστούγεννα ταπείνωσης, αλληλεγγύης και αγάπης;

χριστούγεννα-βιτρίνας-ή-χριστούγε-524398

Του Νάσιου Αποστόλου,

θεολόγου, εμπόρου και

τοπ. δημοτικού συμβούλου Βόλου

Οταν αναφερόμαστε στα Χριστούγεννα, το μυαλό μας πάει αμέσως σε λαμπερά στολίδια, χιονισμένα τοπία, έναν Άγιο Βασίλη που μοιράζει δώρα, σε πλουσιοπάροχα γεύματα, σε αγορές, σε βιτρίνες καταστημάτων.

Όλα αυτά όμως δεν παύουν να αποτελούν απλώς και μόνο μια «βιτρίνα»! Βιτρίνα λαμπερή ενδεχομένως για πολλούς, διότι για πολλούς συνανθρώπους μας μπορεί να μην είναι και τόσο λαμπερή από τη στιγμή που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες…Βιτρίνα επίσης ίσως και ξεθωριασμένη για πολλούς άλλους, αφού αν και μπορεί να κατέχουν πλούτη και ευημερία, οι γιορτές αυτές τους προκαλούν πλήξη και μελαγχολία. Πάντως για τους περισσότερους, το πραγματικό, αυθεντικό νόημα των Χριστουγέννων αποτελεί ακόμη ζητούμενο…Για πολλούς όμως χριστιανούς που βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία του Χριστού, η γέννηση του Θεανθρώπου αποτελεί μια ευκαιρία για ακόμη μια χρονιά να βιώσουν ουσιαστικά το σωτήριο αυτό γεγονός της έλευσης του Χριστού στον κόσμο μας. Μια ευκαιρία να ζήσουν και τα φετινά Χριστούγεννα με ταπείνωση, με περισυλλογή και πραγματική προσευχή. Αρκετή έπαρση, αρκετή εγωκεντρικότητα επικρατούν στη σημερινή εποχή…

Τα φετινά Χριστούγεννα αποτελεί καθήκον πλέον όλων μας η αναζήτηση της ενότητας του λαού μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο την οικονομική κρίση, αλλά και πρωτίστως την πνευματική και ηθική κρίση που την δημιούργησαν!

Ιδιαίτερα φέτος οφείλουμε να δείξουμε στο συμπολίτη μας μια ουσιαστική αλληλεγγύη, την έμπρακτη αγάπη. Η χριστιανική αγάπη δεν νοείται ως ένα απλό ρομαντικό συναίσθημα, αλλά ως μια πραγματική έγνοια προς τον συνάνθρωπο, μια φιλανθρωπία κατά τα πρότυπα της αγάπης που έδειξε ο Θεός προς τον άνθρωπο, φτάνοντας στην ίδια την αυτοθυσία.

Μπορούμε και από το υστέρημά μας να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε για να ανακουφίσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας που καθημερινά στρέφονται στα πνευματικά κέντρα της Μητροπόλεώς μας να βρούνε ένα πιάτο ζεστό φαγητό. Να δώσουμε λόγια χαράς, κουράγιο, στους μοναχικούς της διπλανής μας πόρτας. Να βοηθήσουμε το σύλλογο συμπαραστάσεως κρατουμένων ο «Εσταυρωμένος» που δραστηριοποιείται στη Μητρόπολή μας και προσφέρει απεριόριστη βοήθεια στους κρατουμένους και κατά την αποφυλάκισή τους.

Εν ολίγοις, να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι εάν θέλουμε να λέμε ότι αγαπούμε και πιστεύουμε στο Θεό, πρέπει να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη, αγαπώντας τους συνανθρώπους μας…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου