ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πόσο θα αντέξει ακόμη ο «κοσμάκης»;

πόσο-θα-αντέξει-ακόμη-ο-κοσμάκης-557689

Του μονοσυνταξιούχου παιδιάτρου

Θεόδωρου Περράκη

Σήμερα εμείς οι απλοί πολίτες του δύσμοιρου μας τόπου αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε τα έξοδά μας στο ελάχιστο δυνατόν. Στέκεται ο καθένας μας με τις ώρες όρθιος στη σειρά, ακόμη και στον καυτερό ήλιο, ή στο κρύο, για να ζητήσει διακανονισμό πληρωμής για το ρεύμα ακόμη και για το αναφαίρετο αγαθό, το νερό!

Πολλά παιδιά πάνε στο σχολείο νηστικά Ακόμα και για τα υποχρεωτικά εμβόλια πληρώνουν οι γονείς τελευταία. Αλλά, και το άλλο σχετικό αναφαίρετο αγαθό, εκείνο το της υγείας, όπως φαίνεται περιορίζεται, όπως πάνε τα πράγματα και καθώς μας ενημερώνουνε…μόνο στους έχοντες και κατέχοντες. Αφού οι ιατρικές εξετάσεις προς τους ασφαλισμένους θα περιοριστούν αναγκαστικά, χρονικά σε ολίγα δευτερόλεπτα λόγω των αθρόων απολύσεων. Είναι τραγικό για έναν συνταξιούχο με μια σύνταξη να βρίσκεται πολλές φορές στο δίλημμα από την περιορισμένη του σύνταξη τι να προτιμήσει να αγοράσει την απαραίτητη τροφή ή τα φάρμακά του (μια και η ασφάλεια που πλήρωνε τόσα χρόνια, τώρα ως απόμαχος της ζωής, πρέπει να πληρώσει και για τα φάρμακά του από την τσέπη του για να τα εισπράξει άγνωστο πότε.) Και να σκεφτεί κανείς ότι η αναλογία των εν ενεργεία ιατρών προς συνταξιούχους είναι 5 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο για το ΤΣΑΥ. Ενώ παρακρατούσαν ένα σεβαστό ποσό μηνιαίως από τη «κουτσουρεμένη» σύνταξη των μονοσυνταξιούχων υγειονομικών «υπέρ στέγης υγειονομικών» αλλά και για «εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων» ερωτάται, γιατί ξαναπληρώσουν οι συνταξιούχοι και άλλη εισφορά που βαφτίστηκε και αυτή «υπέρ αλληλεγγύης»;

Αλλά αυτοί που σχεδιάζουν επί χάρτου πόσα θα εισπράξουν έχουν εξασφαλίσει εκτός των επιδομάτων τους και μερικές συντάξεις ακόμη. Ενώ οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται εύκολα, από τον «κοσμάκη», θα το έχετε προσέξει από τις ουρές που σχηματίζονται, αφού εξοφλούνται την τελευταία ημέρα, ή ημέρες μετά από αυτή και όχι μόνο από νοοτροπία.. Άλλοι πάλι, ευτυχώς ολίγοι επί του παρόντος, επιμένουν παρά την εξαθλίωση να κινούν το ΙΧ τους με καύσιμα που δεν έχουν να πληρώσουν και το σκάνε πριν πληρώσουν. Χιλιάδες, σύμφωνα με δημοσιεύματα θα καταθέσουν τις πινακίδες των Ι.Χ.τους. Τα τεφτέρια των βερεσέ ξανάνοιξαν στα μικρομάγαζα, μια και οι πολυεθνικές δεν καταλαβαίνουν από φτώχεια….Έχουν χάσει πολλοί τον ύπνο τους από τις απολύσεις που τους έγιναν και πρόκειται να γίνουν στο άμεσο μέλλον. Και από τα «μπιλιετάκια» που θα τους έλθουν για να πληρώσουν ενώ τώρα είναι άνεργοι (και ας ισχυρίζονται τελευταία μερικοί ότι δεν υπάρχει υψηλή φορολογία στην Ελλάδα). Άλλοι κατορθώνουν και κοιμούνται με υπνωτικά χάπια, που έχουν ρεκόρ ζήτησης τελευταία από τα φαρμακεία, και άλλοι κοιμούνται με τα μάτια μισάνοιχτα, σαν λαγοί, για τον κίνδυνο διάρρηξης. Παρά τα κενά σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι. Κλαίει η ψυχή σου να βλέπεις το κύμα φυγής της νεολαίας μας, αλλά και βιομηχανίες και βιοτεχνίες μας να μετακομίζουν στο εξωτερικό, μια και εκεί τους παρέχονται οικονομικές διευκολύνσεις για τη λειτουργία τους. Αυτό, όπως συνδυάζεται με τη στην ουσία στάση πληρωμών σε φαρμακοποιούς γιατρούς προμηθευτές και άλλους δικαιούχους του δημοσίου φημολογείται ότι θέλουν να φαίνεται στην Τρόικα ότι περιόρισαν τα έξοδα του κράτους γενικά, μια και τα έξοδα λειτουργίας των υπουργείων δεν λέει να ελαττωθούν. Τη μια ημέρα εξαγγέλλουν ότι δεν θα απειληθεί η πρώτη κατοικία με πλειστηριασμούς και μετά λίγες ημέρες τα αναιρούν. Όσοι απέκτησαν με νόμιμες διαδικασίες και με χρήματα όταν εργαζόντουσαν ή από κάποια δωρεά συγγενούς κάποιο ακίνητο, ενώ πλήρωσαν για τη μεταβίβαση, τώρα κατάντησε εφιάλτης με τα τόσα χαράτσια για το πως θα το εξασφαλίσουν ως άνεργοι μια και δεν πουλιέται Και με όλα αυτά ο «κοσμάκης» είναι πρόθυμος να περιορίσει και τις εξόδους του και τα δείπνα στα κέντρα. Υπάρχουν 5 αντικαπνιστικοί νόμοι και δεν εφαρμόζονται σε εστιατόρια και ταβέρνες με τόση αναδουλειά που υπάρχει, με αποτέλεσμα το παθητικό κάπνισμα να πηγαίνει στην κυριολεξία σύννεφο. Και όσοι το κατορθώνουν ακόμη, είναι από τα χρήματα που είχαν ως νοικοκύρηδες στην πάντα για μια ανάγκη, αλλά με τόσα χαράτσια δεν ξέρω αν θα περισσέψουν χρήματα, θα το δείτε σύντομα, ακόμη και για… κηδείες.Η κατανάλωση κρέατος περιορίστηκε, και μη μου αντιτάξετε για το καλό της υγείας μας και μόνο…και τα αντικατέστησαν με τα δήθεν «ακίνδυνα» ληγμένης ημερομηνίας τρόφιμα, Θυμίζουν άλλες εποχές που ενώ ο λαός ζητούσε λίγο ψωμί για την πείνα του, του συνιστούσαν το παντεσπάνι…!

Ενώ ταυτόχρονα οι πολιτικοί μας, ζητάνε συνεχώς θυσίες μόνο από το λαό, κάτι που έχει ήδη γίνει αντιληπτό και από τους Ευρωπαίους, ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ όμως μέχρι τώρα δεν προτείνει τη μείωση των επιχορηγήσεων στα κόμματα και τη μείωση των υπεράριθμων βουλευτών με τους υψηλά αμειβομένους παρατρεχάμενούς τους

Πριν δυο χρόνια, και συγκεκριμένα στις 4/12/11 που μας μίλησε ως κύριος ομιλητής ο αρμόδιος καθηγητής της Νομικής κ. Μπέης στη κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου μας, σε μια συζήτηση που διηύθυνε ο κ. Χρήστος Μπουκώρος, τόνισε ότι ο αριθμός των βουλευτών μας, με τις πολλές συντάξεις τους, και τους άδηλους μισθούς τους στη χώρα μας, είναι απαράδεκτα υψηλός και δαπανηρός, εν σχέση με τον πληθυσμό της Ελλάδος.

Μετά τα όσα σχετικά αναφέρω στη σελίδα 379 του βιβλίου μου με τίτλο τα «δημοσιευμένα», στις 15/9/2011, λίγες ημέρες μετά, το Εργατικό Κέντρο του Βόλου στέλνει στη Βουλή αυστηρή ανακοίνωση για μείωση του αριθμού των βουλευτών στο 1/3 κ.λ.π ώστε να συνεισφέρουν και οι πολιτικοί για τη διάσωση της χώρας. Το χρωστούν άλλωστε προς τον Ελληνικό λαό!

Σήμερα μας ξαφνιάζει με τη δύναμη της επικαιρότητάς του.

Η Τρόικα, που όπως φαίνεται, καίτοι δεν τη ψήφισε ο λαός , όμως όπως φαίνεται, να έχει το πάνω χέρι στη διακυβέρνηση της χώρας μας και μάλιστα υποχρεώνει την κυβέρνησή μας ότι για να πάρουμε τις επόμενες δόσεις πρέπει να πάρουμε πολλά μέτρα και τάχιστα! Ώστε πολλοί θα θυμούνται τώρα τα λόγια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή από το παρελθόν με το «ποιος κυβερνάει επιτέλους αυτόν τον τόπο;» Και του Υπουργού Γιαννόπουλου του ΠΑΣΟΚ, που φοβότανε την «κοινωνική έκρηξη», αν λαμβάνονται σε χρόνο ιλιγγιώδους ταχύτητας πολλά μέτρα συγχρόνως.

Βέβαια, θα ήταν παράληψη εάν δεν αναγνώριζε κάποιος σκόπιμα, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η παρούσα κυβέρνηση αποκάλυψε απάτες ορισμένων, που και με τη βοήθεια της γραφειοκρατίας, έπαιρναν τις συντάξεις από συγγενείς τους, οι οποίοι είχαν πεθάνει προ πολλού. Για επιδόματα δήθεν τυφλών και αναπήρων… κ.λ.π. κ.λ.π. που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας. Στα ηλεκτρονικά τους μηνύματά (email) που κυκλοφορούν από διάφορους με την επωνυμία «Διακομματική κίνηση πολιτών», εκφράζονται και μηνύματα σαν και αυτό: με «Προτάσεις για νοικοκύρεμα»

Ας ξεκινήσουμε από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

1-Κατάργηση χρηματοδότησης των κομμάτων.

2-Μείωση του αριθμού των βουλευτών πχ 200.

3-Οι βουλευτές να επιλέγουν μια μόνο από τις συντάξεις τους.

4-Να έχει δικαίωμα εκλογής μόνο αν έχει ένσημα τουλάχιστον 10ετιας (Για να γνωρίζει πως βγαίνει το μεροκάματο…).

5-Η συμμετοχή τους στις επιτροπές να μην πληρώνονται έξτρα.

6- Κατάργηση πολυτελών αυτοκινήτων, χρηματοδότησης ιδιωτικών γραφείων, και άλλων προνομίων.

7-Άμεση εφαρμογή του «πόθεν έσχες» (και μάλιστα και του «πόθεν» και του «έσχες»), όσων έχουν υπηρετήσει τη βουλή και δημόσιες θέσεις τα τελευταία 30 χρόνια και δήμευση περιουσίας των παρανομησάντων και παρανομούντων, η οποία θα αξιοποιηθεί, και τα κέρδη να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία.

8-Εφόσον «έναντι του νόμου όλοι οι πολίτες είναι ίσοι»: να καταργηθεί αμέσως ο νόμος παραγραφής των αδικημάτων, να μην υπάρχουν όρια. ο κλέφτης να μην έχει ασυλία, όπως ακριβώς ισχύει για όλους τους πολίτες.

9-Άμεσος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων (όχι από τους ορκωτούς λογιστές της βουλής αλλά από αδιάφθορο κομμάτι της δικαιοσύνης) θα εκπλαγούμε όλοι.

10-Μείωση δαπανών της βουλής.

Και καταλήγουν: Εάν συμφωνείς προώθησέ το.» Τα συμπεράσματα δικά σας.

Σε συνέντευξη – παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κυρίου Αναστάσιου Βολιώτη (ο οποίος είχε τοποθετηθεί σχετικά και στο Δημαρχείο στις 4/12/11 μετά τον καθηγητή της νομικής κύριο Μπέη) αναφέρονται και τώρα στις 28/ 11/13 – μεταξύ άλλων… «ότι σε μια Δημοκρατία ελπίζουμε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο από οποιαδήποτε θέση ευθύνης. …Η κάθε διοικητική μεταβολή αρχίζει όμως από τη βουλή. Όλες οι αλλαγές, όπως τονίζει με έμφαση και το Σύνταγμα, αρχίζουν πρώτα από τη βουλή. Η Ελλάδα ευρίσκεται στη δίνη οικονομικής κρίσης, η συνεχιζόμενη ύφεση έχει «τσακίσει» στην κυριολεξία τους πάντες. Έχει διαλύσει την κοινωνία, όμως οι διοικητικές αλλαγές που θα έφερναν ταχύτερα- και ίσως πιο ανώδυνα-την ανάκαμψη παραμένουν μόνο θεωρία. Ένα τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ότι ακόμη δεν έχει μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών. Υπάρχει στο Σύνταγμα το άρθρο 51, παράγραφος 1που αναφέρει επί λέξει: «Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους και μεγαλύτερος από τριακοσίους. Θα έπρεπε λοιπόν ήδη η Βουλή να αποφάσιζε με νόμο, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε διακόσιους ήδη από το πρώτο μνημόνιο ». (Εδώ θα μπορούσε να αντιτάξει κάποιος το γνωστό : κόρακας κοράκου βγάζει μάτι; ».

Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας βουλευτής ανά 37οοο κατοίκους, ενώ όπως αναφέρει ο κύριος Αναστάσιος Βολιώτης: Στη Γαλλία αντιστοιχεί ένας βουλευτής σε 187.000 πολίτες. Στη Γερμανία και την Ισπανία αντιστοιχεί ένας βουλευτής ανά 130.000 περίπου πολίτες. Και η Ολλανδία με πληθυσμό16 εκατομμυρίων εχει μόνο 150 βουλευτές!…

Και όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, συνεχίζει ο κύριος Βολιώτης: « ο άγριος οικονομικός φιλελευθερισμός με τον ανελέητο ανταγωνισμό και την αναγωγή του χρήματος σε υπέρτατη κοινωνική αξία, αποτελεί ενισχυτικό παράγοντα της διαφθοράς και για να περιοριστεί, (για να εξαφανιστεί δεν γεννάται λόγος), χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση ούτε και η ευχέρεια να παταχθεί η διαφθορά, ως τρόπος ζωής…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου