ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Μίλτος Σπανός: H επιφυλλίδα μας

μίλτος-σπανός-h-επιφυλλίδα-μας-559105

Ο «καλός μας» ο γιατρός

Κάποτε ρωτήσανε ποια είναι τα χαρακτηριστικά του πιο καλού γιατρού. Η απάντηση που δόθηκε είναι η εξής: Είναι εκείνος που είναι εν γνώσει, εν δράσει και είναι καλός χαρακτήρας, όλα συγχρόνως.

Εν γνώσει σημαίνει να διαβάζει συνεχώς ο γιατρός τα θέματα της ειδικότητάς του, να εμβαθύνει πάνω σε αυτά, να συγκρίνει και να παρατηρεί για ό, τι καλύτερο και να παρακολουθεί τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Εν δράσει σημαίνει να εργάζεται συνεχώς σε μεγάλα νοσοκομεία, πάνω στις καινούργιες τεχνικές που εμφανίζονται στον τομέα του, επίκαιρος πάντα (a propos) και μέσα στην καλώς εννοούμενη άμιλλα, που αναγκαστικά αναπτύσσεται σε ένα μεγάλο κεντρικό νοσοκομείο.

Καλός χαρακτήρας σημαίνει ότι ακριβώς λένε οι δύο αυτές λέξεις. Είναι η αφοσίωση στην υγεία του ασθενούς και όχι μόνον και η βαθειά αγάπη για τον άνθρωπο, χωρίς προσωπικό συμφέρον.

Πάντα υπάρχουν τέτοιοι γιατροί, που προαναφέραμε. Αλλοίμονο εάν δεν υπήρχαν και εάν δε θα υπάρξουν στο μέλλον. Είναι τα καλά παραδείγματα, που τραβούν έστω και με τη βία (τρόπος του λέγειν) τους υπόλοιπους, προς την μεγάλη ανηφόρα, την δύσκολη δουλειά του γιατρού. Είναι σαν τους μεγάλους φωτεινούς αστέρες του σύμπαντος, που ο άνθρωπος ο απλός τους θαυμάζει και φέρνουν δέος, καθώς τα υπόλοιπα αστεράκια (που είναι κι αυτά αστεράκια) προσπαθούν με το αδύναμο ή εναλλασσόμενο φως τους, να φανούν και εκείνα, στο μαύρο φόντο του νυκτερινού ουρανού, έχοντας υπ’ όψιν όλοι μας πάντα τη ρήση: medicus contact, deus sanat, δηλαδή ο γιατρός νοσηλεύει, ο Θεός θεραπεύει!

Ο συμπολίτης σας

Μ. Σ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου