ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Γιατί καθυστερούν να κυκλοφορήσουν και στη χώρα μας το σωτήριο νέο εμβόλιό Bexsero που θα εξαφανίσει τη μηνιγγίτιδα;

γιατί-καθυστερούν-να-κυκλοφορήσουν-κ-565309

Αρθρο του συνταξιούχου

παιδιάτρου

Θεόδωρου Περράκη

Ανοιχτή Επιστολή προς την Υφυπουργό Υγείας

Στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, το 90% της φοβερής νόσου οφείλεται στην οροομάδα Β για την οποία μέχρι τώρα δεν υπήρχε διαθέσιμο εμβόλιο και αποτελούσε πρόβλημα για δεκαετίες της επιστημονικής κοινότητας και εφιάλτη για γονείς, καθ’ότι προσβάλλει ως επί το πλείστον νεαρές ηλικίες παιδιά και βρέφη, δεδομένου ότι η νόσος είναι δυνατόν να προκαλέσει βαρύτατες ισόβιες επιπλοκές ή ακόμη και τον θάνατο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας( ΠΟΥ), όπου, σύμφωνα με δημοσίευμα, «1 στα δέκα άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία και επιπλέον ένα στα 5 άτομα είναι δυνατόν να εμφανίσει μόνιμες αναπηρίες, όπως επιληπτικούς σπασμούς απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες από εγκεφαλική βλάβη!».

Το νέο σωτήριο εμβόλιο πολλαπλών συστατικών κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου της ομάδας Β με την εμπορική ονομασία Bexsero επρόκειτο να κυκλοφορήσει από το Σεπτέμβριο και στη χώρα μας αλλά «κώλυσε» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας μας, ενώ ήδη έχει κυκλοφορήσει και έχει πάρει τιμή σε Γερμανία, Μ. Βρετανία, Γαλλία Ιταλία Πορτογαλία

Δεδομένου ότι τα περιστατικά της μηνιγγίτιδας είναι συχνότερα το χειμώνα (λόγω συγχρωτισμού και πτώσης αντιστάσεως του οργανισμού), αλλά και την άνοιξη, που επικρατούν στην Ελλάδα οι κρύες ημέρες, κάποιος πρέπει να «ξυπνήσει» τους αρμόδιους- αναρμόδιους για να επισπεύσουν τις διαδικασίες για να πάρει τιμή και να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, το νέο σωτήριο εμβόλιο, μια και τα πρώτα κρύα αναμένονται για εφέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Και όμως, η κυβέρνηση κάνει το ίδιο λάθος και εφέτος για τη θέρμανση των κατοικιών, στην προσπάθεια της να εξισώσει το πετρέλαιο θέρμανσης – κίνησης, που ενώ αποδεδειγμένα δεν κέρδισε πέρυσι σε χρήμα, που ο χειμώνας ήταν ευτυχώς και ηπιότερος, κόστισε όμως και σε ανθρώπινες ζωές!

Στα χρόνια που υπηρέτησα ως διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου συνέπεσε η Ελλάδα και η περιοχή μας ιδιαίτερα, να γνωρίσει τη μεγαλύτερη επιδημία μηνιγγίτιδας. Έτσι μου είχε δοθεί η ευκαιρία να προσφέρω όσα καλά μου αναγνωρίζουν «οι φίλοι του Νοσοκομείου μας» στις σελίδες του καλαίσθητου βιβλίου που έχουν εκδώσει ( Σελίδα 309 και αλλού ). Είχαμε πράγματι άριστα επιτόπια στατιστικά στοιχεία καλής αντιμετώπισής της νόσου από επαρχιακό νοσοκομείο, και αναγνωρίστηκαν από την Πολιτεία. Πολύ καλύτερα από τα ανωτέρω γενικά στατιστικά στοιχεία της Π.Ο.Υ.

Μια και έχουμε Υφυπουργό Υγείας Βολιώτισσα, της απευθύνω το παρόν άρθρο μου ως ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προκειμένου να συμβάλλει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες να πάρει τιμή και να κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα το νέο σωτήριο εμβόλιο που θα κάνει και για τη χώρα μας τη φοβερή στο άκουσμά της αρρώστια… παρελθόν!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου