ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Λύθηκε το μυστήριο για το Τρίγωνο των Βερμούδων; Νέα θεωρία από ωκεανογράφους

λύθηκε-το-μυστήριο-για-το-τρίγωνο-των-β-780086

Υποψηφιότητα να ρίξει φως στο μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων βάζει μία ακόμη θεωρία που είδε το φως της δημοσιότητας.

Βρετανοί ωκεανογράφοι, κατέληξαν να προσδιορίσουν αυτό που είχε αποκληθεί «μυστήριο» και είχε οδηγήσει στην εξαφάνιση πλοίων και αεροπλάνων στην περιοχή. Το τρίγωνο που εκτείνεται σε 700.000 τετραγωνικά μίλια ανάμεσα στην Φλόριντα, το Πόρτο Ρίκο και την Βερμούδα έχει προκαλέσει δέος για τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροσκαφών και ναυαγίων που συνέβαιναν εκεί.

Οι «New York Times» έχουν γράψει ότι τουλάχιστον 50 ποία και 20 αεροπλάνα με περισσότερους από 1.000 επιβαίνοντες έχουν χαθεί στο Τρίγωνο τα τελευταία 500 χρόνια.

Τώρα όμως, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον υποστηρίζουν πως τα ναυάγια στα πλοία που «ρούφηξε» ο ωκεανός προκλήθηκαν από τεράστια κύματα ύψους τριάντα και πλέον μέτρων και θυελλώδεις ανέμους.

Και εξήγησαν την θεωρία τους σε ντοκιμαντέρ που έδειξε το βρετανικό «Channel 5». «Όσο μεγαλύτερα είναι τα πλοία τόσο μεγαλύτερες καταστροφές τους γίνονται», υποστηρίζει ο ωκεανογράφος Dr Simon Boxall, με δηλώσεις τους στη Sun.

Παρ΄όλες τις θεωρίες που είχαν προκύψει με την πάροδο των χρόνων για να εξηγήσουν τις εξαφανίσεις, οι επιστήμονες πλέον επικέντρωσαν στην υπόθεση των φυσικών φαινομένων, αφού είχε καταμετρηθεί από δορυφόρους κύμα ύψους 18,5 μέτρων στην Βόρεια Θάλασσα στα 1995.

Εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται όταν σημειώνονται μεγάλου ύψους κύματα στην ανοικτή θάλασσα. Τα συνήθη υψηλά κύματα δεν ξεπερνούν τα 12 μέτρα ύψος και η πίεση που ασκείται είναι 8,5 psi (λίμπρες ανά τετραγωνική ίντσα). Τα σύγχρονα σκάφη είναι κατασκευασμένα να αντέχουν σε πίεση περί τα 21 psi. Τα κύματα όμως που μετρήθηκαν στο Τρίγωνο των Βερμούδων, έφταναν και τα 140 psi, ικανά να ανατρέψουν και μεγάλα σκάφη.

Υπάρχουν περιπτώσεις που «εξάγωνα» σύννεφα έκτασης ακόμη και 1,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων πάνω από τον ωκεανό, ανάμεσα στις Βερμούδες την Φλόριντα και το Πόρτο Ρίκο, προκαλούν ξαφνικούς ανέμους ταχύτητας ακόμη και 106 χιλιομέτρων ανά ώρα –που αποκαλούνται «βόμβες αέρα» με δυνατότητες να ξεριζώνουν μεγάλα δέντρα, να ανατρέπουν πλοία και να καταρρίπτουν αεροσκάφη.

Μελέτες αναλυτών από δορυφορικές εικόνες της ΝΑΣΑ έχουν δείξει «εξάγωνα σύννεφα» σε περιοχή 240 χιλιόμετρα πέρα από τις ακτές της Φλόριντα πάνω από τις Μπαχάμες.

Οι επιστήμονες που εξέτασαν παρόμοιους σχηματισμούς από σύννεφα πάνω από την Βόρεια Θάλασσα ανοικτά των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου, βρήκαν πως οι άνεμοι στην επιφάνεια της θάλασσας που έφταναν ακόμη και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, προκαλούσαν κύματα ύψους 14 μέτρων.

Η πλέον πρόσφατη εξαφάνιση είχε συμβεί περίπου πριν έναν χρόνο, όταν αεροσκάφος με τέσσερις επιβαίνοντες χάθηκε στο περίφημο Τρίγωνο.

Ο πιλότος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου στο Πόρτο Ρίκο καθώς το δικινητήριο αεροπλάνο επέστρεφε στην Φλόριντα, αλλά τελικά χάθηκε από τα ραντάρ. Παρά τις έρευνες ουδέποτε ανευρέθηκαν τα συντρίμμια ή κάποιος από τους επιβαίνοντες.

Οι πλέον σημαντικές μυστηριώδεις εξαφανίσεις που έχουν καταγραφεί, είναι του αμερικανικού σκάφους USS Cyclops με πλήρωμα 309 ανδρών, στις 4 Μαρτίου 1918, και η πτήση 19, την οποία αποτελούσαν πέντε TBM Avenger τορπιλοβόλα βομβαρδιστικά και είχαν εξαφανισθεί στην περιοχή στις 5 Δεκεμβρίου 1945.


Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου