Επτά απλά βήματα για να έχετε υγιή εγκέφαλο σε όλη τη ζωή σας

Τελευταία ενημέρωση: 2017-09-11, 00:17:48
Επτά απλά βήματα για να έχετε υγιή εγκέφαλο σε όλη τη ζωή σας

Επτά απλούς τρόπους για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, προτείνει κοινή γνωμοδοτική επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA) και της Αμερικανικής Εταιρείας για το Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ASA). 

Υγιής θεωρείται ο εγκέφαλος όταν μπορεί να λάβει και να αναγνωρίσει πληροφορίες και ερεθίσματα, να εστιάσει την προσοχή του, να μαθαίνει και να θυμάται, να επικοινωνεί, να επιλύει προβλήματα, να παίρνει αποφάσεις και να ελέγχει τα συναισθήματα. Η άνοια σταδιακά υποσκάπτει αυτές τις ικανότητες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Stroke, οι συστάσεις συνοψίζονται στο πρόγραμμα "Life’s Simple 7", με στόχο την προστασία του εγκεφάλου αλλά και του συνόλου του οργανισμού, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος άνοιας. 

Η υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς προϋποθέτει την επαρκή αιμάτωση τους, κάτι όμως που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτυγχάνεται λόγω αθηροσκλήρωσης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα. 

Οι ίδιοι παράγοντες κινδύνου που προκαλούν αθηροσκλήρωση, παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Η αθηροσκλήρωση μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να επιδεινωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Όσο μειώνεται η ροή αίματος στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για  εγκεφαλικό επεισόδιο ή για μικρότερα επεισόδια, με συνέπεια την αγγειακή άνοια. 

Η γνωμοδοτική επιτροπή των δύο αμερικανικών επιστημονικών ενώσεων προχώρησε σε συγκριτική αξιολόγηση 182 ήδη δημοσιευμένων μελετών και συστήνουν ως προς την προστασία της υγείας του εγκεφάλου:

  • Έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • Έλεγχο της χοληστερόλης
  • Έλεγχο του σακχάρου του αίματος
  • Σωματική άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • Απώλεια των περιττών κιλών
  • Διακοπή καπνίσματος.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
6
=