ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ποδόσφαιρο βοηθά τους εφήβους να οικοδομήσουν γερά οστά

το-ποδόσφαιρο-βοηθά-τους-εφήβους-να-οι-389507

Το ποδόσφαιρο φαίνεται να είναι η κατάλληλη μορφή άσκησης για την οικοδόμηση γερών οστών, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Bone and Mineral Research.

Επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Δημήτρη Βλαχόπουλο από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 116 αγόρια (37 έκαναν κολύμπι, 37 έπαιζαν ποδόσφαιρο, 29 ποδήλατο και 14 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου), 12-14 ετών, που είχαν υποβληθεί σε μέτρηση οστικής πυκνότητας.

Σύμφωνα με τον Δρ Βλαχόπουλο, η οστική οικοδόμηση συντελείται κυρίως κατά την εφηβεία και η κακή οστική ανάπτυξη την κρίσιμη αυτή περίοδο σχετίζεται με μειωμένη οστική μάζα σε ηλικία περίπου 30 ετών, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο οστικού κατάγματος και οστεοπόρωσης μετέπειτα ζωή του ατόμου.

«Είναι ήδη γνωστό ότι η γυμναστική παίζει καθοριστικό ρόλο για την οστική ανάπτυξη, αλλά στη μελέτη μας ξεκαθαρίσαμε ποιο είδος άσκησης συντελεί σε καλύτερο αποτέλεσμα», εξηγεί ο έλληνας ερευνητής.

Έτσι οι επιστήμονες έκαναν μετρήσεις σε δύο βασικά σημεία, που εκδηλώνονται συνήθως τα οστικά κατάγματα και η οστεοπόρωση, τη μέση και το ισχίο.

Τα αγόρια που έπαιζαν ποδόσφαιρο είχαν υψηλότερη οστική πυκνότητα από τα αγόρια που κολυμπούσαν και αυτά που έκαναν ποδήλατο, μετά από 12 μήνες ενασχόλησης με το άθλημα.
Για παράδειγμα, η οστική πυκνότητα των εφήβων ποδοσφαιριστών ήταν 7% υψηλότερη από αυτή των παιδιών που έκανα ποδήλατο στη μέση και 5% στην περιοχή του ισχίου.

Να σημειωθεί ότι παρά τα πολλά οφέλη υγείας από την ποδηλασία και το κολύμπι, η μελέτη ανέδειξε μικρές διαφορές στην οστική ανάπτυξη των κολυμβητών και ποδηλάτων συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Πάντως, ο Δρ Βλαχόπουλος σπεύδει να σημειώσει ότι αν και η μελέτη εστίασε σε συγκεκριμένα αθλήματα, η άρση βαρών, η υψηλής έντασης σωματική άσκηση, όπως το τένις, το μπάσκετ και το χάντμπολ, επίσης έχουν όμοια επίδραση με το ποδόσφαιρο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου