ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οφθαλμολογική εξέταση εντοπίζει τυχόν αγγειακά προβλήματα στα πόδια

οφθαλμολογική-εξέταση-εντοπίζει-τυχ-537519

Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση ίσως να μπορεί στο μέλλον να εντοπίσει τα άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν περιφερική αρτηριακή νόσο, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές βάσει στοιχεία που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Πορτλαντ.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος, δηλαδή η στένωση των αρτηριών στα κάτω άκρα και άλλα σημεία του σώματος, επηρεάζει την κινητικότητα, τη θνησιμότητα και την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ατόμων, παγκοσμίως.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη, με επικεφαλής τον Δρ Τσαο Γιανγκ, μελέτησε στοιχεία για 9.400 ενήλικες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 19 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πάνω από 300 άτομα εκδήλωσαν περιφερική αρτηριακή νόσο και χρειάστηκε να νοσηλευθούν ή να υποβληθούν σε διαδικασία διάνοιξης των επηρεαζόμενων αγγείων στα κάτω άκρα. Μάλιστα, 92 άτομα είχαν σοβαρή ισχαιμία κάτω άκρου, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει έλκη και τελικά να οδηγήσει σε γάγγραινα και ακρωτηριασμό.

Οι ερευνητές αφού συνεκτίμησαν και βασικούς παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης περιφερικής αρτηριακής νόσου, όπως ο διαβήτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ανωμαλίες στα λεπτά αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αρτηριακή στένωση στα κάτω άκρα και σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για ισχαιμία.

Οι ανωμαλίες στα λεπτά αγγεία του αμφιβληστροειδή χιτώνα περιλάμβαναν την αιμορραγία, κίτρινες κηλίδες από την διάσπαση των λιπιδίων και περιοχές με αίμα που προεξείχαν από αγγεία στο πίσω μέρος του οφθαλμού.

Η σχέση μεταξύ των προβλημάτων αυτών και της περιφερικής αρτηριακής νόσου ήταν εμφανέστερη σε άτομα που έπασχαν από διαβήτη.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι στα κάτω άκρα, οι βλάβες στα λεπτά αγγεία μπορεί να εμποδίζουν την επούλωση των τραυμάτων ή τη δημιουργία νέων οδών που να μπορεί το αίμα να χρησιμοποιεί για να ρέει πέριξ των αποφραγμένων φλεβών. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει τελικά σε σοβαρής μορφής περιφερική αρτηριακή νόσο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου