ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο είναι τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες

η-σεξουαλική-επαφή-με-το-ίδιο-φύλο-είνα-675633

Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως καινούργια στοιχεία σχετικά με τη σεξουαλικότητα των ενηλίκων κάτω των 45 ετών και αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν επαφή με άτομα του ίδιου φύλου σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, σχεδόν το 7% δηλώνουν ομοφυλόφιλες ή αμφιφυλόφιλες, ποσοστό που στους άνδρες φτάνει μόλις το 4%.

Αν και τα νούμερα αυτά μεταβάλλονται αργά με το πέρασμα των χρόνων, οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι γυναίκες είναι πιο ευέλικτες αναφορικά με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες.

Τα ευρήματα βασίζονται σε μελέτες που ολοκληρώθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2013 και παρέχουν μια πιο σύγχρονη ματιά στη σεξουαλική έκφραση των ατόμων. Οι ειδικοί μάλιστα παρατηρούν πως τα νέα ευρήματα δείχνουν την τάση όλο και περισσότερων γυναικών να δηλώνουν αμφιφυλόφιλες.

Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν αμφιφυλόφιλες ήταν 6%, ενώ αυτών που δήλωσαν ομοφυλόφιλες 1%. Καθώς λοιπόν η αμφιφυλοφιλία έρχεται περισσότερο στο προσκήνιο, φαίνεται ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να δηλώσουν αυτό το σεξουαλικό προσανατολισμό έναντι του ομοφυλόφιλου.

Η νέα μελέτη διεξήχθη από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατέγραψαν τις σεξουαλικές συμπεριφορές 9200 ανδρών και γυναικών 18-44 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορούν πλέον καλύτερα να κατανοήσουν τους κινδύνους των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του HIV.

Κάποια από τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:

• Το 17% των γυναικών ανέφερε ότι είχε κάποια στιγμή στη ζωή του επαφή σεξουαλικού τύπου με άτομο του ίδιου φύλου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες ήταν 6%.
• Ελαφρώς περισσότεροι άνδρες(2%) από ότι γυναίκες(1.3%), δήλωσαν ομοφυλόφιλοι.
• Το 6% των γυναικών και το 2% των ανδρών δήλωσαν αμφιφυλόφιλοι, ενώ σε προηγούμενη μελέτη που έλαβε χώρα ανάμεσα στο 2006 και το 2010, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 4% και 1%.

Η αμφιφυλοφιλία έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται όλο και πιο πολύ ως σεξουαλικός προσανατολισμός, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων. Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που ήταν πιο πιθανό στο παρελθόν να δηλώσουν ομοφυλόφιλες, τώρα είναι πιο πιθανό να δηλώσουν αμφιφυλόφιλες.

Χρειάζεται, ωστόσο, μια διευκρίνηση σχετικά με τον σχεδιασμό της μελέτης έτσι ώστε να αποφευχθούν τα παραπλανητικά συμπεράσματα. Ενώ στην περίπτωση των γυναικών ως σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο ορίστηκε οποιαδήποτε σεξουαλική εμπειρία, στην περίπτωση των ανδρών ορίστηκε μόνο το στοματικό ή πρωκτικό σεξ. Έχει βρεθεί, άλλωστε, ότι τα άτομα διαφέρουν σημαντικά ως προς το ποια εμπειρία θεωρούν σεξουαλική. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι η παρούσα μελέτη μπορεί να κρύβει την αλήθεια αναφορικά με την ανδρική σεξουαλικότητα, στο βαθμό που η ομοφυλοφιλία στους άνδρες συνδέεται με περισσότερο στιγματισμό από ότι στην περίπτωση των γυναικών. Οι άνδρες, λοιπόν, μπορεί να είναι πιο διστακτικοί στο να δηλώσουν σεξουαλική επαφή με το ίδιο φύλο.

Φυσικά έχει και η βιολογία το ρόλο της. Οι μελέτες σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση υποστηρίζουν πως οι γυναίκες τείνουν να διεγείρονται από μεγαλύτερη ποικιλία ερεθισμάτων σε σύγκριση με τους άνδρες.
Ταυτόχρονα, τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι πιο δεκτικές στο να δηλώσουν το μη ετεροφυλόφιλο προσανατολισμό τους, την ίδια στιγμή που ζούμε σε μια κουλτούρα η οποία σαφώς τείνει να ερωτικοποιεί την ιδέα της σεξουαλικής επαφής ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Αν λάβει κανείς αυτούς τους παράγοντες υπόψη τους, δε θα προξενεί έκπληξη η αύξηση της αμφιφυλοφιλίας στις γυναίκες.

Medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου