ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για δεκάδες τροχαία

η-ρύπανση-μπορεί-να-ευθύνεται-για-δεκά-697189

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να ευθύνεται για δεκάδες τροχαία κάθε χρόνο, αναφέρουν επιστήμονες από την London School of Economics (LSE).

Εξετάζοντας στοιχεία μιας πενταετίας παρατήρησαν ότι κάθε αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου (NO2) κατά μόλις ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα συνοδευόταν από αύξηση κατά 2% στα τροχαία δυστυχήματα των αστικών κέντρων.

Το που ακριβώς οφείλεται αυτή η συσχέτιση δεν είναι ξεκάθαρο αλλά ενδέχεται να παίζουν ρόλο οι επιδράσεις του αερίου στις εγκεφαλικές λειτουργίες, λένε οι ερευνητές.

Το διοξείδιο του αζώτου παράγεται από τα οχήματα που μεταξύ άλλων καίνε ντίζελ και αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα στο Λονδίνο και άλλα αστικά κέντρα.

«Αν και οι αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένες, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τις δυνητικές επιδράσεις στην οδική ασφάλεια», δήλωσε ο δρ Λουτζ Σάγκερ, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος της LSE.

«Η ανάλυσή μας ανίχνευσε μία αιτιώδη συσχέτιση μεταξύ της ρύπανσης και των τροχαίων, αλλά μπορώ μόνο εικασίες να κάνω για τις αιτίες της. Η κύρια θεωρία μου είναι ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την φυσική κατάσταση των οδηγών. Άλλες πιθανές αιτίες είναι σωματικές συνέπειες που αποσπούν την προσοχή από την οδήγηση (π.χ. κνησμός στη μύτη) ή μείωση της ορατότητας».

Οι δυνητικές συνέπειες στην φυσική κατάσταση των ασθενών μπορεί να είναι κόπωση, μείωση της προσοχής ή και μείωση των χρόνων αντίδρασης, είπε στην εφημερίδα Guardian.

Ο δρ Σάγκερ πρόσθεσε πως η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς ρύπους, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του θείου, τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια και το όζον.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ανάλυσής του, όμως, από τους ρύπους αυτούς το διοξείδιο του αζώτου και ίσως κάποια άλλα αέρια εμπλέκονται στα τροχαία και όχι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και προκαλούν βλάβες στην υγεία.

Μολονότι, τέλος, η ανάλυση πραγματοποιήθηκε με στοιχεία που αφορούν μόνο τη Βρετανία, ο δρ Σάγκερ εκτιμά ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για τον υπόλοιπο κόσμο.

Η μελέτη έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε επιστημονική επιθεώρηση.

Πηγή : Web Only

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου