ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέες εξελίξεις στην προστασία από τους ερπητοϊούς

νέες-εξελίξεις-στην-προστασία-από-του-698872

Ο επιχείλιος έρπης και ο έρπης των γεννητικών οργάνων προκαλούνται από τους ερπητοϊούς HSV-1 και HSV-2 αντίστοιχα. Αμφότεροι οι ιοί προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις, ενώ συγκεκριμένα η λοίμωξη από HSV-2 έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό του AIDS τον HIV. Παράλληλα, οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από τον HSV2- είναι πολύ πιθανό να μεταδώσουν την επικίνδυνη αυτή λοίμωξη στα νεογέννητα μώρα τους και κατά συνέπεια η προστασία από τον ιό κατά τη διάρκεια της κύησης είναι πολύ σημαντική.

Σε μια πρόσφατη δημοσίευση στο JCI Insight, ερευνητές από ιατρική σχολή του κολλεγίου Albert Einstein αναφέρουν μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική εμβολιασμού για την ανοσοποίηση έναντι των λοιμώξεων από τους HSV-1 και HSV-2. Οι ερευνητές κατάφεραν να προχωρήσουν την προηγούμενη εργασία τους όπου είχαν δείξει ότι ένα εμβόλιο που κατασκευάζεται από τροποποιημένο HSV-2 έτσι ώστε να μην εκφράζεται σε αυτόν η γλυκοπρωτεΐνη D, εάν χορηγηθεί σε ποντικούς θα μπορέσει να τους προσφέρει προστασία από ‘ένα μόνο στέλεχος του HSV-2.

Η νέα τους μελέτη δείχνει ότι το εμβόλιο αυτό μπορεί να προστατεύσει από την κλινική εκδήλωση πολλών στελεχών των HSV-1 and HSV-2. Τα ποντίκια που εμβολιαστήκαν κατάφεραν να εξαλείψουν πολύ γρήγορα τον ιό και δεν εμφάνισαν υποτροπές.

Οι μελέτες αυτές παρέχουν πολύ σημαντικά δεδομένα που ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια νέα στρατηγική εμβολιασμού με σκοπό την πρόληψη των λοιμώξεων από ερπητοϊούς.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου