ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτό είναι το πρώτο παιδί που γεννήθηκε με τρεις βιολογικούς γονείς!

αυτό-είναι-το-πρώτο-παιδί-που-γεννήθηκ-702603

Πριν από πέντε μήνες γεννήθηκε το πρώτο βρέφος με τρεις βιολογικούς γονείς, χωρίς να το μάθει κανείς. Ο μικρός Αμπραχίμ Χασάν χαίρει σήμερα άκρας υγείας.

Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό New Scientist, ο Αμπραχίμ έχει δύο βιολογικές μητέρες και έναν πατέρα και η γέννησή του θεωρείται «επαναστατική».

Αναμένεται, όμως, να διχάσει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και τους πολίτες του κόσμου, καθώς η τεχνική που ακολουθήθηκε έχει δεχτεί σφοδρή κριτική στο παρελθόν.

Η μητέρα του βρέφους, Ιμπτισάμ Σαμπάν, μεταφέρει το γονίδιο για το σύνδρομο Leigh, μια σπάνια γενετική ασθένεια που επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στον θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια.

Οι γονείς του μικρού έχασαν τα δύο πρώτα παιδιά από το εν λόγω σύνδρομο και αποφάσισαν να ζητήσουν βοήθεια από Αμερικανούς ερευνητές του κέντρου αναπαραγωγής New Hope στη Νέα Υόρκη.

Η συγκεκριμένη μέθοδος επιτρέπει στους ειδικούς να εξαφανίσουν επικίνδυνες ή και πολλές φορές θανατηφόρες μιτοχονδριακές ασθένειες, οι οποίες μεταφέρονται από τη μητέρα στο παιδί.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει δύο διαφορετικές παραλλαγές. Σε περίπτωση που το μιτοχονδριακό DNA εμφανίζει προβλήματα, τότε οι ειδικοί είναι σε θέση να αφαιρέσουν τον πυρήνα του ωαρίου της μητέρας και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν σε ένα ξένο υγιές ωάριο, το οποίο θα γονιμοποιηθεί με το γενετικό υλικό του πατέρα.

Αντίστοιχα, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να αφαιρέσουν τον πυρήνα και αφότου γονιμοποιηθεί το ωάριο και στη συνέχεια να τον τοποθετήσουν στο ωάριο μιας άλλης γυναίκας, από το οποίο θα έχει καταστραφεί ο πυρήνας. Με αυτό τον τρόπο το παιδί που θα γεννηθεί θα έχει 20.000 γονίδια από τους γονείς του και 37 μιτοχονδριακά γονίδια από κάποια δότρια. Αυτή είναι, όπως έγινε γνωστό, και η τεχνική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του μικρού Αμπραχίμ.

Μέχρι στιγμής, ο Αμπραχίμ δεν έχει εμφανίσει σημάδια της θανατηφόρου νόσου, που σκότωσε πριν από χρόνια δύο αδελφάκια του.

zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου