ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ποιο πασίγνωστο άρωμα είναι πανίσχυρο αντικουνουπικό

έρευνα-ποιο-πασίγνωστο-άρωμα-είναι-πα-804048

Οι ερευνητές δοκίμασαν και τέσταραν μια ολόκληρη σειρά από όλα σχεδόν τα εντομοαπωθητικά και αντικουνουπικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά, μαζί με προϊόντα περιποίησης σώματος και ομορφιάς, όπως ενυδατικές λοσιόν, αρώματα και λάδια σώματος. Συγκεκριμένα τοποθετούσαν κουνούπια μέσα σε σωλήνες σε σχήμα “Υ” και έφραζαν με τις παλάμες τους τα δύο άκρα (με διαφορετικό προϊόν πάνω σε κάθε παλάμη) και παρατηρούσαν πως θα αντιδράσει το κουνούπι σε καθε οσμή.

Τα πορίσματα των πολύμηνων ερευνών τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Insect Science και δείχνουν πολλές και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν πως ολα τα προϊόντα που περιέχουν DEET (το τοξικό χημικό Ν-Διαιθυλ- μετα- τολουαμίδιο, που υπάρχει σε πολλά εντομοαπωθητικά) έχουν πραγματικά ισχυρή εντομοαπωθητική δράση και ειδικά στα κουνούπια.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι πως ανακάλυψαν πως από τα καλλυντικά και τα αρώματα, την πιο ισχυρή εντομοαπωθητική δράση την είχε ένα άρωμα του γνωστού οίκου εσωρούχων Victoria’s Secret και συγκεκριμένα το “Secret Bombshell”, ενώ τα κουνούπια απωθούσε και το λάδι σώματος γνωστής εταιρείας καλλυντικών (το Avon Skin So Soft Bath Oil ) αλλά η εντομοαπωθητική του δράση είχε πολύ μικρότερη διάρκεια σε σχέση με το άρωμα της Victoria’s Secret.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο να ανακοινώσουν πως μόλις διαπίστωσαν πως οι φρουτένιες και λουδουδένιες μυρωδιές (σαν και αυτές του εν λόγω αρώματος) που μέχρι σήμερα θεωρούσαν πως δεν έχουν έντονη αντικουνουπική δράση (μάλιστα μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως τέτοια αρώματα έλκουν τα έντομα) θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω.

Πηγή: sigmalive.com

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου