ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το Πεκίνο βυθίζεται 11 εκατοστά το χρόνο στην προσπάθεια να ξεδιψάσει

το-πεκίνο-βυθίζεται-11-εκατοστά-το-χρόνο-824795

Το Πεκίνο δεν απειλείται μόνο από την ατμοσφαιρική ρύπανση που δηλητηριάζει τους κατοίκους του, αλλά και από έναν κίνδυνο υπόγειο.

Σύμφωνα με διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Remote Sensing»η κινεζική πρωτεύουσα κατά τόπους βυθίζεται έως και 11 εκατοστά ετησίως.

Η εκτίμηση για το μέγεθος της καταβύθισης βασίζεται σε μετρήσεις από δορυφορικά ραντάρ. Το φαινόμενο αποδίδεται στην υπερβολική άντληση των υπογείων υδάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της επιφανείας.

Η υποχώρηση του εδάφους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη στατικότητα και την ασφάλεια υποδομών όπως ψηλά κτήρια και σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας.

Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο επιχειρηματικό κέντρο της πόλης, όπου η καταβύθιση φτάνει έως τα 11 εκατοστά ετησίως.

Το Πεκίνο, μια μεγαλούπολη με πληθυσμό άνω των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι χτισμένο σε μια ξηρή πεδιάδα, που όμως διαθέτει υπόγεια ύδατα. Η μαζική άντληση υδάτων με γεωτρήσεις ρίχνει συνεχώς το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα και συμπαρασύρει την επιφάνεια του εδάφους προς τα κάτω.

Παρόμοιοι κίνδυνοι ενσκήπτουν στην Πόλη του Μεξικού και την Τζακάρτα της Ινδονησίας που καταβυθίζονται έως 28 εκατοστά κάθε χρόνο, ενώ η Μπανγκόγκ της Ταϊλάνδης υποχωρεί έως 12 εκατοστά.

econews

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου