ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σουηδία: Άρχισε μελέτη για τη φαρμακευτική θεραπεία της παιδοφιλίας

σουηδία-άρχισε-μελέτη-για-τη-φαρμακευ-7133

Μία μοναδική επιστημονική μελέτη στην οποία εξετάζεται εάν η χορήγηση ενός φαρμάκου μπορεί να καταστείλει τις σεξουαλικές ορμές των παιδοφίλων, άρχισε στη Σουηδία.

Στη μελέτη συμμετέχουν 60 εθελοντές οι οποίοι απευθύνθηκαν στους γιατρούς ζητώντας βοήθεια για να καταστείλουν τις παιδοφιλικές τάσεις τους, τις οποίες δεν έχουν ασκήσει.

Οι εθελοντές λαμβάνουν ένα φάρμακο που φυσιολογικά χορηγείται για τη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του προστάτη, με την ελπίδα ότι θα τους μειώσει αρκετά την ορμόνη της ερωτικής επιθυμίας ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να κακοποιήσουν σεξουαλικά κάποιο παιδί.

Το φάρμακο που λαμβάνουν λέγεται δεγαρελίξη (degarelix) και μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης από τους όρχεις.

Η μελέτη διεξάγεται στο φημισμένο ιατρικό πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης KarolinskaI nstitutet και επικεφαλής της είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής δρ Κρίστοφερ Ραμ.

Οι κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες για την παιδοφιλία είναι σπάνιες επειδή εγείρονται ηθικά ζητήματα και δυσκολίες στη συγκέντρωση στοιχείων, διότι υπάρχει κίνδυνος οι συμμετέχοντες να βλάψουν άλλους ανθρώπους, δήλωσε ο δρ Ραμ. Γι’ αυτό τον λόγο η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με νομικούς και ειδικούς στην φροντίδα των παιδιών.

Οι μισοί από τους 60 εθελοντές της μελέτης λαμβάνουν μία ένεση δεγαρελίξης και οι υπόλοιποι μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Τα επίπεδα της τεστοστερόνης όσων λαμβάνουν το φάρμακο θα είναι μη ανιχνεύσιμα σε τρεις ημέρες και η δράση αυτή αναμένεται να κρατήσει σχεδόν τρεις μήνες.

Η τεστοστερόνη εμπλέκεται σε αρκετούς σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της έντονης σεξουαλικής διέγερσης, του μειωμένου αυτοελέγχου και της χαμηλής συμπόνιας, είπε ο δρ Ραμ.

«Δεδομένου ότι έως και ένα στα 10 κορίτσια και ένα στα 20 αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθεί τρόπος καταπολέμησης της παιδοφιλίας», τόνισε.

«Το μεγαλύτερο βάρος έως στιγμής έχει δοθεί στην αντιμετώπιση των δραστών μετά τον εντοπισμό τους από την αστυνομία ή τις Αρχές, αλλά σε αυτό το στάδιο κάποια παιδιά έχουν ήδη κακοποιηθεί.

Με το πρόγραμμα που διεξάγουμε προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να εμποδίσουμε εξ αρχής την κακοποίηση των παιδιών».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές υποβάλλουν επίσης τους εθελοντές σε πλειάδα εξετάσεων (αναλύσεις αίματος και γενετικού υλικού, ψυχολογικά τεστ, απεικονίσεις του εγκεφάλου) αναζητώντας χαρακτηριστικά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζονται οι παιδόφιλοι που βρίσκονται στα πρόθυρα διάπραξης της κακοποίησης.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου