ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο υπόσχεται θεραπεία άσθματος και αλλεργιών

βιοδιασπώμενο-νανοσωματίδιο-υπόσχετ-23043

Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο, το οποίο όταν εισαχθεί στον οργανισμό του ανθρώπου, πείθει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην αντιδράσει και να μην εκδηλώσει αλλεργίες ή άσθμα.

Το περίβλημα των νανοσωματιδίων αποτελείται από το βιοπολυμερές PLGA, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας Στέφεν Μίλερ, έχουν ήδη δοκιμάσει την εναλλακτική θεραπευτική οδό σε πειραματόζωα.

Όταν το βιοδιασπώμενο νανοσωματίδιο με το αλλεργιγόνο εισάγεται στο αίμα, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ασχολείται με αυτό, επειδή το θεωρεί αθώο. Στη συνέχεια, το νανοσωματίδιο «καταπίνεται» από ένα μακροφάγο κύτταρο του ανοσοποιητικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα εξοικειώνεται με την αλλεργιογόνα ουσία, που κρύβεται μέσα στο νανοσωματίδιο, ως κάτι που δεν είναι επικίνδυνο. Έτσι συνηθίζει να μην αντιδρά, όταν στο μέλλον ο οργανισμός εκτεθεί ξανά σε παρόμοιο αλλεργιογόνο.

«Είναι μια καινοτόμος, ασφαλής και αποτελεσματική σε βάθος χρόνου μέθοδος για την αντιμετώπιση και εν δυνάμει για τη θεραπεία των ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους αλλεργίες και με άσθμα. Μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για τη λήψη φαρμάκων εφ’ όρου ζωής. Πρόκειται για μα καθολική θεραπεία. Ανάλογα με την αλλεργία που θέλεις να εξαλείψεις, γεμίζεις τανανοσωματίδια με γύρη, πρωτεΐνη φιστικιών, πρωτεΐνη αυγού κ.α.» εξηγεί ο Δρ Μίλερ.

Μετά την επιτυχημένη πειραματική δοκιμή οι ερευνητές σκοπεύουν έως το τέλος του 2016 να μπορέσουν να ξεκινήσουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ στην περίπτωση του άσθματος και των αλλεργιών αυτό θα γίνει αργότερα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου