ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Νέα έρευνα φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου

νέα-έρευνα-φιλοδοξεί-να-αλλάξει-τον-τρ-490447

Την έναρξη της έρευνας NCI-MATCH ανακοίνωσε το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (NCI), με στόχο την χορήγηση εξατομικευμένης θεραπείας ανάλογα με την μετάλλαξη των καρκινικών όγκων των ασθενών και όχι ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.

Η προσέγγιση αυτή συνίσταται στον εντοπισμό των κυτταρικών ανωμαλιών των καρκίνων, ώστε να προσδιορίζονται οι αποτελεσματικότερες θεραπείες για κάθε ασθενή.

«Πρόκειται για την πλέον εκτεταμένη και ενδελεχή κλινική δοκιμή στην ιστορία της Ογκολογίας Ακριβείας», σύμφωνα με τον Δρ Τζέιμς Ντόροσοου, αναπληρωτή διευθυντής του NCI, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Eταιρείας Κλινικής Oγκολογίας (ASCO), στο Σικάγο.

Η NCI-MATCH θα επιτρέψει τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση συντομότερων και πιο στοχευμένων κλινικών δοκιμών, αφού θα συμβαλλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γενετικές ανωμαλίες του καρκινικού όγκου ανταποκρίνονται σε στοχευμένες θεραπείες.

Το Ιούλιο θα γίνει η επιλογή περίπου 3.000 πασχόντων από καρκίνο που θα λάβουν μέρος στο πρώτο σκέλος της NCI-MATCH, ώστε να εντοπιστούν οι 1.000 που θα πληρούν ακριβώς τα κριτήρια της μελέτης. Το τελικό δείγμα ασθενών θα υποβληθεί σε δοκιμή περίπου 20 στοχευμένων θεραπειών που, είτε ήδη χορηγούνται, είτε βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο.

Η μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της προόδου που έχει καταγράψει η Ιατρική την τελευταία δεκαετία και για τη δυναμική της Ιατρικής Ακριβείας.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου