ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εκτυπωμένο εμφύτευμα θεραπεύει σπάνια αναπνευστική πάθηση

εκτυπωμένο-εμφύτευμα-θεραπεύει-σπάν-537412

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς την τραχειοβρογχομαλάκυνση, μια σπάνια αναπνευστική πάθηση, σε τρία παιδιά αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφυτευμάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine, ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Μίσιγκαν, Γκλεν Γκριν, και οι συνεργάτες του σχεδίασαν και στη συνέχεια εκτύπωσαν έναν ειδικό εσωτερικό νάρθηκα, προσαρμοσμένο στις διαστάσεις της τραχείας κάθε παιδιού. Ο νάρθηκας εμφυτεύθηκε στον λαιμό και αποκατέστησε την αναπνευστική λειτουργία των τριών ασθενών.

Η τραχειοβρογχομαλάκυνση μαλακώνει τα τοιχώματα της τραχειοβρογχικής οδού, με αποτέλεσμα να καταρρέουν και να εκδηλώνονται δυσκολίες στην σίτιση και τηναναπνοή και τελικά καρδιακή ανακοπή λόγω έλλειψης οξυγόνου.

Περίπου ένα στα 2.000 παιδιά παγκοσμίως γεννιέται με τραχειοβρογχομαλάκυνση, έχοντας μικρό προσδόκιμο ζωής. Σήμερα, η μόνη λύση είναι η μηχανική αναπνευστική υποστήριξη του ασθενούς.

Ωστόσο, για πρώτη φορά οι αμερικανοί ερευνητές σχεδίασαν το εξατομικευμένο εμφύτευμα με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού. Ο τρισδιάστατος νάρθηκας είναι ένας πλαστικός πορώδης σωλήνας, που παρέχει εσωτερική στήριξη στον δυσλειτουργικό βιολογικό σωλήνα της αναπνευστικής οδού. Μάλιστα, το εμφύτευμα είναι αρκετά εύπλαστο, ώστε να διαστέλλεται και να αλλάζει σχήμα, καθώς το παιδί μεγαλώνει, προκειμένου να ταιριάζει στην ανατομία της τραχείας.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι, καθώς η ασθένεια σταδιακά θα βελτιώνεται, το εμφύτευμα, που προέρχεται από πολυκαπρολακτόνη (πολυμερές βιοδιασπώμενο υλικό), θα αποδομείται αργά σε ορίζοντα τριών έως τεσσάρων ετών.

Ήδη το πρώτο από τα τρία παιδιά που υπεβλήθη στην εμφύτευση του νάρθηκα πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία τριών μηνών, φαίνεται πλέον να έχει θεραπευθεί και το ίδιο το εμφύτευμα έχει πια απορροφηθεί. Τα άλλα δύο αγόρια, πέντε και 16 μηνών, όταν έκαναν την επέμβαση, συνεχίζουν να εμφανίζουν βελτίωση και δεν έχουν παρουσιάσει επιπλοκές.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον να δοκιμάσουν το τρισδιάστατα εκτυπωμένο εμφύτευμα σε 30 παιδιά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου