ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Συναγερμός από ανεξέλεγκτη πτώση στη Γη μη επανδρωμένου ρωσικού διαστημοπλοίου

συναγερμός-από-ανεξέλεγκτη-πτώση-στη-541973

Η Μόσχα έχασε τον έλεγχο του μη επανδρωμένου σκάφους Progress που θα ανεφοδίαζε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το οποίο περιστρέφεται τώρα εκτός ελέγχου και πέφτει προς την ατμόσφαιρα, δήλωσε αξιωματούχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmοs.

«Άρχισε την πτώση του» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η πορεία του είναι τελείως εκτός ελέγχου» είπε.

Φορτωμένο με σχεδόν τρεις τόνους προμηθειών για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το Progress Μ-27M εκτοξεύτηκε την Τρίτη από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, και προγραμματιζόταν να φτάσει στον σταθμό έξι ώρες αργότερα.

Ωστόσο λίγο μετά την αποσύνδεσή του από τον πυραυλοφορέα Soyuz, το σκάφοςαπέτυχε να αναπτύξει ορισμένες από τις κεραίες του και παρουσίασε προβλήματα επικοινωνιών.

Το Κέντρο Ελέγχου έξω από τη Μόσχα ανακοίνωσε αρχικά ότι ανέβαλε την άφιξη του σκάφους στον ISS μέχρι την Πέμπτη.

Ωστόσο η επικοινωνία με το διαστημικό μεταγωγικό δεν ήταν δυνατή και το σκάφος περιστρέφεται εκτός ελέγχου, είπε σχολιαστής του NASA TV σύμφωνα με το Reuters.

To Progress Μ-27M, ή Progress 59 κατά την ονοματολογία της NASA, είναι ένας μεταλλικός κύλινδρος με μήκος επτά μέτρα και διάμετρο σχεδόν τρία. Το συνολικό βάρος του μαζί με το φορτίο υπερβαίνει τους πέντε τόνους.

Σε περίπτωση εισόδου στην ατμόσφαιρα, κομμάτια του σκάφους μπορεί να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δεν κινδυνεύει από τη ματαίωση της παράδοσης, αφού τα τρόφιμα επαρκούν για τέσσερις μήνες και τα καύσιμα για έναν χρόνο, διευκρίνισε η NASA.

Το ρωσικό Progress είναι ένα από τα τέσσερα μη επανδρωμένα σκάφη που μεταφέρουν φορτία στον ISS. Τα υπόλοιπα είναι τα ιαπωνικά ATV Η-ΙΙ, το Dragon της αμερικανικής εταιρείας SpaceX και το Cygnus της Orbital Sciences.

Η ενδεχόμενη απώλεια του ρωσικού μεταγωγικού θα ήταν η δεύτερη σε ένα εξάμηνο, μετά την καταστροφή μιας κάψουλας Cygnus κατά την εκτόξευση τον Οκτώβριο.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου