ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Φάρμακο για τον καρκίνο «έσβησε» τα δακτυλικά αποτυπώματα γυναίκας

φάρμακο-για-τον-καρκίνο-έσβησε-τα-δα-564705

Μία γυναίκα με καρκίνο ανακάλυψε ότι τα δακτυλικά της αποτυπώματα είχαν εξαφανιστεί, όταν η τράπεζά της αρνήθηκε μία συνδιαλλαγή επειδή ο ανιχευτής αποτυπωμάτων δεν μπορούσε να τα «διαβάσει».

Η 65χρονη από το Μεξικό πάσχει από προχωρημένο καρκίνο του μαστού και βρισκόταν στον τρίτο μήνα της θεραπείας της όταν συνέβη το περιστατικό.

Η έρευνα που διεξήχθη για να εξακριβωθεί γιατί δεν είχε αποτυπώματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνο ήταν ένα συνηθισμένο χημειοθεραπευτικό φάρμακο, η καπεσιταβίνη (capecitabine).

Όπως εξηγούν οι γιατροί της γυναίκας στην «Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας» (NEJM), η γυναίκα πάσχει από τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και στον πρώτο κύκλο της θεραπείας της πήρε καπεσιταβίνη μαζί με ένα άλλο φάρμακο, την μπεβασιζουμάμπη.

Στη διάρκεια αυτού του κύκλου εκδήλωσε πρώτου βαθμού σύνδρομο χειρός-ποδός, το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με τοπική θεραπεία.

Το σύνδρομο αυτό είναι μία δερματοπάθεια που αποκαλείται επίσης παλαμο-πελματιαία ερυθροδυσαισθησία και αποτελεί γνωστή ανεπιθύμητη ενέργεια αρκετών τύπων χημειοθεραπείας ή βιολογικής θεραπείας για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της καπεσιταβίνης.

Οι πάσχοντες από αυτή την διαταραχή εκδηλώνουν κοκκίνισμα, διαταραχή της αισθητικότητας, «μυρμήγκιασμα», πρήξιμο και κακουχία στις παλάμες ή/και στα πέλματά τους, ενώ στις προχωρημένες περιπτώσεις παρατηρείται πόνος, ξεφλούδισμα (απολέπιση) και πληγές (εξέλκωση).

Στην περίπτωση της 65χρονης, το σύνδρομο επανεμφανίστηκε στον τρίτο κύκλο της θεραπείας και μάλιστα σε πιο βαριά μορφή απ’ ό,τι στον πρώτο, με την απολέπιση να «διαγράφει» τα αποτυπώματά της.

Οι γιατροί της την υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan), είδαν ότι οι μεταστάσεις της στους πνεύμονες είχαν συρρικνωθεί κατά 50% και καθυστέρησαν τον επόμενο κύκλο χημειοθεραπείας, ενώ όταν ξανάρχισαν τη θεραπεία, μείωσαν την δόση της καπεσιταβίνης και η ασθενής δεν παρουσίασε άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια.

Η θεραπεία της γυναίκας έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι γιατροί της έχουν χορηγήσει μία επιστολή που αναφέρει ότι δεν έχει αποτυπώματα εξαιτίας του φαρμάκου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου