ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εντυπωσιακή ηλιακή έκλαμψη κατέγραψε η NASA

εντυπωσιακή-ηλιακή-έκλαμψη-κατέγραψ-613452

Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή του έτους

Εικόνες από τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη από τις αρχές του 2015 κατέγραψε και έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, NASA.

Οι εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν από το παρατηρητήριο της NASA Solar Dynamics Observatory την περασμένη Τετάρτη και δείχνουν μια X-class ηλιακή έκλαμψη, η ισχυρότερη κατηγορία ηλιακών εκλάμψεων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Ήταν τόσο ισχυρή, που οι επιστήμονες προέβλεψαν ότι επρόκειτο να δημιουργήσει γεωμαγνητικές καταιγίδες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στα σήματα επικοινωνίας στη Γη, ενώ θα μπορούσε να επηρεάσει τα συστήματα GPS και ηλεκτρονικές συσκευές.

Οι ηλιακές εκλάμψεις δημιουργούν ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας από την επιφάνεια του Ήλιου. Παρότι αυτή η ακτινοβολία δεν είναι σε θέση να διεισδύσει στην ατμόσφαιρα της Γης, μπορεί να επηρεάζει την περιοχή στην οποία «ταξιδεύουν» τα δορυφορικά σήματα.

Οι ηλιακές εκλάμψεις δημιουργούνται, όταν συσσωρεύεται μαγνητική ενέργεια στην ατμόσφαιρα του ήλιου και απελευθερώνεται γρήγορα. Η ακτινοβολία εκπέμπεται στη συνέχεια κατά μήκος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από μαλακές ακτίνες Χ (soft X-rays) σε ακτίνες γάμμα (gamma rays), σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Η τελευταία ηλιακή έκλαμψη αξιολογήθηκε στην κατηγορία X-class, η πιο ισχυρή κατηγορία η οποία λέγεται ότι έχει την ίδια ενέργεια όπως εκατομμύρια βόμβες υδρογόνου.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου