ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες προειδοποιούν για νέο επιθετικό στέλεχος του HIV

επιστήμονες-προειδοποιούν-για-νέο-επ-664497

Μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS μέσα σε τρία χρόνια

Ένα νέο, επιθετικό στέλεχος του ιού HIV ταυτοποιήθηκε από επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν ότι μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, το στέλεχος αυτό του ιού (CRF19) είναι ικανό να εξελιχθεί σε AIDS σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (3 χρόνια), πολύ πιο γρήγορα από το μέσο χρόνο μετατροπής του ιού (περίπου 10 χρόνια).

Μάλιστα, όπως αναφέρουν αυτό μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα που ο ασθενής μπορεί να μην έχει προλάβει καν να συνειδητοποιήσει ότι έχει μολυνθεί.

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων για να διερευνήσουν το ζήτημα αυτό προέκυψε από τον αυξανόμενο αριθμό των αναφορών, για ανθρώπους στην Κούβα οι οποίοι υποφέρουν από μια ταχεία εξέλιξη του AIDS, μέσα σε τρία χρόνια από τη μόλυνσή τους με τον ιό.

Τα HIV τεστ συχνά δεν καταφέρνουν να ανιχνεύσουν τον ιό μέσα στις πρώτες εβδομάδες της μόλυνσης, ενώ μερικές φορές αυτό μπορεί να πάρει και κάποιους μήνες.

Όταν ένα άτομο εμφανίσει τα συμπτώματα (σαν γρίπη), που χαρακτηρίζουν την οξεία λοίμωξη και κάνουν την εμφάνισή τους δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά τη μόλυνση, ο ιός περνά σε μια λανθάνουσα κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο ιός αντιγράφεται και ζει μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου, χωρίς όμως να προκαλεί την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η περίοδος αυτή μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 10 χρόνια, προτού εξελιχθεί σε AIDS, στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Leuven του Βελγίου παρατήρησαν ότι ένα στέλεχος του ιού (CRF19) προκαλεί την εμφάνιση του AIDS σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Τόσο σύντομο, που ο ασθενής μπορεί να μην καταλάβει καν ότι έχει μολυνθεί με τον ιό.

«Κλινικοί γιατροί από την Κούβα ζήτησαν να συνεργαστούν μαζί μαςγια να διερευνήσουμε γιατί παρατηρούνταν μια αύξηση στους ασθενείς που εμφάνιζαν AIDS πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν. Οι έρευνές μας έδειξαν, ότι ένα συγκεκριμένο ανασυνδυασμένο στέλεχος του ιού σχετίζεται στενά με την ταχεία εξέλιξη της ασθένειας. Όλοι οι ασθενείς που είχαν μολυνθεί με το στέλεχος CRF19 εμφάνιζαν AIDS μέσα σε τρία χρόνια από τη στιγμή της μόλυνσής τους. Σε πολλές περιπτώσεις μόλις είχαν διαγνωστεί με λοίμωξη HIV» είπε ο καθηγήτρια Anne-Mieke Vandamme στη βρετανική εφημερίδα και συνέχισε: «Όλοι αυτοί οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία άμεσα, όμως κάποιοι ήταν τόσο άρρωστοι που πέθαναν προτού προλάβουν να αναρρώσουν με τη θεραπεία αυτή».

newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου