ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μπαστούνι που… μιλά για άτομα με προβλήματα όρασης

μπαστούνι-που-μιλά-για-άτομα-με-προβλ-672062

Τι είναι ο «ηλιακός τοίχος μάζας από μάρμαρο»; Σε πόσα χρόνια αναμένεται να βγει στην αγορά το μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, το οποίο θα… συνδιαλέγεται με τον κάτοχο και θα τον πηγαίνει όπου επιθυμεί;

Απαντήσεις σε αυτά -και πολλά ακόμη- ερωτήματα έδωσαν οι μηχανικοί, Αλέξανδρος Σημαδόπουλος και Λευτέρης Παπαγεωργίου, παρουσιάζοντας πρωτοποριακές εφαρμογές, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια ομιλιών τους σε εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), με τίτλο «Οι μηχανικοί επιχειρούν».

Ξεκινώντας την παρουσίαση του «ηλιακού τοίχου», ο οποίος θα μπορούσε να παρομοιαστεί με… ενυδρείο χωρίς ψάρια, αφού μοιάζει με μαρμάρινη δεξαμενή που περιέχει νερό, ο Αλέξανδρος Σημαδόπουλος, ιδιοκτήτης της επιχείρησης μαρμάρου Masmarbles, εξήγησε: «Αποφάσισα να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρου, η οποία “φυτοζωούσε”. Ήταν μία δύσκολη απόφαση και στην ουσία ξεκινούσα από το μείον, ούτε καν από το μηδέν». Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, λόγω της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας και της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας, τόλμησε. Και εγένετο ο «ηλιακός τοίχος». Όπως υποστήριξε ο νεαρός επιχειρηματίας,η εγκατάσταση του τοίχου είναι απλή -καλύτερα αποτελέσματα εξασφαλίζονται όταν εγκατασταθεί κατά τη φάση χτισίματος της οικοδομής- και η απόσβεση σύντομη (εντός έξι-επτά χρόνων).

Ένα ευνοϊκό φαινόμενο θερμοκηπίου

Σύμφωνα με τον ομιλητή, η ιδιαίτερη αυτή κατασκευή τοποθετείται στη νότια πλευρά του κτηρίου, η οποία δέχεται για μεγαλύτερο διάστημα τις ακτίνες του ήλιου. «Εκεί που θα χτίζαμε τον τοίχο, βάζουμε διπλό σκουρόχρωμο και καλής ποιότητας γυαλί. Προς το εσωτερικό μέρος του σπιτιού χτίζουμε το… ενυδρείο, το οποίο μπορεί να είναι από μπετόν ή από μάρμαρο που έχει καλύτερη απόδοση στην εκπομπή θερμότητας. Ο ήλιος χτυπάει στο γυαλί, δημιουργούνται συνθήκες θερμοκηπίου, ζεσταίνεται το γεμάτο με νερό ενυδρείο, το οποίο με τη σειρά του διαχέει τη θερμότητα στο σπίτι», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κόστος του τοίχου εκτιμάται σε περίπου 400 ευρώ/τμ. Η κατασκευή θερμικού τοίχου, επιφάνειας 8 τετραγωνικών, κοστίζει 3.200 ευρώ και χάρη σε αυτή επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 25% στις ετήσιες δαπάνες, για θέρμανση ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών.

Entranet: Ανεβαίνοντας με το ασανσέρ

Στο μεταξύ, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η αίτηση εισαγωγής στην παράλληλη αγορά της Νέας Υόρκης, της Entranet Florida, εταιρείας υπό την ομπρέλα της ENTRANET, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος της εταιρείας προς το αμερικανικό χρηματιστήριο, ξεκίνησε από το εσωτερικό ενός… ασανσέρ: την αφετηρία αποτέλεσε το talk2lift, το πρώτο σύστημα φωνητικού ελέγχου ανελκυστήρα, που επιτρέπει σε άτομα με περιορισμένη όραση, ή που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο, να χρησιμοποιήσουν το ασανσέρ, με εντελώς καινούργιο τρόπο. Αρκεί να προφέρουν πού πηγαίνουν (πχ, το όνομα του γιατρού τους), ώστε ο ανελκυστήρας να τούς μετακινήσει άμεσα στον σωστό όροφο.

Στο επόμενο δίμηνο θα «βγει» στην αγορά και το σύστημα για έξυπνα σπίτια Housemate, με το οποίο ο χρήστης θα μπορεί να ελέγξει διάφορες λειτουργίες της κατοικίας του, αλλά ακόμη και να ζητήσει να ακούσει τα τελευταία νέα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το επόμενο βήμα θα είναι το Housemate +, που θα καταγράφει βιομετρικές παραμέτρους των κατόχων και θα μπορεί ακόμη και να καλέσει βοήθεια, αν διαπιστώσει ότι κάποιος δεν αισθάνεται καλά!

Σε περίπου 2,5 χρόνια εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και το mycane, ένα μπαστούνι για άτομα με προβλήματα όρασης, ικανό να… συνδιαλέγεται. Για παράδειγμα, όταν ο χρήστης αναζητά φαρμακείο, θα μπορεί να λέει «πήγαινέ με στο φαρμακείο!» και το μπαστούνι θα τον καθοδηγεί στο πλησιέστερο!

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, τόνισε: «Δυστυχώς, το κλασικό επάγγελμα του μηχανικού για τα επόμενα χρόνια έχει πεθάνει. Είναι μία ευκαιρία, οι νέοι συνάδελφοι, μέσα από τη κρίση, να αναπτύξουν τις δεξιότητες που έχουν, να κάνουν κάτι πιο παραγωγικό, τόσο για τους εαυτούς τους όσο και για τη πατρίδα».

Τομείς με προοπτική

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η έρευνα ομάδας εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, για τις προοπτικές απασχόλησης των μηχανικών, στο πλαίσιο και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Όπως επισήμαναν οι μελετητές, Νίκος Ζαχαρής και Ιωάννης Τσιτσόπουλος, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους νέα επαγγέλματα αλλά και νέοι τομείς παραγωγικής δραστηριότητας στις οποίες ήδη αναπτύσσουν και μπορούν να αναπτύξουν καινοτομική δραστηριότητα οι μηχανικοί όπως: παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, σύγχρονη αγροτική παραγωγή, «πράσινη» επιχειρηματική βιομηχανική παραγωγή, περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, «πράσινη» τουριστική δραστηριότητα και νέες μέθοδοι παραγωγής και κατασκευής κτηρίων προσαρμοσμένων στην επίτευξη υψηλού ενεργειακού αποθέματος και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

newsbeast.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου