ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βάζουν μπρος επιχειρηματικό επιταχυντή και στόχο τον πρώτο έλληνα αστροναύτη

βάζουν-μπρος-επιχειρηματικό-επιταχυ-676530

Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού και ερευνητικού περιβάλλοντος που θα ανοίξει τον δρόμο για τον πρώτο έλληνα αστροναύτη σε βάθος δεκαπενταετίας αποτελεί τον πλέον φιλόδοξο στόχο του Ελληνικού Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών, γνωστότερου ως si-Cluster του Corallia, με έδρα την Αθήνα.

Το 2014 οι εξαγωγές των μελών του si-cluster εκτοξεύθηκαν κατά 117%. Ο αθροιστικός κύκλος εργασιών τους έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ και αυξήθηκε κατά 17%. Οι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 1.500 άτομα και ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 14%, εκ των οποίων οι 35 κάτοχοι διδακτορικού, με αρκετούς να αποτελούν επαναπατρισθέντες επιστήμονες. Οι νέες πατέντες έφτασαν τις 15.

Το 2014 τα μέλη του si-cluster αυξήθηκαν από 22 σε 37 και το 2015 ενδεχομένως να φτάσουν τα 50, καθώς περί τις 30 εταιρείες και φορείς έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής. Παράλληλα, πέντε εταιρείες ήδη έχουν εγκατασταθεί φυσικά στο Α2 innohub στο Μαρούσι.

Το 64% των μελών ασχολείται με ηλεκτρονικά συστήματα, το 24% εφαρμογές παρακολούθησης και επιτήρησης και το 12% με τα διαστημικά υλικά. Το 73% των εταιρειών βρίσκονται στην Αττική, το 24% στην Πάτρα και το 3% στην Κεντρική Μακεδονία.

Ένας από τους στόχους του 2015 είναι η επέκταση του si-cluster και στον κλάδο της ρομποτικής, που θα αποτελέσει την τέταρτη θεματική επικέντρωση της συστάδας των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ιδρύεται επιταχυντής για startups της αεροδιαστημικής

Παράλληλα, το si-Cluster βάζει μπρος τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού επιταχυντή για διαστημικές τεχνολογίες, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (EZA). Η προκήρυξη, η οποία θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον EZA, αναμένεται βγει στον αέρα κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο την προσέλκυση από πέντε έως δέκα startups.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε το μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του si-Cluster και επικεφαλής για τη Στρατηγική του Corallia κ. Χόρχε Σάντσες, το si-cluster βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής δύο διαστημικών αποστολών, στο πλαίσιο των οποίων θα «φορεθούν» και θα δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες διαστήματος εφαρμογές και συστήματα μικροηλεκτρονικής που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα.

Το si-Cluster αποτελεί ίσως το πλέον high-tech συλλογικό εγχείρημα που καταγράφεται στην ελληνική οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όχημα «Curiosity» που εξερευνά την επιφάνεια του Άρη χρησιμοποιεί για τη συμπίεση των εικόνων που συλλέγει τους αλγορίθμους μίας ελληνικής εταιρείας: της Alma Technologies.

«Μάθαμε τις ελληνικές εταιρείες να συνεργάζονται και να δουλεύουν μαζί, κάτι που θεωρούσαμε αδύνατον στο παρελθόν» σχολίασε το μέλος συντονιστικού συμβουλίου του si-Cluster και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας και Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) κ. Θανάσης Πότσης.

Εμπιστοσύνη στα ελληνικά «μυαλά»

«Οι προσπάθειές μας δεν είναι απλά να κάνουμε έρευνα, αλλά να φτιάξουμε προϊόντα που θα φέρουν χρήματα στη χώρα» είπε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να υπαινιχθεί ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει μία τεράστια ηλεκτρονική βιομηχανία. «Μπορούμε όμως να δώσουμε διέξοδο σε έλληνες επιχειρηματίες που έχουν μία ιδέα και θέλουν να την υλοποιήσουν» είπε και πρόσθεσε ότι βρίσκεται στα σκαριά και το πρώτο ελληνικό μεταπτυχιακό στην αεροδιαστημική.

«Επόμενος στόχος είναι πείσουμε τους επενδυτές του εξωτερικού ότι η Ελλάδα έχει φτιάξει υποδομή και κατάλληλο περιβάλλον για να έρθουν να επενδύσουν σε εξαιρετικά ελληνικά μυαλά και μικρούς εξειδικευμένους πυρήνες που μπορούν να φτιάξουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας με σημασία για τη διεθνή αγορά» πρόσθεσε.

Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Πότσης, ένας άλλος στόχος είναι η επέκταση σε χώρες εκτός ΕΕ, όπου μπορεί να γίνει η χρήση διακρατικών συμφωνιών για τις ανάγκες ενίσχυσης της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία με το Ισραήλ με αντικείμενο τα συστήματα πρόωσης, ενώ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες και με τη Διαστημική Ακαδημία της Κίνας, στελέχη της οποίας βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα. Όπως τόνισε ο κ. Πότσης, ο συντελεστής επιστροφής της επένδυσης στην αεροδιαστημική είναι 1 προς 6.

Πέντε καινοτόμα προγράμματα

Ήδη τα μέλη του si-Cluster τρέχουν πέντε σημαντικά συνεργατικά έργων έρευνας και ανάπτυξης, που υπόσχονται την δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών.

– Το συνεργατικό έργο Acritas (Space-based Integrated Applications for Surveillance and Monitoring), το οποίο αποσκοπεί στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ενός συστήματος εκτίμησης του κινδύνου πυρκαγιάς δασών και δρυμών, μέσα από την ανάπτυξη αλγορίθμων για την εξαγωγή δεικτών επικινδυνότητας πυρκαγιάς σε επίπεδο δασών, με βάση υψηλής ανάλυσης δορυφορικές μετρήσεις των παραμέτρων μοντελοποίησης των πυρκαγιών, της εύφλεκτης πρώτης και καύσιμης ύλης. (Planetek Hellas και Geosystems Hellas, ερευνητικό ινστιτούτο ISΙ/Αθηνά)

– Το συνεργατικό έργο Menelaos (Micro Sensor Technologies for Navigation Space Applications), αντικείμενο του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος πλοήγησης βασισμένο σε αδρανειακούς και οπτικούς αισθητήρες, που θα είναι σε θέση να προσδιορίζει με ακρίβεια τη θέση ενός κινούμενου σώματος με εφαρμογή κατά κύριο λόγο σε οχήματα εξερεύνησης (rovers) ή δορυφόρους. (Φορείς: Τheon Sensors, Prisma, Irida Labs, Analogies, Epos, ESS και ISI Hellas, Microlab/ΕΜΠ, APEL/Πανεπιστήμιο Πατρών ερευνητικό ινστιτούτο ISI/Αθηνά).

– Το συνεργατικό έργο CIDCIP (CCSDS Image Data Compression Intellectual Property), το οποίο έχει στόχο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός ψηφιακού ολοκληρωμένου κυκλώματος κωδικοποίησης και συμπίεσης εικόνας και video, για χρήση στο Διάστημα, που θα χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων μεθόδων σχεδιασμού και υλοποίησης. (Φορείς: Άλμα Τεχνολογίες, Εργαστήριο Μικροϋπολογιστών & Ψηφιακών Συστημάτων του ΕΜΠ και το ΥΠΕΘΑ).

– Το συνεργατικό έργο Bliss (Photonic Integrated Circuits Based on Rad-hard Fiber Optics), το οποίο έχει ως αποστολή τον σχεδιασμό, την πειραματική ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και τη δοκιμή μίας εξαιρετικά καινοτόμου ηλεκτρονικής διάταξης, η οποία θα συνδυάζει φωτονικά και ηλεκτρονικά δίκτυα, με ευφυή και αποδοτικό τρόπο, για αεροδιαστημικές εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων (Φορείς: Inasco, Τheon Sensors και PNET Labs του Πανεπιστημίου Πατρών).

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου