ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για ελληνική μέθοδο διόρθωσης της πρεσβυωπίας

πράσινο-φως-από-τις-ηπα-για-ελληνική-835965

Την έγκριση των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ έλαβε, η μέθοδος χειρουργικής διόρθωσης της πρεσβυωπίας που αναπτύχθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) από τον επίκουρο καθηγητή Γιώργο Λαμπίρη.

Μάλιστα, η μελέτη για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της πρόκειται να δημοσιευθεί σε προσεχές τεύχος, τόσο της Αμερικανικής, όσο και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής Καταρράκτη.

«Το EyeWorld, στο τεύχος Ιανουαρίου 2015, επέλεξε, ανάµεσα στο σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που έχουν διεθνώς προταθεί στο αντικείµενο της διαθλαστικής χειρουργικής, να δηµοσιεύσει τα επικαιροποιηµένα αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και να τα προτείνει για ενηµέρωση και σχολιασµό στους εκπαιδευόµενους χειρουργούς – οφθαλµιάτρους των ΗΠΑ, σηµειώνοντας τη σηµαντική καινοτοµία της µεθόδου.

Επιπλέον, η συνοδή µελέτη, που ελέγχει µια σειρά παραµέτρων που αφορούν την ασφάλεια της µεθόδου στους ασθενείς που έχουν ήδη χειρουργηθεί, εγκρίθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και έγινε δεκτή, τον Ιανουάριο του 2015, προς δηµοσίευση σε προσεχές τεύχος στο επίσηµο περιοδικό της Αµερικανικής και Ευρωπαϊκής Ένωσης Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη, χαρακτηρίζοντάς τη ως ιδιαιτέρως σημαντική», εξηγεί ο κ. Λαμπίρης.

Η διόρθωση της πρεσβυωπίας γίνεται με την χρήση λέιζερ, σε άτομα έως 50 ετών, ενώ σ’ αυτούς άνω των 50, γίνεται με την αφαίρεση του κρυσταλλοειδούς φακού τού οφθαλμού και ένθεση εξειδικευμένων ενδοφακών. Ήδη 110 άτομα έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην χειρουργική επέμβαση.

Η μέθοδος υπόσχεται καλή και ποιοτική όραση καθώς τα αποτελέσματα της εφαρμογής της έδειξαν, ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι ασθενείς μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους, χωρίς τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή άλλων βοηθητικών μέσων, όπως είναι οι φακοί επαφής.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής καθηγητή «η έγκαιρη διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί οικονομικό όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς οδηγεί: α) σε μείωση του άµεσου κόστους που χρειάζονται τα διορθωτικά γυαλιά, β) σε σηµαντική αναβάθµιση της παραγωγικότητας του ατόµου και γ) σε σηµαντική αναβάθµιση της ποιότητας ζωής του».

Σχετικά με το οικονομικό όφελος της μεθόδου, τα επίσηµα αποτελέσµατα της οικονοµοτεχνικής μελέτης της αποκατάστασης της πρεσβυωπίας αναµένεται να δηµοσιευθούν τους επόµενους μήνες.

Η συστηµατική έρευνα για τη χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας στο ΔΠΘ έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόµων διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, που εξατοµικευµένα αντιµετωπίζουν το διαθλαστικό αυτό πρόβληµα.

Να σημειωθεί ότι, η βασική ερευνητική διαδικασία που υποστηρίζει τη χειρουργική τεχνική για την πρεσβυωπία, που αναπτύχθηκε στο ΔΠΘ, εγκρίθηκε το 2013 από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τα κλινικά αποτελέσµατα των πρεσβυωπικών ασθενών που χειρουργήθηκαν στο ΔΠΘ δηµοσιεύθηκαν στα επιστημονικά έντυπα της Αµερικάνικης και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής και Καταρράκτη τον Αύγουστο του 2014 και στο Ocular Surgery News, τον Σεπτέμβριο του 2014, όπου η συγκεκριμένη τεχνική χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοποριακή χειρουργική λύση για την πρεσβυωπία».

tanea.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου