ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Από τι πεθαίνουν πιο συχνά οι άνθρωποι [λίστα]

από-τι-πεθαίνουν-πιο-συχνά-οι-άνθρωποι-749881

Μία από τις μεγαλύτερες έρευνες παγκοσμίως με θέμα την «Παγκόσμια επιβάρυνση ασθενειών» μας δίνει συγκλονιστικά στοιχεία για το προσδόκιμο της ζωής αλλά και τους λόγους θανάτων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The Lancet, το προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον μία εξαετία από το 1990 χάρη στη μείωση του ποσοστού των θανάτων από καρκίνο και από καρδιακά νοσήματα στις πλούσιες χώρες και στα υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης από διάρροια, ελονοσία και φυματίωση στις φτωχές χώρες. Οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 75 χρόνια παγκοσμίως ενώ οι άντρες φτάνουν κατά μέσο όρο παγκοσμίως τα 69 έτη ζωής.

Οι ερευνητές θέλησαν όμως να αποκαλύψουν τις πιο συχνές αιτίες θανάτου στον κόσμο και μελέτησαν σε διάστημα 23 ετών πάνω από 240 αιτίες θανάτου σε 188 χώρες.

Κατάφερνα έτσι να ξεχωρίσουν τις 10 πιο συχνές αιτίες θανάτου που είναι οι εξής :

Καρδιακά νοσήματα
Εγκεφαλικά
Χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Πνευμονίες
Αλτζχάϊμερ
Καρκίνος του πνέυμονα
Τροχαία ατυχήματα
ΑIDS
Διαβήτης
Φυματίωση

Οπως τονίζει ο διευθυντής της έρευνας δρ Κρίστοφέρ Μάρει : « Αυτή είναι η απόδειξη ότι η πλειοψηφία του πλανήτη, με την εξαίρεση της υποσαχάριας Αφρικής, έχει κάνει μια επιδημιολογική μετάβαση. Έχουμε περάσει από την επικράτηση μολυσματικών ασθενειών σε μια πλειοψηφία των μη μεταδοτικών ασθενειών, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της προόδου της ιατρικής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου