Μάκης Γ. Μπαλλής: Από το «Ζάππειο» στη νέα φορολογική κατραπακιά

μάκης-γ-μπαλλής-από-το-ζάππειο-στη-ν-82157
Του Μάκη Γ. Μπαλλή
«Σήμερα, όσα έσοδα δεν μπορούν να φορολογήσουν οι αρχές, μεταφέρονται στους ώμους των απλών πολιτών. Έτσι, φορολογούνται όλο και περισσότερο αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Η παρέμβαση της Ν.Δ. αυτό ακριβώς αποτρέπει και το αντιστρέφει».

Ετσι ξεκινούσε η πρόταση της ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα, με τον τίτλο «επανεκκίνηση με νέο φορολογικό σύστημα» για τη φορολογία νομικών και φυσικών προσώπων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Για να υποσχεθεί, σε μία επόμενη παράγραφο, «μείωση των κλιμακίων και χαμηλότερη φορολογία, με αφορολόγητο στις 12.000 €».

Ήταν η συμπύκνωση των προτάσεων της ΝΔ μετά από δύο «Ζάππεια», όπως αυτές παρουσιάστηκαν σε ένα τομίδιο υπό την ευθύνη του (τότε) αναπληρωτή τομεάρχη της στην οικονομία και νυν υπουργού Εργασίας κ. Βρούτση.

Η Ν.Δ. έγινε κυβέρνηση, με τη βοήθεια και τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και πριν λίγες μέρες παρουσίασε το νέο της φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι όπως το διαμόρφωσε ο Γ. Στουρνάρας ή οι ανάγκες που προκύπτουν από το Μνημόνιο και τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε.

Όχι άδικα από τη στιγμή της κατάθεσής του το νέο φορολογικό νομοσχέδιο συγκέντρωσε την κριτική και τις αντιρρήσεις ακόμη και των δύο (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους για κάποια, βασικά πάντως, σημεία του. Σημεία που έχουν να κάνουν όχι με λεπτομέρειες, αλλά με τη δομή της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου.
«Οι συνθήκες είναι δύσκολες και έκτακτες» θα απαντήσει η κυβέρνηση στην κριτική. Και, πράγματι, βγαίνει σαφώς το συμπέρασμα ότι το νέο νομοσχέδιο υπακούσει στις υπαγορεύσεις αυτών αναγκών. Όχι των αναγκών για ένα δίκαιο φορολογικό, για ένα μόνιμο περιβάλλον ή για μία απλότητα που θα την διακρίνει η διαφάνεια, η ισονομία και η δικαιοσύνη στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Αλλά, των αναγκών να εξασφαλισθούν οπωσδήποτε και με κάθε τρόπο φορολογικά έσοδα που θα γεμίσουν το Ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού από τον οποίον οι δανειστές μας θα αντλούν τις δόσεις αποπληρωμής τους.

Για να τηρηθεί, για μία ακόμη φορά, η αλήθεια της εισαγωγικής φράσης/διαπίστωσης στο κείμενό μας (και στο πρόγραμμα της ΝΔ).

«Όσοι προτείνουν κάτι διαφορετικό ή διαφωνούν με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα πρέπει να προτείνουν άλλα ισοδύναμα μέτρα» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στην κριτική. Δίνοντας σαφώς το στίγμα του φορολογικού νομοσχεδίου. Που δεν είναι, παρά η με κάθε τρόπο είσπραξη τουλάχιστον δύο δισ. ευρώ από τη φορολογία.

Η αδυναμία να εξασφαλισθούν άλλα φορολογικά έσοδα, που δεν θα έβγαζαν την κοινωνία «στα κάγκελα», οδηγεί σε αυτό το μονόδρομο. Στην φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων, που είναι τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και στην επιβάρυνση ειδικών κοινωνικών κατηγοριών.

Στα «στραβά» του νέου νομοσχεδίου, δεν είναι μόνο η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα παιδιά. Κοινωνικά άδικο, αλλά δεν είναι το μόνο που δείχνει την ευκολία σύλληψης των νέων μέτρων.
Η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, με αυξημένο συντελεστή έναντι του χαμηλότερου συνολικά που θα ισχύει για τα υψηλά εισοδήματα, δείχνει και την αδυναμία να αντιμετωπισθεί σωστά η φοροδιαφυγή. Διότι, αν όπως λέει το οικονομικό επιτελείο οι μικρομεσαίοι φοροδιαφεύγουν επειδή δεν κόβουν αποδείξεις, τώρα με την υψηλότερη φορολόγησή τους τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Η κατάργηση του αφορολόγητου, απλώς επιβαρύνει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που δεν έχουν τρόπο να κρύψουν εισοδήματα ή παραπανίσια για να τα διοχετεύσουν σε αφορολόγητες δραστηριότητες ή off shore εταιρίες.

Η καθιέρωση τριών φορολογικών συντελεστών, αποκαλείται απλούστευση του φορολογικού συστήματος, όμως έτσι όπως γίνεται διευκολύνει τα υψηλά εισοδήματα να πληρώσουν λιγότερους φόρους.
Το ζητούμενο, όμως, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι η εξασφάλιση επιπλέον φορολογικών εσόδων, αλλιώς «δεν βγαίνει το πρόγραμμα». Όταν όμως μετά από λίγους μήνες διαπιστωθεί ότι το νέο σύστημα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, γιατί όλο και λιγότεροι θα έχουν να πληρώσουν τους όλο και μεγαλύτερους φόρους, όλο και περισσότεροι θα αναζητούν τρόπο απόκρυψης μέρους των εισοδημάτων τους, όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τα υψηλά εισοδήματα θα πληρώνει λιγότερα, αναγκαστικά θα αναζητηθούν και νέοι τρόποι για να αναπληρωθούν τα χαμένα φορολογικά έσοδα. Θα αναζητηθούν τα «ισοδύναμα» για να είμαστε και στο πνεύμα του κ. Στουρνάρα. Είτε αυτά θα περιλαμβάνουν τη νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ακίνητα, Ι.Χ., καπνός, ποτά, κ.λ.π.) είτε την καθιέρωση νέων τεκμηρίων διαβίωσης (για εκείνους που φοροδιαφεύγουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου