ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη στο Μαξίμου

ολοκληρώθηκε-η-μαραθώνια-σύσκεψη-στο-96503

Ολοκληρώθηκε μετά από 12 ώρες, η μαραθώνια σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα εν όψει του κρίσιμου Eurogroup.

Χωρίς εκκρεμότητες θα ταξιδέψει την Τρίτη για τις Βρυξέλλες για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα τελευταία μέτωπα πριν από την κρίσιμη συνδιάσκεψη. Αντικείμενο ήταν η ολοκλήρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα υπογραφούν από τους υπουργούς άμεσα, προκειμένου να δημοσιευθούν στο Φύλλο της Κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Με τις Πράξεις ρυθμίζονται σημεία του πολυνομοσχεδίου, δημιουργείται ο μηχανισμός αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση αποκλίσεων από τον προϋπολογισμό υπουργείων, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς επίσης δημιουργείται ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός.

Ειδικότερα, στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα κατατεθούν τα χρήματα της βοήθειας και από τον οποίο θα εξυπηρετούνται αποκλειστικά οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τον «Μηχανισμό Επίτευξης Στόχων» προβλέπεται ότι θα ελέγχονται ανά πάσα στιγμή υπουργεία, φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ έτσι ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις από τους προϋπολογισμούς τους.

Η πορεία των δημόσιων οικονομικών θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση, ενώ ειδικός έλεγχος θα διενεργείται στις ΔΕΚΟ και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εφόσον υπάρξει απόκλιση μεγαλύτερη τoυ 10% από το στόχο του Mνημονίου, αυτή θα πρέπει να διορθωθεί μέσα στο τρίμηνο.

Αν υπάρχει απόκλιση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε θα λειτουργεί ο «αυτόματος μηχανισμός περικοπής δαπανών», αρχής γενομένης από τις λειτουργικές δαπάνες, τις επιχορηγήσεις, έως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου