ΕΛΛΑΔΑ

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για ακόμη μια φορά το ΑΠΘ

στο-στόχαστρο-της-δικαιοσύνης-για-ακό-154470
Συγκεκριμένα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονικης Ευάγγελος Μαδεμλής, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση μετά την απόφαση της συγκλήτου να αναστείλει τη λειτουργία του ιδρύματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υποχρηματοδότησή του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της συγκλήτου την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίστηκε το «κλείσιμο» του πανεπιστημίου για δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, προκειμένου να καταδείξει τις οικονομικές ελλείψεις.
Ωστόσο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Νομικής σχολής εξέφρασαν αντιρρήσεις ως προς την απόφαση για τη διήμερη αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση «στερείται προδήλως νομικού ερείσματος».
Στην ανακοίνωση της Νομικής Σχολής αναφέρεται:
"Ανεξαρτήτως του τρόπου επιλογής τους, τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου, στα πλαίσια και των γενικών αρχών της δράσης και της συνέχειας που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, δεν δικαιούνται να αποφασίζουν αναστολή των λειτουργιών του ιδρύματος που διοικούν, παρά μόνον σε έκτακτες περιστάσεις, ιδίως σε καταστάσεις άμεσου κινδύνου που θα συνέτρεχαν κατά την αιτιολογημένη κρίση της Συγκλήτου. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι το πανεπιστήμιο θα έπρεπε να παραμείνει κλειστό, καθιστάμενο δικαιολογημένα τότε υπερήμερο, μέχρι την άρση της κατάστασης ανάγκης, οι δε πανεπιστημιακές αρχές θα όφειλαν τότε να προσφύγουν στις αρμόδιες δημόσιες αρχές για την άρση της κατάστασης αυτής».
Το «protothema.gr» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του τμήματος Νομικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Νίκο Μπιτζιλέκη ο οποίος τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις και να στέλνει το πανεπιστήμιο για διήμερες διακοπές τους καθηγητές και τους υπαλλήλους».
Το τμήμα Νομικής είχε λάβει την απόφαση να λειτουργήσει κανονικά όμως οι υπάλληλοι που απασχολούνται από εργολάβους προχώρησαν και στην κατάληψη της Νομικής ενώ εδώ και περίπου 15 ημέρες έχουν καταλάβει το κτίριο της διοίκησης του πανεπιστημίου.
Ο κ. Μπιτζιλέκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η εισαγγελική παραγγελία να αφορά και αυτήν την περίπτωση.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου